Hyppää sisältöön

Eläinlääkärin mukaan rescuekoirat kuolivat tuskallisesti kuljetusautossa kuumuuteen – kuljettaja sai vuoden ehdollista vankeutta

Eläinlääkärin mukaan lämpöhalvauksen aiheuttamat kuolemat olivat erittäin tuskallisia.

Moskovalaiselta koiratarhalta Suomeen tuodun Bellan omistaja Tommi Paakki luonnehtii lemmikkiään pienen labradorin oloiseksi ja vuorokauden yhteiselon perusteella sosiaaliseki ja herttaiseksi koiraksi.
Rescuekoira Bella selvisi laivakuljetuksesta, joka koitui kymmenen muun koiran kuolemaksi. Kuva: Tommi Paakki
STT–Yle
Avaa Yle-sovelluksessa

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut vuoden ehdolliseen vankeusrangaistukseen törkeästä eläinsuojelurikoksesta miehen, joka kuljetti rescue-koiria Suomeen erittäin huonoissa oloissa. Yhteensä kymmenen koiraa kuoli kuljetuksen takia kuumuuteen.

Valkovenäläinen 24-vuotias mies saapui heinäkuun alussa Tallinnasta autolautalla Helsingin satamaan pienellä kuorma-autolla, jonka kyydissä oli 32 rescuekoiraa kuljetushäkeissä. Koiria oli kuljetettu Moskovasta Baltian kautta Suomeen.

Matkan aikana seitsemän koiraa oli kuollut jo autoon kuumuuden ja kehnojen kuljetusolosuhteiden takia. Myöhemmin kolme koiraa jouduttiin lopettamaan Viikin yliopistollisessa eläinsairaalassa. Yksitoista koiraa tarvitsi sairaalahoitoa, ja kolme huonokuntoisinta joutui teho-osastolle.

Todistajana kuultu eläinlääkäri kertoi, että lämpöhalvaus oli edetessään aiheuttanut koirille huomattavaa kärsimystä ja erittäin tuskallisen kuoleman.

– Korkea lämpötila aiheutti jo alkuvaiheessa voimakasta stressiä ja ahdistusta, jos koira ei päässyt viileämpään tilaan tai viilentämään itseään. Kuolemaa edelsi ruumiinlämmön nousu, nestehukka, shokkioireet, oksennus, ripulointi, monielinvaurio, tajunnan tason alenema, kouristukset ja kooma, tuomiossa kirjoitettiin.

Lisäksi miehelle viiden vuoden eläintenpitokielto

Mies tuomittiin vuoden ehdolliseen vankeuteen törkeästä eläinsuojelurikoksesta. Lisäksi hänelle määrättiin viiden vuoden eläintenpitokielto.

Kuljettaja myönsi syytteen Helsingin käräjäoikeuden käsittelyn aikana.

Tuomittu mies on ammatiltaan autonkuljettaja, ja hänellä on Liettuassa myönnetty lupa eläinkuljetuksiin. Hän oli töissä kuljetusyhtiöllä, joka oli värvätty kuljettamaan koirat moskovalaisesta löytöeläinkodista Baltian kautta Suomeen.

Perillä koirat oli määrä luovuttaa ensin kahteen löytöeläinkotiin, sitten uusille omistajille.

Matka Helsinkiin kesti noin 45 tuntia.

Mies kuvaili itse oloja "aivan kamaliksi"

Käräjäoikeuden mukaan kuorma-autossa oli liikaa koiria tilaan nähden, ilmastointilaite ei toiminut kunnolla tai ei ollut päällä ja runsas virtsan sekä ulosteen määrä hajuineen heikensi ilmanlaatua entisestään.

Kuljetusolot eivät olleen kunnossa muutoinkaan: esimerkiksi koirien häkkejä ei ollut kiinnitetty, vaan ainoastaan kiilattu pahvein, ja tila oli hyvin epäsiisti.

Käräjäoikeuden mukaan mies tiesi jo Latviassa, että ilmanvaihto ei toiminut kunnolla. Työnantajalleen tuolloin laittamassaan viestissä mies oli kuvaillut oloja kuljetustilassa "aivan kamaliksi".

Siitä huolimatta mies oli jatkanut kuljetusta ja ajanut autolauttaan Tallinnassa, oikeus huomioi.

Kuljetusfirman mahdollinen syyte vielä harkinnassa

Käräjäoikeus katsoi, että miehen toiminta oli ollut törkeän huolimatonta.

– Yksin se seikka, että hän on toiminut työnantajansa ohjeiden mukaisesti ei muuta johtopäätöstä, varsinkin kun hän on tiennyt kuljetettavan lastin laadusta, hänellä on ollut erityinen eläinkuljetuslupa, ja hän on tullut tietoiseksi koirien oloista ja laitteiston toiminnasta jo matkan aikana.

Syyttäjä oli vaatinut miehelle ehdollisen vankeuden lisäksi oheissakkoa. Käräjäoikeus katsoi ehdollisen riittäväksi rangaistukseksi, koska mies suoritti annettua työtehtävää eikä kyseessä ollut hänen oma, suunnitelmallinen liiketoimintansa.

Jutussa on myös toinen haara, jossa on selvitetty kuljetusfirman mahdollista rikosvastuuta. Se on vielä syyttäjällä syyteharkinnassa.

"Koirien vesikipot olivat tyhjiä"

Oikeudessa kuultiin tapahtumassa paikalla olluttta tullivirkailijaa, joka arvioi, että kuljetusautossa oli noin 40 astetta lämmintä.

Heinäkuussa Yle haastatteli kuljetusautoa vastassa ollutta tullivirkailija Rainer Lindholmia, joka oli järkyttynyt.

– Ilmastointilaite ei toiminut, häkit oli kasattu päällekkäin ja ainoa, joka niitä piti paikallaan, oli katon ja ylimmän häkin välinen pahvi. Koirien vesikipot olivat tyhjiä tai kaatuneita, Lindholm kertoi tuolloin Ylelle.

Kyseessä oli Eläinten Suojakoti Toivon ja Skeppsdal Family -löytöeläinkodin yhteiskuljetus moskovalaiselta kunnalliselta koiratarhalta. Kuljetusyritys oli hoitanut eläinkuljetuksia aiemminkin, ja kuljettajalle oli Liettuassa myönnetty eläinkuljetuksiin vaadittava todistus.

Uutista täydennetty kauttaaltaan 26.9.20221 kello 15.22.

Lue myös:

Kymmenen koiraa kuoli kuumuuteen rescue-kuljetuksen aikana – kuljettaja myönsi teon tuomarin edessä

Rescuekoira Bella selvisi laivakuljetuksesta, joka koitui 10 muun koiran kuolemaksi – epätietoisuus koirien kohtalosta raastoi uutta isäntää

Kokenut tullitarkastaja Rainer Lindholm ei ollut nähnyt mitään vastaavaa – kertoo, kuinka otti vastaan kuolleet rescuekoirat satamassa

Suosittelemme