Hyppää sisältöön

Hallituksella on vaikeuksia sopia hoitajamitoituksen lykkäämisestä – sote-ministerit jatkavat neuvotteluja huomenna

Hallitus miettii mitoitukseen myös uutta 0,65:n väliporrasta. Oppositio odottaa hallitukselta tietoa vanhustenhoidon hoitajamitoituksesta keskiviikkona iltapäivällä eduskunnan välikysymyskeskustelussa.

Kaksi hoitajaa on auttamassa pyörätuolissa istuvaa ihmistä ylös tuolista.
Vanhusten ympärivuorokautiseen hoitoon olisi tarvittu 3400 hoitajaa lisää, jos hoitajamitoitus olisi tullut voimaan 0,7:n suuruisena ensi huhtikuun alussa. Kuva on Kontulan seniorikeskuksesta Helsingistä elokuulta. Kuva: Sampo Saikkonen / Yle
Ari Hakahuhta
Avaa Yle-sovelluksessa

Hallituksella on vaikeuksia päästä sopuun hoitajamitoituksen lykkäyksestä ja siihen liittyvistä rahoitusratkaisuista. Ylen tietojen mukaan neuvotteluja jatketaan vielä keskiviikkona.

Niin sanottu sote-ministeriryhmä kokousti tiistaina aamupäivällä, ja joutui jatkamaan kokoustaan myös iltapäivällä, mutta lopputulosta ei vielä syntynyt.

Kyse on siitä, lykätäänkö vanhusten ympärivuorokautisen hoitajamitoituksen seuraavaa vaihetta ja mitä lykkäyksestä seuraa.

Ministerit käyvät keskustelua ajankohdan lykkäämisen lisäksi siitä, miten mahdollinen lykkäys vaikuttaisi leikkauksiin, jotka hoitajamitoituksen rahoittamiseksi on tarkoitus tehdä.

Ylen tietojen mukaan erimielisyyttä on siitä, pitääkö lykätä myös rahoitusaikatauluja, jos hoitajamitoitusta lykätään. Hoitajamitoitusta on ollut tarkoitus rahoittaa leikkaamalla mm. yksityisen hoidon Kela-korvauksia sekä apteekkien saamia tuottoja.

Hallitusryhmistä keskustan on ollut vaikea hyväksyä sitä, että hoitajamitoitusta lykättäisiin, mutta rahoitukseen tarkoitetut rahaleikkaukset esimerkiksi Kela-korvauksista tehtäisiin alkuperäisen aikataulun mukaan. Syntyisi siis tilanne, että suunniteltua tiukennusta hoitajamitoitukseen ei vaadittaisi tai vaadittaisiin alkuperäistä lievempänä, mutta rahat olisi varattuna tiukemman mallin mukaan.

Vasemmistoliitto on aiemmin vastustanut hoitajamitoituksen uuden vaiheen lykkäystä ensi huhtikuusta eteenpäin.

Yhtenä vaihtoehtona keskusteluissa on ollut, että tavoitetta porrastettaisiin uudelleen niin, että ensi huhtikuussa vaadittaisiin 0,65 hoitajaa vanhusta kohti.

THL arvioi tarpeeksi 3400 uutta hoitajaa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) arvioi elokuun lopulla, että vanhusten ympärivuorokautiseen hoitoon tarvittaisiin 3 400 hoitajaa lisää, jos ensi huhtikuun alussa olisi tarkoitus siirtyä hoitajamitoituksessa nykyisestä 0,6:sta 0,7:ään eli seitsemään hoitajaan kymmentä vanhusta kohti.

Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén (sd.) arvioi elo–syyskuun vaihteessa, että hoitajamitoituksen seuraavan vaiheen toteutukseen tarvittaisiin lisää aikaa. Hoitajia ei yksinkertaisesti ole tarpeeksi palkattavaksi vanhusten ympärivuorokautisiin hoitolaitoksiin.

Hoitajamitoituksen seuraavalle portaalle, 0,7:een, nouseminen vaatinee ainakin vuoden lisäaikaa. Vain harva kansanedustaja oli Ylen kyselyn perusteella valmis luopumaan kokonaan tästä tavoitteesta.

THL:n mukaan tämän vuoden toukokuussa 0,6:n hoitajamitoituksen oli saavuttanut 89 prosenttia vanhusten hoitoyksiköistä.

Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén oli Ylen Politiikkaradiossa haastateltavana 21. syyskuuta. Hoitajamitoitusta käsiteltiin ohjelmassa kohdasta 17:54 alkaen.

Kokoomuksen välikysymys vanhuspalveluista odottaa vastausta keskiviikkona

Hoitajamitoituksen ratkaisulla alkoi olla kiire. Koska tavoite on säädetty laissa, myös tavoitteen lykkääminen täytyy säätää lailla.

Eduskunnan pitää saada käsittelyyn tämän vaalikauden asiat viimeistään marraskuun puolivälissä. Myös lain viimeistelyyn sosiaali- ja terveysministeriössä kuluu aikaa.

Lisäksi hallituksen kannalta olisi poliittisesti viisasta, että se pystyisi kertomaan aikeensa viimeistään keskiviikkona, jolloin hallitus vastaa eduskunnassa kokoomuksen, perussuomalaisten ja kristillisdemokraattien välikysymykseen vanhuspalveluista ja terveyspalveluiden kriisiytymisestä.

Yle näyttää välikysymyskeskustelun suorana TV1:ssä ja Yle Areenassa keskiviikkona kello 13.50 alkaen.

Hoitajamitoitukseen lasketaan sairaanhoitajien ja lähihoitajien lisäksi muut välitöntä asiakastyötä tekevät ammattiryhmät. Esimerkiksi asiakastyöhön osallistuvat sosionomit ja geronomit eli vanhustyön ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneet lasketaan hoitajamitoitukseen.

Juttuun täydennetty tiistaina 27.9.2022 klo 15.48 tieto hoitajamitoitusta koskevien hallituksen neuvottelujen jatkuminen seuraavana päivänä. Lisäksi täydennetty yksityiskohtia klo 16.49.

Voit keskustella vanhusten ympärivuorokautisen hoidon hoitajamitoituksesta keskiviikkoon 28.9.2022 kello 23 saakka. Napauta keskustele-painiketta jutun jälkeen.

Katso lisää:

Analyysi: Henkilöstömitoituksen lykkääminen vanhustenhoidossa on hallitukselta helpommin sanottu kuin tehty

THL: Vanhusten ympärivuorokautiseen hoitoon tarvittaisiin kevääksi 3 400 hoitajaa lisää – mitoituksen nostoon ainakin vuosi lisäaikaa

Kansanedustajat pitäisivät kiinni vanhusten hoitajamitoituksesta, mutta moni olisi valmis lykkäämään uudistusta

Suosittelemme sinulle