Hyppää sisältöön

Liikekannallepano vaikuttaa myös Venäjälle jääneisiin länsiyrityksiin – "Joidenkin pohjoismaisten yhtiöiden henkilöstöä saanut jo määräyksen"

Venäjällä toimii yhä joitakin suomalaisia yrityksiä, joiden työntekijöitä liikekannallepano voisi mahdollisesti koskea.

Talon seinään maalattu muraali uhkui Moskovassa tukea "erikoisoperaatiolle" Ukrainassa. Osittainen liikekannallepano on aiheuttanut monissa pelkoa todellisesta tilanteesta. Kuva: Maxim Shipenkov / EPA

Venäjän osittainen liikekannallepano voi vaikuttaa ikävästi länsiyrityksiin, joilla on yhä työntekijöitä Venäjällä.

Liikekannallepanosta annettu laki (siirryt toiseen palveluun) velvoittaa yrityksiä auttamaan sen toimeenpanossa viranomaisia.

Mielenkiintoisen huomion tästä teki lauantaina Puolustusvoimien entinen tiedustelupäällikkö, nykyinen puolustusministeriön neuvotteleva virkamies Harri Ohra-aho.

– Nyt on paha. "Kaikkien Venäjällä toimivien yritysten, siis myös länsimaisten yritysten, on avustettava viranomaisia liikekannallepanon aikana", Ohra-aho suomensi Twitterissä (siirryt toiseen palveluun).

Ohra-ahon mukaan käytännössä yritysten on autettava antamalla tietoja henkilöstöstä sotilaskomissariaateille, jotka vastaavat armeijaan värväyksistä.

Venäjällä on herännyt keskustelua esimerkiksi oman kodin välttelystä tai kaupungista häipymisestä värväysten pelossa, sillä määräys palvelukseen astumisesta on annettava henkilökohtaisesti. Aiheesta kertoo muun muassa riippumaton venäläismedia Meduza (siirryt toiseen palveluun).

Lain mukaan yritysten olisi siis annettava tietoja työntekijöistään, joita viranomaiset eivät olisi tavoittaneet kotoaan.

– Tämä liittyy nimenomaan henkilöstöön, ei siihen, että yritys laajemmin rupeaisi tukemaan (liikekannallepanoa), Ohra-aho täsmentää.

– Se, mitä kirjoitin länsiyrityksistä, niin totta kai kaikki Venäjällä olevat yritykset ovat velvoitettuja.

Onko suomalaisyritysten väkeä haettu

Venäjällä on yhä suomalaisia yrityksiä ja niillä työntekijöitä, vaikka moni yritys on jo vetäytynyt maasta tai pyristelee eroon liiketoimistaan.

Lyhyellä soittokierroksella tuoreen määräyksen vaikutuksisita saa hyvin niukasti tietoja.

Suomalaisia suuryhtiöitä Venäjällä ja Ukrainassa edustavasta East Officen toimitusjohtaja Lauri Veijalainen avaa aihetta hieman.

– East Officen tiedossa on, että joidenkin pohjoismaalaisten yhtiöiden henkilöstöä on jo saanut määräyksen astua palvelukseen, Veijalainen toteaa.

Sen tarkemmin hän ei asiasta kerro.

Fortumilla paljon työntekijöitä Venäjällä

Energiayhtiö Fortumilla Venäjän-toimintojen myynnin on kerrottu olevan loppusuoralla, mutta kauppa edellyttää viranomaisten hyväksynnän. Fortumilla ja sen omistuksesta irtoavalla Uniperilla on Venäjällä yhteensä noin 7 000 työntekijää.

Onko heitä käyty hakemassa palvelukseen? Tai onko liikekannallepano vaikuttanut Fortumin Venäjän-tytäryhtiöihin?

Fortumin Suomen mediasuhteista vastaava Mark Autio kommentoi, että ainakaan hänelle ei ole kantautunut mitään tällaista tietoa.

– Seuraamme tilannetta päivittäin, Autio toteaa.

"Olen lehtitietojen varassa"

Venäjällä yhä toimivan pienehkön suomalaisyrityksen toimitusjohtaja kertoo nimettömänä, että heidän yritykseensä ei ole tullut toistaiseksi mitään ohjeita aiheesta viranomaisilta.

– Ei ole tullut mitään tietoa, olen itsekin lehtitietojen varassa, toimitusjohtaja kommentoi.

Hänen tietääkseen yrityksen työntekijöitä ei ole ainakaan toistaiseksi kutsuttu palvelukseen.

Toimitusjohtaja ei halua tuoda yrityksensä nimeä julkisuuteen vedoten yrityksensä Venäjän-toiminnan pienimuotoisuuteen. Myös kyseinen yritys on keskeyttänyt kaikki uudet investoinnit Venäjälle.

Lue lisää:

Määräys liikekannallepanosta nosti lentolippujen hinnat pilviin Venäjällä – venäläisten joukkopako näkyy myös jonona Georgian rajalla

Itärajalla asuva äiti pelkää lastensa joutuvan sotaan – tutkija varoittaa Suomessa asuvia kaksoiskansalaisia matkustamasta Venäjälle

Analyysi: Venäjän johto maalaa kuvaa sodasta koko länttä vastaan perusteena osittaiselle liikekannallepanolle

Suosittelemme sinulle