Hyppää sisältöön

Pientaloasujat luopuvat öljylämmityksestä kiireellä – ely-keskus muistuttaa seikasta, jonka unohtaminen voi tulla remontoijalle kalliiksi

Moni unohtaa purkaa vanhan öljysäiliön lämmitysremontin yhteydessä, jolloin raha-avustus voi jäädä saamatta. Avustushakemusten käsittelyaika on venynyt ely-keskuksessa jopa vuoteen.

Lahtelainen Pia Haapea omakotitalonsa alakerrassa säätämässä ilma-vesilämpöpumpun laitteistoa. Käsi näytön painikkeella, Pialla huivi kaulassaan.
Suurin osa ely-avustuksen saaneista vaihtaa öljylämmityksen ilma-vesilämpöpumppuun. Lahtelainen Pia Haapea on yksi heistä. Video ja kuva: Markku Lähdetluoma / Yle
Markku Lähdetluoma

Lahtelaisen Pia Haapean perhe vaihtoi vanhan rintamamiestalonsa öljylämmityksen ilma-vesilämpöpumppuun. Mieluisin vaihtoehto öljylle olisi ollut maalämpö, mutta sitä ei Salpausselän pohjavesialueen vuoksi voinut toteuttaa.

– Aikaisemmassa asunnossa oli maalämpö. Ilma-vesilämpöpumppu osui nettiä selatessa silmiin ja lähdettiin sitten sitä vaihtoehtoa selvittelemään.

Ely-keskuksen myöntämä avustus kattoi lämmitysremontista ison siivun.

– Meillä kustannukset olivat noin 15 000 euroa. Avustus kattaa siitä melkein kolmasosan.

Pia Haapea on somistanut ilma-vesilämpöpumppunsa kukkasin. Kuva: Markku Lähdetluoma / Yle

Ely-keskus saa joka kuukausi viidestä sadasta tuhanteen pientalon avustushakemusta.

Avustushakemukset pientalon öljylämmityksestä luopumiseksi (siirryt toiseen palveluun) käsittelee Pirkanmaan ely-keskus. Kesällä jono oli vuoden mittainen, nyt lisätyövoiman avulla käsittelyajat ovat lyhentyneet kymmeneen kuukauteen.

Vanha öljysäiliö täytyy poistaa

Ely-keskuksen myöntämä avustussumma on enimmillään neljätuhatta euroa, kun öljylämmityksen vaihtaa ilma-vesilämpöpumppuun, kaukolämpöön tai maalämpöön. Avustus maksetaan kuitteja vastaan, kun työ on tehty.

Avustuksen hakijoista 65 prosenttia vaihtaa ilma-vesilämpöpumppuun.

Pirkanmaan ely-keskuksen ryhmäpäällikkö Vesa-Pekka Heikkilä kertoo, että hakemuksissa on eniten puutteita sen osalta, mitä vanhalle öljysäiliölle tehdään.

– Jos kuiteista selviää, että esimerkiksi öljysäiliötä ei ole poistettu tai remonttia ei ole toteutettu avustusehtojen mukaisesti, niin avustus voidaan evätä.

Avustushakemusten käsittely hidastuu puutteiden vuoksi.

– Lähes kaikkiin hakemuksiin joudumme pyytämään täydennyksiä.

Muoviset säiliöt voi pikkoa esimerkiksi puukkosahalla pienempiin osiin, mikäli niitä ei pysty kokonaisina poistamaan tilasta. Kuva: Markku Lähdetluoma / Yle

Muovinen öljysäiliö menee rosvosahalla kappaleiksi

Elyn avustuksen ehdoissa öljysäiliöstä sanotaan, että säiliön voi jättää sisätiloihin, mikäli sitä ei saa poistettua kantavia rakenteita purkamatta.

Muovi- tai lasikuitusäiliön saa kuitenkin viipaloitua pienempiin osiin, sanoo Vesa-Pekka Heikkilä. Tässä voi tulla väärinymmärryksiä avustusehtojen tulkinnassa.

– Kun kyse on muovi- tai lasikuitusäiliöstä ja terässäiliöstäkin määrätyin osin, sitä ei tarvitse saada sieltä kokonaisena pois. Tällaisen 1 500 litran lujitemuovisäiliön saa rosvo- eli puukkosahalla vaikka A-nelosen kokoisiin paloihin ja kuljetettua pois.

Lämmitysremonteissa tarkastellaan aina, onko vanha öljysäiliö purettavissa ja kuljetettavissa pois.

– Monessa tapauksessa öljysäiliön tilaan on rakennettu kevytseinä, jonka voi purkaa pois, jotta öljysäiliön saa poistettua.

Uudet lämmitysjärjestelmät sisältävät runsaasti energiaa säästäviä toimintoja. Kuva: Markku Lähdetluoma / Yle

Urakoitsijan taholta on voitu virheellisesti todeta, että vanhaa öljysäiliötä ei tarvitse poistaa.

– Lämpöremontin urakoitsija ei yleensä merkitse urakkatarjoukseen muuta kuin vanhan öljykattilan poistamisen. Vanha öljysäiliö jää yleensä asiakkaan vastuulle, jollei sen poistoa sisällytetä urakkatarjoukseen.

Lokakuun 18. päivä elyn avustukset laajenevat koskemaan myös pientalon kaasulämmityksen (siirryt toiseen palveluun) vaihtamista toiseen lämmitysmuotoon. Avustuksen saa myös takautuvasti jo 7.4.2022 jälkeen tehdyistä remonteista.

Öljylämmityksen vaihtajalle on tarjolla useita tukimuotoja (siirryt toiseen palveluun). Energiaremontteihin voi hakea myös Aran avustusta, ja joissakin tapauksissa kotitalousvähennys voi osoittautua edullisimmaksi vaihtoehdoksi.

Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon 28.9.2022 klo 23:een saakka.

Lue myös:

Jo lähes 11 000 taloutta on luopunut tai luopumassa öljylämmityksestä valtion tuella – jakoon tuli uutta rahaa, mutta sekin voi loppua kesken

Suosittelemme sinulle