Hyppää sisältöön

Italian johtoon nousee äärioikeistolainen äiti, joka vastustaa maahanmuuttoa ja syrjii seksuaalivähemmistöjä

Italian eilisten vaalien jälkeen Euroopassa on pian uusi äärioikeistolainen pääministeri.

Giorgia Meloni.
Giorgia Meloni puhui kannattajilleen vaalituloksen varmistuttua.

Italian pääministeriksi on nousemassa ensimmäistä kertaa nainen, 45-vuotias Giorgia Meloni.

Äärioikeistolaista Italian veljet -puoluetta johtava Meloni on tavallaan jo politiikan veteraani, sillä hän aloitti uransa vain 15-vuotiaana liittyessään Italian sosiaalisen liikkeen MSI:n nuoriso-osastoon.

MSI oli uusfasistinen puolue, jonka fasistidiktaattori Benito Mussolinin tukijat perustivat toisen maailmansodan jälkeen.

Arvokonservatiivisella Melonilla on vahva äärioikeistolainen leima. Hän on käyttänyt kovaa kieltä muun muassa vastustaessaan maahanmuuttoa ja samaa sukupuolta olevien avioliittoja.

Meloni vaatii italialaisia etusijalle ja lupaa vähentää maahanmuuttoa. Vastustajiensa mukaan Meloni flirttailee Italian fasistisen menneisyyden kanssa.

Kolme vuotta sitten Meloni piti puheen, jonka sanotaan määrittelevän häntä poliitikkona. Tuolloin Meloni luetteli:

– Olen Giorgia, olen nainen, olen äiti, olen italialainen, olen kristitty, ja sitä ei voi ottaa minulta pois.

Melonin Italian veljet -puolueen nousukiito oli eilisissä vaaleissa huikeaa. Nyt puolue sai 26 prosentin kannatuksen, kun vielä neljä vuotta sen kannatus oli vaaleissa ainoastaan 4,3 prosenttia.

Melonin jyrkkien mielipiteiden ympärille on rakentunut vahva henkilöbrändi.

Giorgia Meloni vastustaa aborttia, mutta ei aio puuttua Italian aborttilainsäädäntöön. Kuva: Piero Cruciatti / AFP

Yksinhuoltajaäidin tytär

Ministeriksi Meloni nousi ensimmäistä kertaa 31-vuotiaana vuonna 2008.

Hän vastasi Silvio Berlusconin hallituksessa nuorisoasioista ja oli Italian kaikkien aikojen nuorin ministeri. Ensimmäiset paikallisvaalinsa Meloni voitti vain 21-vuotiaana.

Seuraavaksi hän alkaa muodostaa hallitusta Berlusconin Forza Italia- ja Matteo Salvinin La Lega -puolueiden kanssa.

Melonin perhetausta on vaatimaton. Italiassa taustalla on paljon merkitystä, joten Melonin voikin sanoa nousseen valta-asemaan myös omilla ansioillaan.

Melonin yksinhuoltajaäiti kasvatti tyttärensä Rooman Garbatellan työläisalueella. Isä oli jättänyt perheen pian tyttären syntymän jälkeen.

Vuosi sitten ilmestyneessä elämäkerrassaan Meloni kertoo löytäneensä uuden perheen liittyessään 15-vuotiaana MSI:n nuoriso-osastoon.

Giorgia Meloni alkaa koota hallitusta yhdessä Silvio Berlusconin ja Matteo Salvinin (kuvassa vasemmalla) kanssa. Kuva kolmen oikeistopopulistisen puolueen yhteisestä vaalitilaisuudesta Roomassa 22.9.2022. Kuva: Alberto Pizzoli / AFP

Työteliäs Meloni kiinnitti nopeasti puolueen johtohenkilöiden huomion, ja hänestä alettiin koulia tulevaisuuden oikeistojohtajaa.

Aktivisti Fabio Rampelli on kuvannut Reutersille Melonin olleen pienikokoinen blondi, joka oli terävä ja helposti lähestyttävä.

Meloni oli Rampellin mukaan enemmän konkreettinen kuin ideologinen. Hänellä oli tukijansa mielestä kaikki ne ominaisuudet, jotka voivat hyödyttää Italian oikeistoa.

Meloni on koittanut ottaa etäisyyttä fasisteihin

Meloni oli yhteistyössä Berlusconin kanssa, kunnes hän jätti liittouman vuonna 2012 ja oli mukana perustamassa Italian veljet -puoluetta. Puolue nimettiin Italian kansallislaulun ensimmäisten sanojen mukaan.

Italian veljet -puolue on syntynyt osana Italian fasismin jälkeistä liikettä. Meloni on ottanut etäisyyttä liikkeen historiaan, mutta hän ei ole kieltänyt menneisyyttä.

Italian veljet -puolueen logo muistuttaa menneisyydestä. Kuva: AOP

Puolueen symbolina on fasisteihin viittaava liekki. Joidenkin puolueen poliitikkojen työhuoneissa on ollut esillä fasismiin liittyviä muistoesineitä.

Melonin toimistossa on kuitenkin Reutersin mukaan koristeena enkelihahmoja ja kuvia hänen 5-vuotiaasta tyttärestään, shakkilauta ja kuva paavi Johannes Paavali II:sta Äiti Teresan kanssa.

Meloni on kiistänyt, että hänen puolueensa nostalgisoisi fasismilla. Meloni on koettanut oikoa teini-ikäisenä esittämiään puheita, joissa hän kutsui Mussolinia hyväksi poliitikoksi. Mussolini oli Adolf Hitlerin liittolainen toisen maailmansodan aikaan.

– Olen nyt eri mieltä, Meloni sanoi Reutersin haastattelussa kuukausi sitten.

Tuoreissa haastatteluissa hän on kuvannut Mussolinin olleen monimutkainen persoonallisuus.

Patrioottinen perhearvojen kannattaja

Omaa puoluettaan Meloni vertaa Yhdysvaltain republikaanipuolueeseen ja Britannian konservatiivipuolueeseen.

Meloni on omasta mielestään patrioottinen vanhoillisten perhearvojen kannattaja. Poliittisesta korrektiudesta eliittiä vastustava puolue ei piittaa.

– Kyllä luonnollisille perheille, ei LGBT-lobbaukselle. Kyllä seksuaaliselle identiteetille, ei sukupuoli-ideologialle, hän sanoi Reutersin mukaan kesäkuussa puhuessaan espanjalaisen oikeistopuolueen Voxin kannattajille.

– Ei väkivaltaiselle islamille, kyllä turvallisemmille rajoille. Ei massamuutolle, kyllä omien ihmistemme työlle, hän jatkoi.

Giorgia Meloni poistui äänestyspaikalta Roomassa eilen. Kuva: AOP

Meloni vastustaa myös muun muassa sukupuolikiintiöitä politiikassa ja yritysten hallituksissa. Hänen mukaansa naisten on päästävä huipulle omilla ansioillaan.

Italian aborttilainsäädäntöön tuleva pääministeri ei aio puuttua. Italian laki sallii abortit, mutta lääkäreillä on oikeus kieltäytyä abortin tekemisestä.

Melonilla itsellään on yksi lapsi hänen neljä vuotta nuoremman toimittajamiehensä Andrea Giambrunon kanssa. Perinteisten perhearvojen kannattaja Meloni elää miehensä kanssa avoliitossa.

"Machokulttuurissa naisena oleminen voi olla etukin"

Melonissa on uutuuden viehätystä, sillä Italiassa vallassa ovat yleensä olleet vanhemmat miehet. Meloni on sanonut, että machokulttuurin Italiassa naisena oleminen voi olla myös etu.

Melonissa sanotaan olevan sinnikkyyttä, joka on auttanut viestin saamisessa perille. Ennen vaaleja Melonin kuvattiin olleen pikemminkin varovainen ja vaatineen liittolaisiaan olemaan antamatta lupauksia, joita he eivät pysty pitämään.

Meloni on lieventänyt kantojaan suhteessa EU:hun. Aikaisemmin hän vaati Italian eroamista eurosta, mutta ei enää. Meloni on tukenut voimakkaasti EU:n Venäjän vastaisia pakotteita.

Toisaalta hän on vaatinut Italian kansallisten etujen puolustamista ja tukenut EU:n kanssa jatkuvasti kahnauksissa olevaa Unkarin pääministeriä Viktor Orbánia.

Lisää aiheesta:

Giorgia Meloni piti jo voittopuheen: "Haluamme yhdistää italialaiset!"

Analyysi: Äärilaita voitti, italialaiset haluavat muutosta – siis ne, jotka vielä jaksavat äänestää

Mitä sinun tulisi tietää Italian vaaleista? Asiantuntijat kertovat kolme tärkeintä pointtia

Suosittelemme sinulle