Hyppää sisältöön

Italian suunnanmuutos oikealle voi järisyttää koko EU:n talouden pilareita – tällaisia seurauksia vallanvaihdolla voi olla

Italia on niin riippuvainen EU-tuista, että se tuskin uskaltaa rikkoa välejään Brysseliin. Uudesta hallituksesta on tulossa nationalistisempi kuin kertaakaan sitten diktaattori Beneto Mussolinin.

Italian uuden pääministeri Giorgia Melonin kannattajia Roomassa. Melonin Italian veljet -puolue pohjaa Italian entisen diktaattorin ja fasistin Benito Mussolinin aatteisiin. Kuva: Andreas Solaro / AFP
Anna Karismo,
Minna Pantzar

Italian johtaminen voi heittää häränpyllyä, kun Eurooppa-henkisen pankkimiehen Mario Draghin jälkeen pääministerin valtikan ottaa todennäköisesti Italian veljet -puolueen johtaja Giorgia Meloni.

Melonin uskotaan alkavan muodostaa hallitusta yhdessä Matteo Salvinin Legan ja Silvio Berlusconin Forza Italian kanssa.

Meloni, Salvini ja Berlusconi ovat kuitenkin hyvin eri linjoilla monista tärkeistä asioista. Ei siis ole täysin selvää, mitä Italian uusi hallitus ajattelee kansainvälisestä talous- ja kauppapolitiikasta.

Epävarmuutta Melonin linjasta kuvaa se, että häntä kuvailtiin eurooppalaisessa lehdistössä maanantaina muun muassa ultranationalistiksi, kansalliskonservatiiviksi, äärioikeistolaiseksi, jälkifasisitiksi, oikeistopopulistiksi, kovan oikeiston edustajaksi tai vain oikeistolaiseksi.

Vallan vaihtumisen vaikutuksia on vaikea arvioida tarkasti, sillä Meloni pehmensi kantojaan vaalikampailun tuoksinassa. Hänen talouslinjansa jäi kuitenkin epäselväksi.

Listasimme asioita, jotka määrittelevät Italian vallanvaihdon seurauksia.

Italia on EU:n kolmanneksi suurin talous ja toiseksi suurin teollisuusmahti. Sen kehitys vaikuttaa sisämarkkinoiden kautta myös esimerkiksi Suomen työllisyyteen.

1. Italialla ei ole varaa erkaantua EU:sta

Ylen haastattelemien asiantuntijoiden mukaan Italia on niin riippuvainen EU-tuista, että se tuskin haluaa kovin suurta riitaa Brysselin kanssa. Maan velkamäärä suhteutettuna bruttokansantuotteeseen lähti taas alkuvuonna kasvuun.

Maa on saamassa EU:n elpymispaketista yli 200 miljardia euroa avustuksina ja tukina sitä vastaan, että se toteuttaa rakenteellisia uudistuksia. Jo myönnettyjä tukiakin Italialta voidaan periä pois, jos uusi hallitus muuttaa kurssia ja jakaa rahaa muihin kohteisiin kuin mistä on yhdessä sovittu.

Samaan aikaan vuosia jatkunut löysän rahapolitiikan ja nollokorkojen aika on päättynyt. Lainanhoitokulut kasvavat, mikä iskee erityisesti Italiaan. Samaan aikaan maassa on käynnissä suuria investointisuunnitelmia.

Myös Euroopan keskuspankin tukitoimet ovat ehdollisia: niitä saa vain jos noudattaa EU:n talouspoliittisia sääntöjä.

Nordean Tuuli Koivun mielestä epävarmuus vain syvenee Italian vaalituloksen myötä.

2. Kenen kanssa uusi hallitus kaveeraa?

Toisaalta Italia tietää, miten tärkeää EU:lle on näyttäytyä yhtenäisenä niin Ukrainan sodan vuoksi kuin esimerkiksi Kiinaankin päin.

Tämä tarjoaa maan johdolle mahdollisuuden pelata itselleen tarvittaessa etuja EU-pöydissä.

Elinkeinoelämän keskusliitossa huolettaa se, kenen kanssa uusi hallitus alkaa tehdä yhteistyötä.

– Iso kysymys on se, kuinka rakentava Italia tulee jatkossa olemaan. Aikovatko he tehdä yhteistyötä Unkarin [pääministeri Viktor] Orbánin kanssa ja tuleeko EU-yhteistyöstä aiempaa haastavampaa, EK:n johtava asiantuntija Janica Ylikarjula pohtii.

EK:n Janica Ylikarjula uskoo, että Italian tuleva hallitus on aiempaa protektionistisempi ja korostaa sitä, miten omaa elinkeinoelämää suojataan ulkopuoliselta kilpailulta. Kuva: Ilkka Klemola / Yle

On tunnettua, että Melonin eurooppalaiset sympatiat ovat Puolassa ja Unkarissa, jotka eivät kuulu euroalueeseen. Lisäksi maat taistelevat EU:n oikeusvaltioperiaatteita vastaan.

Ylikarjulan mukaan arvoilla ja oikeusvaltiokysymyksillä on suora vaikutus talouteen esimerkiksi investointien kautta.

– Yritysten pitää olla varmoja, että investoinnit ovat turvassa, tai sitten jos tulee kiistoja, pitää olla riippumaton oikeuslaitos, joka kiistat ratkaisee, Ylikarjula kuvailee.

Meloni ajaa hyvin erilaisia arvoja kuin pääosa eurooppalaisista poliitikoista, Nordean pääekonomisti Tuuli Koivu huomauttaa. Meloni on erittäin konservatiivinen esimerkiksi maahanmuuttoon ja naisten oikeuksiin liittyvissä asioissa.

– Voi olla, että tässä joudutaan aikamoisiin taisteluihin EU:n sisällä. Silloin voi olla, että tärkeät talousasiat jäävät sivuun, kun ristiriitoja ratkotaan, Tuuli Koivu sanoo.

– Se nakertaa pohjaa pois siltä uudelta Euroopalta, joka elpymispaketin piti tuoda mukanaan, Koivu arvioi.

Italian seuraavan hallituksen muodostavat tällä tietoa Legan Matteo Salvini, Forza Italian Silvio Berlusconi ja Italian veljien Giorgia Meloni. Kokoonpano saattaa vastustaa Saksan ja Ranskan ajamia uudistushankkeita, kuten määräenemmistöpäätösten ulottamista EU:n ulkopolitiikkaan. Kuva: Giuseppe Lami / EPA

3. EU:n kehittäminen voi hankaloitua

Nordean Koivua harmittaa uudistusten tien katkeaminen. Hänen mielestään huolestuttavinta Italian kehityksessä on se, että rakenneuudistuksia ajanut Mario Draghin hallitus karahti kiville.

– On vaikea nähdä, että nyt lähdettäisiin rakenneuudistusten tielle, kun ei se kelvannut Draghinkaan aikaan. Kyllä tässä vähän niin kuin sellainen seinää päin ajon meininki vähän valtaa alaa, Koivu sanoo.

Entinen pääministeri Mario Draghi tuki EU:n uudistamista ja tiiviimpää eurooppalaista yhteistyötä myös taloudessa.

Yhdessä Ranskan presidentti Emmanuel Macronin kanssa hän ajoi EU:lle muun muassa lisää yhteistä velanottoa, jota Suomi on vastustanut.

Myös Meloni saattaa tukea yhteistä velkaa, koska sijoittajat vaativat Italian omilta lainoilta aiempaa enemmän korkoa. Kaikkien korot nousevat, mutta Italian muita nopeammin.

4. Sisämarkkinoiden pelisäännöt vaarassa

Italia on perinteisesti ollut innokkaimpia EU-maita antamaan valtiolle nykyistä vahvempaa roolia yritysten toiminnassa muutos- ja kriisitilanteissa, EK:n Ylikarjula sanoo.

– Heillä ne työkalut ovat perinteisesti olleet yritystuet ja valtiontukien myöntäminen yrityksille mahdollisimman nopeasti. Tämä on Suomelle hankalaa, koska Suomen kaltainen pieni talous ei missään muodossa voi lähteä kilpailemaan yritystuilla, Ylikarjula sanoo.

Siksi hän toivookin, että Suomi toimii aktiivisesti valvoakseen, että yhteisiä pelisääntöjä noudatetaan

5. Energiakriisi lisää tilanteen vaikeutta

Italia on jo valmiiksi kaikkein herkimpiä maita talven energiakriisissä, koska se on niin riippuvainen fossiilisista polttoaineista.

– Totta kai tällainen vaalitulos ja täysin uusi johto ja täysin uusi puolue lisäävät vain Italiaan littyvää epävarmuuta. Pahoin pelkään, että se heijastuu myös talouskehitykseen, Nordean Koivu sanoo.

Suurin riski Koivun mielestä on se, että EU:ssa joudutaan keskittymään arvokysymyksiin Unkarin ja Puolan lisäksi myös Italian kanssa.

– Se, että maat ajautuvat vahvasti ristiriitaan toistensa kanssa, olisi tässä geopoliittisessa tilanteessa hyvin hankalaa ja riskialtista Euroopalle. Luulisi, että tulella ei nyt lähdettäisi leikkimään, Koivu sanoo.

Voit keskustella aiheesta tiistai-iltaan 27.9. kello 23:een asti.

Aiheesta lisää:

Italian johtoon nousee äärioikeistolainen äiti, joka vastustaa maahanmuuttoa ja syrjii seksuaalivähemmistöjä

Giorgia Meloni piti jo voittopuheen: "Haluamme yhdistää italialaiset!"

Suosittelemme sinulle