Hyppää sisältöön

Giorgia Meloni piti jo voittopuheen: "Haluamme yhdistää italialaiset!"

Laitaoikeistolaisen liittouman johtaja Giorgia Meloni esiintyi yöllä maltillisin äänenpainoin ja lupasi edustaa kaikkia italialaisia. Hän olisi ensimmäinen nainen pääministerinä Italiassa.

Vaalivoittaja Giorgia Meloni lupasi yhdistää Italian
Vaalivoittaja Giorgia Meloni lupasi yhdistää Italian

Italian Veljet -puolueen johtaja Giorgia Meloni piti Roomassa voittoisan puheen, vaikka ääntenlasku on vielä kesken.

Italian Veljet oli voittamassa selvästi sunnuntain parlamenttivaalit. Puolue oli saamassa vähän yli 26 prosentin kannatuksen, kun äänet oli laskettu 90 prosentissa äänestypaikoista. Nousu on huima edellisiin vaaleihin verrattuna. Vuonna 2018 puolueen kannatus oli vain nelisen prosenttia.

– Jos meidät kutsutaan johtamaan tätä maata, teemme sen kaikkien italialaisten puolesta. Haluamme yhdistää ihmiset, Meloni sanoi yöllä.

Kannattajat hurrasivat Melonin puhuessa.

– Tämä on unelma!, huudahti Italian Veljet -puolueen perustajiin kuuluva Fabio Rambelli.

45-vuotiaan Melonin odotetaan muodostavan hallituksen yhdessä kahden muun laitaoikeiston puolueen kanssa. Ne ovat Matteo Salvinin La Lega, joka on saamassa yhdeksän prosenttia ja Silvio Berlusconin Forza Italia, joka on saamassa noin kahdeksan prosenttia äänistä.

– Italialaiset ovat lähettäneet selkeän viestin Italian veljien johtaman oikeistolaisen hallituksen puolesta, Meloni sanoi.

Hallituksen muodostamiseen uskotaan menevän useita viikkoja sen jälkeen, kun Italian presidentti on neuvotellut puolueiden kanssa.

Meloni on häivyttänyt äärioikeistolaista leimaansa

Neuvotteluista ja politiikan teosta ei odoteta helppoa, sillä liittouman sisällä on eriäviä näkemyksiä keskeisistä kysymyksistä, kuten Euroopan unionista ja Venäjästä.

Italian Veljet -puolueella on juuret jälkifasistisessa liikkeessä, eikä se ole ennen ollut vallassa.

Meloni puolustaa konservatiivisia arvoja ja suhtautuu kielteisesti maahanmuuttoon, etenkin Afrikasta.

Meloni on yrittänyt hälventää äärioikeistolaista leimaansa esimerkiksi tuomitsemalla Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan. Salvini ja Berlusconi ovat olleet etenkin aiemmin Venäjän presidentin Vladimir Putinin ihailijoita.

Ensimmäisten lausuntojen perusteella ei voi päätellä esimerkiksi minkälaista EU-politiikkaa Melonin johtama hallitus tekisi. Italia on euroalueen kolmanneksi suurin maa, ja sen suhtautuminen EU taloussääntöihin jännittää muita unionimaita.

Italia ajautui ennenaikaisiin parlamenttivaaleihin, kun Viiden tähden liike veto tukensa Euroopan keskuspankin entisen johtajan Mario Draghin vetämältä hallitukselta.

Seuraamme Italian parlamenttivaalien tulosta täällä.

Suosittelemme sinulle