Hyppää sisältöön

Suomalainen Vesi on elämä – Standing Rockin naiset -dokumentti herätti vastustusta ja vähättelyä, mutta tällä viikolla se on Emmy-ehdokkaana

Elokuvan tekeminen kesti kuusi vuotta, ja se on ensimmäinen suomalaisten tuottama uutis- ja dokumenttialan Emmy-palkintoehdokas. Voittaja julkistetaan torstaina New Yorkissa.

Kuvataiteilija Sophia Ehrnrooth on perustajana ja tuottajana kahden naisen suomalaisyrityksessä, Playart Productionsissa. Vuonna 2016 hän sai puhelun yhdysvaltalaiselta ystävältään, dokumenttiohjaaja Shannon Kringiltä.

– Ystäväni Shannon Kring soitti minulle vuoden 2016 syksyllä ja sanoi, että nyt siellä tapahtuu jotain ihan käsittämätöntä. Sataan viiteenkymmeneen vuoteen (Yhdysvaltojen alkuperäiskansojen mailla) ei ole nähty näin isoa yhteenliittymää. Silloin päätimme lähteä kolmen naisen voimin tuottamaan tätä elokuvaa.

Vesi on elämä – Standing Rockin naiset kertoo mielenosoitusleiristä jolla vastustettiin Pohjois-Dakotaan Lakota-heimon pyhien maiden halki suunniteltua lähes 2 000 kilometrin pituista öljyputkea.

– Tämä on naisten taistelu puhtaan veden puolesta. Se voidaan kiteyttää lauseeseen vesi versus öljy. Lakota-alkuperäiskansa maiden läpi oltiin vetämässä öljyputkea. Nämä naiset lähtivät barrikadeille ensin, ja sen jälkeen miehet seurasivat perässä. Tämän jälkeen tästä tuli maailmanlaajuinen liike.

Kun dokumenttielokuvalle alettiin hakea rahoitusta, tekijät törmäsivät Sophia Ehrnroothin mukaan monenlaiseen vastustukseen ja vähättelyyn.

– Sanottiin, että tämä ei kiinnosta, jos se ei ole ajankohtainen, jos tämä ei valmistu puolessa vuodessa, jos meillä ei ole päähenkilönä mies. Ketä kiinnostaa katsoa naisia itkemässä puhtaan veden puolesta. Tämä oli aika raakaa tekstiä.

Elokuvan tekemistä jatkettiin joukkorahoituskampanjalla.

– Me tehtiin tästä joukkorahoituskampanja, ja siihen osallistui kaksi tuhatta ihmistä ympäri maailmaa. Suomesta monet, monet lähtivät rahoittamaan. Silloin ymmärrettiin, että tällä on kansainvälistä potentiaalia.

Lopulta elokuva saatettiin loppuun pääasiassa kahden suomalaisen tuotantoyhtiön, Solar Filmsin ja Playart Productionsin rahoituksella. Tämän viikon torstaina se on ehdolla uutis- ja dokumenttialan Emmy-palkinnon saajaksi, sarjassa Outstanding Social Issue Documentary.

Lisää aiheesta:

Suomalaistuottajia mukana dokumenttielokuvassa, joka nappasi Emmy-ehdokkuuden – Solar Films: “Tämä on tv-maailman Oscar-ehdokkuus”

Katso elokuva Yle Areenassa

Katso tästä Sophia Ehrnroothin koko haastattelu:

Suosittelemme sinulle