Hyppää sisältöön

Hirvisaaliit jäivät Lapissa pieniksi ennen kiimarauhoitusta – hirvien määrä on saatu tavoitetasolle ja se näkyy pyyntiluvuissa

Koko Lapin alueella on tähän mennessä pyydetty noin 1 170 hirveä, mikä on puolet viimevuotista vähemmän. Lappiin on myönnetty vajaa 6 000 lupaa. Kiimarauhoitus jatkuu vielä viikon ajan.

Inarin Keväjärvellä asuva Jouni Siltala on saanut Junna-koiransa kanssa aiemmin yhden hirven, mutta tälle kaudelle onni ei vielä kohdalle osunut. Kuva: Kirsti Länsman / Yle

Hirvenpyynnin ensimmäisellä pyyntikaudella 1.–20.9. saalis jäi varsin vähäiseksi saamelaisalueella. Esimerkiksi Inariin oli lupia myönnetty 1 002, mutta hirviä saatiin pyydettyä vain vähän yli kymmenys koko lupamäärästä.

Inarin Keväjärvellä asuva hirvestäjä Jouni Siltala kuitenkin kertoo, että hänen hirviporukallaan pyynti lähti mukavasti käyntiin syyskuun alussa. Hirviporukka sai ensimmäisinä viikkoina kymmenestä lupahirvestä kaksi.

– Tilanteita olisi ollut enemmänkin, mutta kaksi on aivan hyvä siihen nähden, mitä muualla on saatu. Monet eivät ole ampuneet yhtäkään hirveä ensimmäisellä kaudella, kertoo Siltala.

Ennen kiimarauhoitusta eli ensimmäisellä pyyntikaudella Inarissa pyydettiin vain 13 prosenttia koko lupamäärästä. Se on kaksi kertaa vähemmän kuin vuosi sitten samaan aikaan.

– Kyllä sen näkee metsässä, että joutuu kävellä enemmän ennen kuin saa saalista.

Hirvenpyynnin kiimarauhoitus päättyy Lapissa lokakuun ensimmäisenä päivänä. Pyynti jatkuu tammikuun puoliväliin. Loppuajalle Inarissakin on jäänyt vielä lähes 900 hirveä pyydettäväksi.

Pohjois-Suomessa hirviä on pyydetty puolet viime vuotta vähemmän

Muuallakin Pohjois-Suomessa hirvestyskausi on alkanut rauhallisesti.

– Pyytäjät kertovat meille saalismäärien lisäksi pyyntipäiviä. Niitä on nyt kolmanneksen vähemmän kuin vuosi sitten tähän aikaan, kertoo hirvitalousaluesuunnittelija Pirkka Peltonen Suomen riistakeskuksesta.

Pyyntipäivien laskenut määrä näkyy luonnollisesti myös saalismäärissä. Peltosen mukaan se osoittaa, että hirvien määrä on vähentynyt vuoden takaisesta.

Koko Lapin alueella on tähän mennessä pyydetty noin 1 170 hirveä, mikä on puolet viimevuotista vähemmän. Lappiin on myönnetty vajaa 6 000 lupaa.

Saamelaisalueella on tähän mennessä pyydetty vajaa 200 hirveä, mutta alueen pyynti eroaa muun Suomen hirvenpyynnistä jonkin verran, Peltonen huomauttaa.

– Enontekiön ja Utsjoen tunturialueilla hirviä on vähän. Siellä käytetään enemmän perinteisiä pyyntitapoja, kun taas Inarissa ja Sodankylässä pyydetään enimmäkseen koirien kanssa, sanoo Peltonen.

Pyyntilupien määrät laskevat hirvien määrän laskiessa

Viime vuosina sekä hirvien että pyyntilupien määrä ovat laskeneet. Peltosen mukaan hirvien kokonaismäärä on kohtuullisella tasolla, sillä hirvikannan tavoitetaso on saavutettu. Osalla hirvitalousalueita tosin kantaa pyritään vielä hieman pienentämään.

Myönnetty pyyntilupamäärä laski edellisestä vuodesta 33 prosentilla. Edellisellä pyyntikaudella Lapin alueelle myönnettiin noin 9 000 lupaa, joista käytetyksi tuli 70 prosenttia.

Kun pyyntilupia ei ole entisten vuosien tapaan, vaikuttaa se metsästysintoon.

– Se on tietysti aivan ymmärrettävä seuraus siitä, kun pyyntilupiakin on vähemmän, Pirkka Peltonen toteaa.

Yle Ođđasat 26.9.2022: Hirvisaaliit jäivät pohjoisessa vaisuiksi – metsästäjien mukaan hirvikannat ovat pienentyneet

Suosittelemme sinulle