Hyppää sisältöön

Eläkeläismies kuoli putkaan Ahvenanmaalla – sairaanhoidolle huomautus riittämättömästä hoidosta

Ahvenanmaan terveydenhuolto- ja sairaanhoito ÅHS on saanut kaksi huomautusta tapauksesta, jossa mies kuoli poliisin säilössä kesällä 2021.

Päihtynyt mies löytyi sammuneena pihalta, josta hänet toimitettiin poliisin säilöön.  Kuva: Patrik Skön / Yle

Eläkeläismies kuoli poliisin säilössä kesällä 2021 Ahvenanmaalla.

Päihtynyt mies löytyi sammuneena pihalta, josta hänet toimitettiin poliisin säilöön.

Omaiset vaativat tapauksen tutkimista, koska heidän mielestään mies olisi kuulunut putkan sijaan sairaalaan. Miehellä oli sydänsairaus ja diabetes. Ylen Spotlight ja MOT kertoivat tapauksesta keväällä.

Maarianhaminan putkan kuolemantapaus johti useisiin selvityksiin. Syyttäjälaitos ei löytänyt Ahvenanmaan poliisin toiminnassa moitittavaa ja piti kuolemaa tapaturmana.

Nyt Ahvenanmaan ympäristö- ja terveydensuojeluviranomainen on saanut selvityksensä asiasta valmiiksi. Viranomaisen mukaan mies ei saanut tarvittavaa hoitoa Ahvenanmaan terveydenhuolto ja sairaanhoito ÅHS:ltä.

Selvityksen mukaan tapauksen potilastiedoissa oli merkittäviä puutteita. Tiedot olivat epäselviä ja vaikeaselkoisia ja niitä oli täydennetty jälkikäteen.

Myös terveysviranomaisten vastaukset omaisille kuoleman jälkeen olivat riittämättömät.

Viranomainen kiinnitti myös huomiota tapaan, jolla tieto kuolemasta välitettiin omaisille. Se piti kielenkäyttöä omaisille epäasiallisena ja huomautti, kuinka tärkeää emotionaalista tukea on tarjota omaisille.

Mitä Suomessa on tehty putkakuolemien ehkäisemiseksi? Asiaa käsiteltiin MOT-ohjelmassa toukokuussa:

Sydänoireista kärsinyt mies vietiin sairaalan sijaan putkaan, jossa hän menehtyi. Poliisin tiloissa kuolee joka vuosi useita päihtyneitä. Ongelmasta on puhuttu vuosia, mutta rahaa sen ratkaisemiseen ei ole löytynyt.

Suosittelemme sinulle