Hyppää sisältöön

Tamperelainen Riku Suokas käsikirjoittaa ohjelmaa yhdessä Mies ja alaston ase ja Scary Movie -elokuvien luojien kanssa – tällaista se on

Pohjoismaiselle nordic noir -elokuvatyypille irvailevaa uutta komediasarjaa valmistellaan Tampereella. Rahoitus puuttuu vielä.

Käsikirjoittaja Riku Suokas on tehnyt komediaa 30 vuotta. Kuva: Anna Sirén / Yle

Tamperelaisen tuotantoyhtiön NoPoFo-sarja nauraa suuren suosion saavuttaneelle nordic noirille.

Tuotantoyhtiö Ilkkas' Creative Studio on aloittanut yhteistyön legendaaristen komediantekijöiden David Zuckerin ja Pat Proftin kanssa. Kaksikko tunnetaan muun muassa Hei me lennetään ja Mies ja alaston ase -elokuvista.

Sarjan alkuperäisidea on stand up -koomikko, käsikirjoittaja Mika Eirtovaaran, joka toi käsikirjoitustiimiin Riku Suokkaan ja Heikki Syrjän.

– Meille suomalaisille kirjoittajille nämä kirjoittajat ovat idoleita. Mutta pikku hiljaa tässä vuoden aikana sellainen jalustalle nostaminen on karissut, sanoo Riku Suokas.

Hän kertoo, että käytännössä he kirjoittavat Suomessa kohtauksia ja Zucker sekä Proft antavat niihin kirjallisen palautteen. Tätä jatkuu useamman kirjoituskierroksen ajan. Etäyhteyden kautta kokouksia pidetään noin kerran kuukaudessa.

– Laskin jossain vaiheessa, että minulla oli koneella 92 erilaista versiota ensimmäisen puolituntisen jakson käsikirjoituksesta.

Legendojen vuosikymmenten kokemus näkyy siinä, että tekstiä hiottaessa yhtään kiveä ei jätetä kääntämättä. Jokainen repliikki on tärkeä, ja jokainen vitsi kaivetaan esiin. Suokas huomauttaa kuitenkin, että myös suomalaisilla käsikirjoittajilla on vuosikymmenten kokemus komedian tekemisestä.

– He ovat tällä hetkellä konsultteja. Mutta ehkä tavallaista herkemmällä korvalla kuunnellaan tällä kertaa. Kyllä sieltä paljon annettavaa ja opittavaa on ollut.

Tapahtumat sijoittuvat Pohjoismaihin

Valmisteilla oleva kuvitteellinen uusi sarja sijoittuu kaikkiin viiteen Pohjoismaahan. Sarja- ja rituaalimurhaajien kiinniottamiseksi perustettu yhteispohjoismainen poliisin eliittiyksikkö kulkee ympärinsä ja ratkoo rikoksia.

Rikosten ratkominen tehdään kuitenkin lempästi irvailemalla, spoof-komedialajin hengessä.

– Otetaan nordic noirin kaikki kamalimmat piirteet, ja liioitellaan niitä vielä. Kyllä tämä on ollut aika reissu, kun samaan aikaan kirjoittaa komisario Koskista, niin tavallaan parodioi omia hommiaan, sanoo Riku Suokas.

Sarjassa päästään irvailemaan myös jokaisen maan ominaispiirteiden kustannuksella.

Sarjan kieli on englanti ihan siitäkin syystä, että se avaa helpommin reittejä kansainvälisille markkinoille. Sarjassa tullaan kuitenkin kuulemaan myös pohjoismaisia kieliä.

Pyörälenkeillä tiiraillaan kuvauspaikkoja

Riku Suokas kertoo nykyisin katselevansa pyörälenkillä sopivia kuvauspaikkoja Tampereelta. Siltojen aluset, hylätyt rakennukset, sivukujat ja louhokset kiinnittävät huomion.

– Kaikki mikä luontaisesti työntää ihmisiä poispäin, vetää nordic noirin tekijöitä puoleensa.

Kuvauspaikat eivät Tampereelta lopu kesken: kaupungista löytyy uutta ja vanhaa arkkitehtuuria sekä maaseutu ja vesi ovat lähellä.

Jos rahoitus uudelle sarjalle varmistuu, niin Tampereella tullaan kuvaamaan niin paljon kuin mahdollista. Mutta pakostakin muuallakin pitää kuvata.

– Jos jokin jakso sijoittuu Islantiin, niin eihän täältä sellaisia maisemia ja tulivuoria löydy.

Optimiaikataulussa käsikirjoitustiimi pääsee ensi vuoden alussa kirjoittamaan sarjaa. Ensimmäisen puolituntisen jakson kirjoittamiseen vierähti vuosi, mutta Suokas uskoo homman siitä hieman nopeutuvan.

Sarjan parissa vierähtäisi aikaa joka tapauksessa muutama vuosi.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aihesta 27.9. kello 23:een saakka.

Lue myös:

Tamperelaisstudio sai houkuteltua yhteistyöhön "Mies ja alaston ase" -elokuvista tutut komedianimet – työstävät parodiasarjaa nordic noirista

Suosittelemme sinulle