Hyppää sisältöön

Venäläiset Matvei Gatenjan ja Dmitri Serpuhovin ottivat hatkat Venäjältä: "En voi lähteä sotimaan veljiäni vastaan"

Venäjän osittaista liikekannallepanoa pakenevien venäläisten virta Suomeen on jatkunut maanantaina. Venäjälle on muodostunut pitkät jonot Kaakkois-Suomen rajanylityspaikoille. Osa tulijoista on tehnyt nopean päätöksen lähteä Suomeen.

Mobilisaatiota pakoon lähtenyt pietarilainen reservin upseeri Matvei Gatenjan Nuijamaan raja-asemalla.
Venäjän osittaista liikekannallepanoa pakenevien venäläisten virta Suomeen on jatkunut voimakkaana myös maanantaina. Yksi tulijoista oli pietarilainen Matvei Gatenjan.

Pietarilainen Matvei Gatenjan saapui maanantaina bussilla Venäjältä Suomeen. Yle tapasi hänet Lappeenrannassa Nuijamaan rajanylityspaikalla.

Gatenjan kertoo tulleensa Suomeen Venäjän osittaisen liikekannallepanon takia.

– Olen reserviupseeri. Ainakin oman arvioni mukaan meidät voidaan kutsua ihan minä hetkenä tahansa, Gatenjan sanoo.

Hän kertoo, ettei ensin halunnut lähteä pois Venäjältä.

– Liikekannallepano vakuutti siitä, että täytyy lähteä. Sitä paitsi minulla on sukulaisia Ukrainassa, joten en voi lähteä sotimaan omia veljiäni vastaan.

Venäjän osittaista liikekannallepanoa pakenevien venäläisten virta Suomeen on jatkunut voimakkaana. Tältä Nuijamaan rajanylityspaikka näytti maanantaina. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

"Ihmiset ovat kuin zombiet"

Matvei Gatenjan kertoo halunneensa tulla Suomeen, koska pitää maasta todella paljon. Hän pitää Venäjän toimia suurena virheenä, joka aiheuttaa paljon ongelmia kaikille.

– Minulla on asunto täällä. Haluaisin jäädä tänne, jos se vain onnistuu.

Gatenjanin mielestä Venäjällä ihmiset eivät ymmärrä, millä tolalla asiat ovat. Hän ei usko, että tilanne muuttuu lähiaikoina.

– Ihmiset ovat siellä kuin zombiet. Monet tuttavani haluavat oikeasti lähteä rintamalle ja sotia siellä, vaikka minä en ymmärrä, minkä puolesta.

"Tilanne Venäjällä on hyvin tiukka"

Yle tapasi Nuijamaan rajanylityspaikalla myös Pietarista kotoisin olevan Dmitri Serpuhovinin. Hän tuli Suomeen bussilla.

Serpuhovin kuvailee tilannetta Venäjällä hyvin tiukaksi, ei ainoastaan Pietarissa, vaan myös muissa kaupungeissa.

Dmitri Serpuhovin kertoo saaneensa tietää liikekannallepanosta käytyään Murmanskissa. Hän kertoo suunnitelleensa jo aiemmin matkustavansa Suomeen, mutta alun perin hänen piti tulla Suomeen vasta ensi viikon torstaina. Liikekannallepano vauhditti hänen lähtöpäätöstään.

– Päätinkin sitten lähteä tänne puolitoista viikkoa etuajassa. Ensin vierailemme ystäväni luona Helsingissä. Suomesta lähden vielä Islannin matkalle.

Dmitri Serpuhovin aikaisti lähtöään Suomeen osittaisen liikekannallepanon vauhdittamana. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Dmitri Serpuhovin kertoo odottavansa kutsua rintamalle jossain vaiheessa.

– En kuulu ensimmäiseen kategoriaan, eli en ole ihan ensimmäisten joukossa, mutta kyllä minut voidaan lähettää rintamalle.

Serpuhovin kertoo palaavansa vielä Venäjälle, mutta hän ei tiedä, milloin.

Haastattelut tekstiin käänsi Yle Novostin toimittaja Lioubov Shalygina.

Lue lisää:

Ensimmäiset tulivat metsän läpi Venäjältä Suomeen – maastapoistumiskielto voi lisätä painetta paeta Venäjältä keinolla millä hyvänsä

Maahanmuuttovirasto: Suomessa on jätetty kymmeniä venäläisten turvapaikkahakemuksia, joissa vedotaan pelkoon joutua sotaan Ukrainaan

Liikenne Kaakkois-Suomen rajanylityspaikoilla on ollut vilkasta viikonlopun aikana – jatkuva jono Vaalimaalla, Nuijamaalla ja Imatralla koko yön

Yle seuraa maahantuloa itärajan rajanylityspaikoilla täällä.

Suosittelemme sinulle