Hyppää sisältöön

Herätys: Vapaaehtoiset torjuvat ruokahävikkiä kauppojen varastoissa | Sähkön kulutus vaihtelee paljon | Äärioikeisto voitti Italian vaalit

Kerromme päivän uutiset ja puheenaiheet nopeasti.

SPR:n vapaaehtoiset pakkaavat muovipusseihin hävikkihedelmät sekä muut tuotteet. Kuva: Juuso Stoor / Yle

Vapaaehtoiset pelastavat hedelmiä kaupoista, jotta ruokaa ei päätyisi roskiin

SPR ottaa käyttöön Kemissä kehitetyn konseptin, jossa vapaaehtoiset käyvät varastoissa läpi kauppojen hevi-hävikkiä ja valikoivat käyttökuntoiset kasvikset leipäjonoihin ja sosiaalisiin keittiöihin. Kaupat säästävät jätekuluissa ja myös ympäristö kiittää. Mukaan kasviksia blokkaamaan toivotaan etenkin nuoria vapaaehtoisia.

Näin paljon sähkön kulutus vaihtelee eri vuodenaikoina

Sähkön kulutus vaihtelee paljon vuodenaikojen mukaan. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Sähkön kulutus vaihtelee runsaasti eri vuodenaikoina. Ongelmia sähkön riittävyydelle voidaan odottaa talvella, jos kulutuksessa nähdään kovia piikkejä kovien pakkasten takia. Viime talvena kulutuspiikissä sähkön hinta ei noussut erityisen korkealle, mutta tänä talvena hinnan odotetaan leikkaavan kovinta kulutusta. Tämä taas pienentää sähköpulan riskiä.

Alustavat tulokset: Ääri­oikeisto voitti Italian vaalit

Giorgia Meloni johtaa äärioikeistolaista Italian veljet -puoluetta. Kuva: Andreas Solaro / AFP

Äärioikeistolainen Italian veljet -puolue on ensitulosten perusteella voittamassa maan parlamenttivaalit. Puolue ja sen johtaja Giorgia Meloni vastustavat maahanmuuttoa ja kannattavat perinteisiä perhearvoja. Melonista Italia saa luultavasti historiansa ensimmäisen naispuolisen pääministerin. Äänestysaktiivisuus jäi Italian vaaleissa ennätysalhaiseksi.

Viikko alkaa pilvisenä ja poutaisena

Kuva: Yle

Alkavalla viikolla pilvisyys on runsasta. Sateiden mahdollisuus kasvaa viikon edetessä. Päivälämpötilat laskevat hieman. Ajankohtaan nähden lämpötilat ovat tavanomaisia: pohjoisessa noin 7 astetta, etelässä noin 13 astetta.

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.

Suosittelemme sinulle