Hyppää sisältöön

Jumboksi sysätyllä HIFK:lla heikoin alku SM-liigassa vuosiin – asiantuntijan mielestä suurseuran urheilujohdossa vedettiin kesällä vihkoon

HIFK ei ole aloittanut SM-liigaa yhtä heikosti ainakaan kymmeneen vuoteen. Yle Urheilun asiantuntija Topi Nättinen nostaa esiin erityisesti urheilutoimenjohtaja Tobias Salmelaisen roolin HIFK:n kyntämisessä.

Neljän ottelun tappioputki pistää Ville Peltosen mietteliääksi. Kuva: Lehtikuva

Vaikka jääkiekon miesten SM-liigaa on vasta viisi ottelua takana, Helsingin IFK:n alkukautta voidaan pitää synkkänä. Suurseura on hävinnyt otteluistaan neljä ja on koko sarjan jumbona kolmella pisteellään. Se kulkee neljän ottelun tappioputkessa.

Viikonlopun saldo oli helsinkiläisille ankea: perjantaina SaiPa kaatoi HIFK:n 2–1, ja lauantaina KooKoo ryöväsi pisteet Nordenskiöldinkadulta maalein 5–1.

– Tämä oli hyvin samanlainen ottelu kuin kaksi edellistäkin. Olimme vahvasti pelin päällä, mutta teimme muutaman helpon virheen, joista saimme takaiskuja, päävalmentaja Ville Peltonen totesi KooKoo-pelistä.

HIFK:n kulttipelaaja Micke-Max Åsten kommentoi HIFK:n pelaamista suoraan sävyyn STT:lle.

– On ollut aikamoista kuraa.

HIFK:n päävalmentaja Ville Peltonen: "Nyt mitataan sitkeyttä ja luonnetta"

Helsinkiläisseuran kauden avaus on ollut huonoin vuosikausiin.

– Kyllä se mielestäni kriisiltä vaikuttaa. Pitää ottaa kuitenkin huomioon, että vasta viisi ottelua on pelattu, Yle Urheilun asiantuntija Topi Nättinen arvioi.

– Silti aika nöyryyttävä tämä 1–5-tappio on kotona. Olisi vähän voinut pestä kasvojaan, mutta ei mennyt mihinkään.

Edellisestä mestaruudesta 11 vuotta

HIFK:lla on vuodesta toiseen yksi SM-liigan isoimmista pelaajabudjeteista.

– Ehkä jonkun toisen joukkueen kohdalla ei puhuttaisi vielä kriisistä tai sen alusta. HIFK:n kohdalla tämä on hyvin lähellä sitä, Nättinen sanoo.

– Jos kuuluu viiden suurimman joukkueen joukkoon, tullaan siihen, millaisia pelaajia hankitaan. Heillä pitäisi olla kyky haastaa pelaajamarkkinoilla Tappara ja Kärpät.

Nättinen pohtii, onko HIFK ilmapiiriltään enää sellainen joukkue, joka houkuttelisi oikeanlaisia pelaajia. Edellisen mestaruus on vuodelta 2011.

– Siellä on aika kovat paineet, mutta aika vähän on tullut menestystä. He pelaavat suhteellisen hyvin ja pääsevät aina suunnilleen neljän joukkoon. Sellainen todellinen mestaruuspotentiaali, joka Kärpillä ja Tapparalla on, HIFK:lta puuttuu.

– Jos pelaaja haaveilee Suomen mestaruudesta, en tiedä, valitseeko hän enää HIFK:ta. Ero on henkinen. Se on suuri ja mahtava, mutta onko urheilullinen toiminta mestaruustasolla? Siihen ei riitä kaikilla usko.

Tobias Salmelaisen aikakaudella HIFK on voittanut kaksi SM-pronssia. Viime keväänä kausi päättyi puolivälieräpettymykseen, kun TPS oli parempi voitoin 4–3. Kuva: Matti Raivio/All Over Press

Tobias Salmelainen palkattiin HIFK:n urheilutoimenjohtajaksi marraskuussa 2017. Meneillään on heikoin kauden avaus Salmelaisen aikakaudella.

– Hän on aika kokematon urheilutoimenjohtaja. Oliko Ville Peltonen päävalmentajaksi paras vaihtoehto? Hän oli aikoinaan aika nostalginen valinta. Mielestäni myös HIFK:n tämän kauden pelaajahankinnat eivät olleet alkuunkaan laadukkaita.

– Jo kesä oli epävarma, kun ykkösmaalivahtia ei hommattu.

Nättinen nosti maalivahtiasian esille jo ennen kauden alkua, kun jokaisesta liigajoukkueesta perattiin kuumin kysymys.

Kärsivällisyyttä maalintekoon

Peltosen mukaan tilanteeseen suhtaudutaan HIFK:ssa vakavasti, vaikka kausi on vielä nuori. Hän peräänkuuluttaa maalinteon kanssa painineelta joukkueelta pitkää pinnaa.

– On selvää, että tässä sarjassa ei pysty erä tolkulla dominoimaan. Meidän pitää olla kärsivällisiä niillä hetkillä ja pelata laadukkaammin kiekon kanssa. Pitää tunnistaa tilanteita, kun pitää minimoida.

– Nyt mitataan sitkeyttä, luonnetta ja HIFK:n punaista sydäntä. Jokaiselta, päävalmentaja paalutti.

Yle Urheilu ei tavoittanut Tobias Salmelaista haastatteluun lauantain KooKoo-tappion jälkeen.

HIFK pelaa seuraavan kerran keskiviikkona kotipelin Vaasan Sportia vastaan. Sarjan kärjessä on kuusi ottelua pelannut Ilves, joka on hävinnyt vain kerran.

Päivitetty klo 23.42: Lisätty Micke-Max Åstenin kommentti.

Korjaus klo 00.37: HIFK keräsi kaudella 2017–18 viidestä ensimmäisestä ottelusta neljä pistettä. Tämän kauden aloitus on siis ollut huonompi.

Lue myös:

Töitä odotellut Raimo Helminen palaa innolla Ilvekseen – Ismo Lehkonen kertoo turkulaisten kaipaavan "Raipea"

Kommentti: Jos Lauri ja Jussi matkisivat Ruotsia ja painaisivat kaasun pohjaan, tapahtuisi SM-liigassa jotain suurenmoista

Suosittelemme sinulle