Hyppää sisältöön

Vihreät haluaa edistää kaksoiskuntalaisuuden toteuttamista

Viime vaalikaudella ajatus tyssäsi perustuslaillisiin ongelmiin. Tällä vaalikaudella myös muut puolueet ovat pitäneet asiaa esillä lisääntyneiden etätöiden myötä.

Etätöiden yleistyminen on kiihdyttänyt keskustelua kaksoiskuntalaisuudesta. Kuva: Markku Lähdetluoma / Yle

Hallituspuolue vihreät haluaa edistää kaksoiskuntalaisuuden toteuttamista.

Puolue linjaa asiasta maaseutu- ja aluepoliittisessa ohjelmassaan, jonka sen puoluevaltuusto hyväksyi kokouksessaan Kuopiossa sunnuntaina.

Ohjelmassa ehdotetaan, että kaksoiskuntalaisuudelle selvitetään toimivaa toteutustapaa esimerkiksi luomalla käsite toissijaisesta kotikunnasta.

– Etätyö – tai paikasta riippumaton työ – tarjoaa mahdollisuuden valita oma asuinpaikka entistä vapaammin. Se mahdollistaa asumisen kauempana kasvukeskuksista, maaseudulla tai haja-asutusalueella, ohjelmassa kirjoitetaan.

Kaksoiskuntalaisuuden ajatuksesta laadittiin selvitys (siirryt toiseen palveluun) viime vaalikaudella. Siinä ajatus verotuksen, äänioikeuden ja vaalikelpoisuuden jakaminen monen paikkakunnan kesken todettiin "ongelmalliseksi perustuslain näkökulmasta".

Keskustelu aiheesta on kuitenkin elpynyt koronapandemian lisäämien etätöiden myötä. Monipaikkaisuudesta on haettu helpotusta pienentyneiden kuntien elinvoimaan.

Viime kuntavaalien alla kaksoiskuntalaisuuden puolesta puhuivat ainakin keskustan Annika Saarikko ja RKP:n Anna-Maja Henriksson, jotka mainitsivat asiasta STT:n puheenjohtajien haastattelusarjassa. Vihreiden Maria Ohisalo pohti asiaa vielä tuolloin varauksellisesti, sillä lisääntyvä liikenne ja kahden kodin lämmittäminen pohditutti ympäristönäkökulman ympärille syntyneen puolueen johtajaa.

Lue myös:

Kaksoiskuntalaisuus nousi esiin vaalien alla – tutkija toivoisi pilottialuetta kokeilemaan erilaisia malleja

Suosittelemme sinulle