Hyppää sisältöön

Uusi todistaja uskoo, että hän tietämättään auttoi hyökkääjiä väärentämällä FedEx-kyltin – Torssosen veli syytön Pekka Katajan murhayritykseen

Uusi todistaja on Teemu Torssosen ex-puoliso. Torssonen ja hänen veljensä kiistävät kaiken osallisuuden tekoon. Näyttö veljeä vastaan ei riittänyt, mutta harkinta Torssosen osalta on vielä kesken.

Poliisi kuvasi rikospaikalla paketin, josta myöhemmin löydettiin muun muassa Teemu Torssosen sormenjälki. Torssosen ex-puoliso on kertonut poliisille, että hän auttoi tekemään Fed-Ex-nimikyltin. Kuva: Poliisi

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Perussuomalaisten vaalipäällikön Pekka Katajan murhayrityksestä ei nosteta syytettä Teemu Torssosen veljeä vastaan. Valtionsyyttäjä Mika Appelsin teki asiasta syyttämättäjättämispäätöksen viime viikolla.

Myös Jyväskylän entistä kaupunginvaltuutettua Teemu Torssosta on kuultu lisätutkinnassa epäiltynä rikoksesta. Syyttäjä ei ole vielä tehnyt päätöstä siitä, pitääkö Torssosesta tehty syyttämättäjättämispäätös peruuttaa ja häntä vastaan nostaa syyte.

Torssosen veljestä tehty syyttämättäjättämispäätös paljastaa uutta tietoa myös siitä, mitä uusi todistaja on lisätutkinnassa kertonut.

Rikospaikkatutkinnassa Pekka Katajan asunnolta löytyi paketti, jonka hyökkääjät olivat jättäneet asuntoon. Tyhjä paketti oli osa hyökkääjien juonta, jonka avulla he pääsivät yllättämään Katajan.

Paketin pintaan oli liimattu tekaistu osoitelappu, jossa oli FedEx-kuljetusyhtiön logo.

Torssosen ex-puoliso käytti ensin lähiomaisen kieltäytymisoikeutta eikä todistanut puolisoaan vastaan. Teemu Torssosta vastaan ei saatu jutun alkuperäisessä esitutkinnassa riittävää näyttöä syytteen nostamiseksi, vaikka hänen sormenjälkensä löytyi Katajan asuntoon jääneestä paketista.

Paketista löytyi myös Torssosen ystävän ja poliittisen tukijan sormenjälki. Häntä syytettiin murhan yrityksestä, mutta käräjäoikeus hylkäsi syytteen.

Käräjäoikeuden ratkaisun jälkeen Torssonen ja puoliso erosivat riitaisissa merkeissä. Pian tämän jälkeen ex-puoliso ilmoitti haluavansa todistaa jutussa.

Ex-puoliso kertoo auttaneensa nimikyltin teossa

Lisätutkinnassa ex-puoliso on kertonut, että Torssonen pyysi häntä etsimään netistä FedExin logon ja tekemään siitä nimikyltin, johon piti kirjoittaa suomalaisen miehen etunimi.

Ex-puolison mukaan nimikylttiä piti käsitellä huolellisesti nitriilikäsineet käsissä ja se suljettiin pussiin, jotta kylttiin ei jäisi jälkiä. Ex-puoliso muisteli, että Torssonen olisi sanonut vievänsä kyltin veljelleen. 

Teemu Torssonen on koko ajan kiistänyt olevansa millään tavalla osallinen Pekka Katajaan kohdistuneeseen väkivaltaan. Lisätutkinnassa hän kiisti myös ex-puolisonsa väitteet.

Myös Torssosen veli kiistää olevansa millään tavalla osallinen tapahtumiin.

Poliisi tutki veljen asunnon sähkönkulutusta

Lisätutkinnassa ex-puolison muistikuvat nimikyltin tekemisestä vaihtelivat. Lopulta hän osasi arvioida vain, että ainakaan kylttiä ei valmistettu samana päivänä kuin rikos tapahtui.

Tieto paketista ja siinä olleesta FedExin logosta tuli julkisuuteen jo oikeudenkäynnin yhteydessä vuonna 2021. Sen sijaan tutkinnassa ei ole tullut esiin sellaista, että jommalla kummalla hyökkääjistä olisi vaatteissaan ollut nimikyltti.

Syyttäjän mukaan ei ole poissuljettua, että hyökkääjät olisivat tällaista kylttiä käyttäneet.

Lisätutkinnassa poliisi pyrki monin tavoin selvittämään Torssosen veljen olinpaikkaa rikoksentekohetkellä. Syyttäjän mukaan veljen asunnon sähkönkulutuslukemat viittaavat siihen, että veli ei ollut rikoksentekopäivänä aamupäivällä asunnollaan vaan olisi palannut vasta iltapäivällä. 

Mitään näyttöä veljen olinpaikasta ei kuitenkaan saatu.

Ex-puoliso sekoittaa muistikuvia jälkikäteistietoon

Ex-puoliso kertoi lisätutkinnassa, että hän on myöhemmin yhdistellyt mielessään asioita ja päätellyt siten asioita Torssosen ja tämän veljen mahdollisesta osuudesta rikokseen.

Ex-puoliso kertoi, että ennen todistamistaan hän luki rikoksesta tiedostusvälineistä ja tutustui myös jonkin verran esitutkintamateriaaliin. Syyttäjän mukaan joistakin ex-puolison kertomista yksityiskohdista herääkin epäilys, että muistikuvat eivät välttämättä perustu kokemukseen vaan pikemmin jälkikäteen saatuihin tietoihin.

Tämän ex-puoliso itsekin myöntää. Syyttäjän mielestä todistaja ei tahallaan ole pyrkinyt vääristelemään asioita. 

Syyttäjän mukaan Torssosen veljen osuudesta ei saatu riittävää näyttöä siitä, että hän olisi millään tavoin osallinen rikokseen. Tästä syystä syyttäjä päätti olla nostamatta syytettä veljeä vastaan.

Syyttämättäjättämispäätöksestä uutisoi ensimmäisenä MTV3 (siirryt toiseen palveluun).

Lue lisää:

Yllätyskäänne Pekka Katajan murhayrityksen tutkinnassa: Teemu Torssosen veljeä epäillään osallisuudesta rikokseen

Suosittelemme sinulle