Hyppää sisältöön

Meduza: Venäjä aikoo rajoittaa miesten poistumista maasta

Verkkolehti Meduzan mukaan Venäjä sulkisi rajat liikekannallepanon piirissä olevilta miehiltä sen jälkeen, kun näytöskansanäänestykset Ukrainassa päättyvät.

Venäjän viranomaiset ovat puuttuneet tiukasti liikekannallepanoa vastustaviin mielenosoituksiin. Tämä kuva on otettu lauantaina Pietarissa. Kuva: Anatoly Maltsev / AOP
Antti Palomaa

Venäjä aikoo sulkea rajansa niiltä miehiltä, joita liikekannallepano koskee, kirjoittaa (siirryt toiseen palveluun) verkkolehti Meduza. Lehti on saanut tiedon asiasta Venäjän presidentin Vladimir Putinin hallinnon lähipiirissä olevalta lähteeltä.

Lähteen mukaan kielto poistua maasta tulee voimaan 28. syyskuuta.

Toinen hallintoa lähellä oleva lähde kertoo Meduzalle, että rajat sulkeutuvat liikekannallepanon piirissä olevilta Ukrainassa tapahtuvien näytöskansanäänestysten jälkeen. Käynnissä olevat Venäjän järjestämät lumeäänestykset päättyvät illalla 27. syyskuuta.

Uutisen mukaan käyttöön tulisi niin kutsuttu poistumisviisumi. Miesten pitäisi hakea lupa ulkomaille lähtöön puolustusviranomaisilta.

Venäjän hallinnosta riippumaton verkkolehti Meduza toimii Latvian pääkaupungista Riiasta käsin.

Venäläisiä on tullut myös Suomeen aiempaa enemmän sen jälkeen, kun Putin julisti liikekannallepanon. Tämä kuva on Vaalimaan raja-asemalta perjantailta. Kuva: Sasu Mäkinen / Lehtikuva

Ulkomaille pyrkivien venäläisten määrä kasvoi

Putin julisti liikekannallepanon keskiviikkona tv-puheessa. Samalla Putin sanoi, että Venäjä tukee Ukrainassa järjestettäviä “kansanäänestyksiä”.

Laittomat äänestykset ovat käynnissä Ukrainalle kuuluvilla Donetskin, Luhanskin, Hersonin ja Zaporižžjan alueilla.

Putinin tv-puheen jälkeen lentolippujen kysyntä on kasvanut nopeasti ja Venäjän maarajoille on syntynyt jonoja. Esimerkiksi Venäjän ja Georgian välisen rajan ylitystä saattoi joutua odottamaan yli kymmenen tuntia.

Myös Suomeen tulevien venäläisten määrä kasvoi. Tasavallan presidentin ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta (TP-UTVA) linjasi (siirryt toiseen palveluun) perjantaina, että Suomi aikoo rajoittaa venäläisten maahantuloa ja viisumien myöntämistä merkittävästi.

Lue lisää:

Liikekannallepano vaikuttaa myös Venäjälle jääneisiin länsiyrityksiin – "Joidenkin pohjoismaisten yhtiöiden henkilöstöä saanut jo määräyksen"

Suomi kieltää venäläisten matkailijoiden maahantulon – ulkoministeri Haavisto: Tämä on hyvin tiukka ratkaisu

"Tarkoituksena on merkittävästi supistaa Suomeen tulevien määrää" – presidentti Niinistö kommentoi Ylelle Venäjän kansalaisten maahantulon rajoituksia

Määräys liikekannallepanosta nosti lentolippujen hinnat pilviin Venäjällä – venäläisten joukkopako näkyy myös jonona Georgian rajalla

Yö oli vilkas Kaakkois-Suomen rajanylityspaikoilla – rajanylittäjiä oli noin 2 000 edellisyötä enemmän

Suosittelemme sinulle