Hyppää sisältöön

Legendaarinen kadonneiden etsijä Reino Savukoski kuoli liikenneonnettomuudessa – hänen saappaidensa täyttämiseen menee hetki, sanoo työn jatkaja

Hukkuneiden etsijänä tunnettu Reino Savukoski menehtyi viime viikolla onnettomuudessa. Hänen työtänsä jatkaa Lumijoen etsintävene team ry, jolle Savukoski lahjoitti kalustonsa.

Lumijoen etsintävenetiimin kotisatama sijaitsee Lumijoen Varjakassa. Miehistöä istuu etsintäveneen päällä ja tiimiin kuuluu myös saksanpaimenkoira Jero. Kuva: Juha Hintsala / Yle

Punkaharjulainen Reino Savukoski tunnettiin ympäri Suomen hukkuneiden etsijänä. Hän ehti löytää kolmenkymmenen vuoden aikana yli sata kadonnutta.

Savukoski kuoli torstai-iltana 22.9. liikenneonnettomuudessa Savonlinnassa. Hän oli kuollessaan 73-vuotias.

Savukosken menehtymisen jälkeen hänen työtänsä jatkaa Lumijoen etsintävene team ry, jolle Savukoski lahjoitti kalustonsa lopettaessaan etsintätoiminnan terveyssyistä vuonna 2018.

Yhdistyksen puheenjohtaja Marko Hyväri kertoo tiedon Savukosken kuolemasta pysäyttäneen.

– Puhelu onnettomuudesta järkytti. Reinosta ei ole muuta kuin hyvää sanottavaa. Hänellä oli isot saappaat ja menee hetki, että ne saappaat saa täytettyä.

Reino Savukoski
Punkaharjulainen Reino Savukoski oli ihmisten kalastaja: mies etsi kadonneita vesistöistä ympäri Suomen.

Etsijäkonkari jakoi tietojaan eteenpäin

Savukoskella oli kokemusta työstä pitkältä ajalta ja Hyväri kertoo hänen olleen yhdistykselle eräänlainen isähahmo, joka konsultoi ryhmää etsinnöissä.

– Savukoski kertoi paljon siitä, kuinka kadonnutta haetaan ja miten vesistöllä toimitaan. Häneltä sai hyviä neuvoja.

Hyvärisen mukaan yhdistys pystyi jatkamaan työtään täydellä vahvuudella Savukosken lahjoituksen avulla. Hän luovutti tiimin käyttöön etsintävene SB Fortunan, viistokaikuluotaimen ja vedenalaisia etsintäkameroita.

Etsintätiimi jatkaa Savukosken työtä hänen oppiensa tavoin

Reino Savukosken toimintamallia jatketaan Hyvärisen mukaan samalla tavalla kuin tähänkin asti. Hyväri kertoo, että yhdistys tekee vesistöetsintöjä Savukosken tavoin ympäri Suomen.

Etsintätiimiin kuuluu viisi aktiivista etsijää ja ruumiskoira Jero. Heillä on ollut tämän vuoden aikana noin kaksikymmentä etsintätapausta eri puolilla Suomea.

– Viranomaisten ja omaisten pyynnöstä lähdemme etsintöihin, kuitenkin aina viranomaisen luvalla. Jerosta on iso apu, sillä koira vaistoaa useitakin päiviä vedessä olleen kadonneen tarkan paikan.

Hyvärisen mukaan etsintätiimi saa tarvittaessa lisävahvistusta vapaaehtoisten pelastuspalvelu Vapepalta.

Tiimi pitää kouluttautumalla huolta siitä, että ovat turvallisesti etsintätehtävissä.

– Olemme käyneet erilaisia koulutuksia ja omatoimisia harjoituksia. Niiden avulla tiedämme miten toimia, että etsintä sujuu turvallisesti.

Lue lisää:

Ainutlaatuinen hukkuneiden etsintävene valmiina tositoimiin – kadonneen löytyminen on suuri helpotus omaisille

Reino Savukoski oli itseoppinut kadonneiden etsijä

Suosittelemme sinulle