Hyppää sisältöön

Työllisyyden kuntakokeilusta odotettua suurempi lasku kunnille

Isojen kaupunkien mielestä työllisyyden kuntakokeilussa kunnat ovat joutuneet altavastaajan asemaan, kun niille ei ole osoitettu tarpeellisia rahoja.

Oulun Business-aseman julkisivu
Työllisyyden kuntakokeilussa kunnat ovat ottaneet vastuullen osan työllistämistoimista osana kuntien elinvoimapalveluita. Kuva: Päivi Seeskorpi / Yle
Risto Degerman

Työllisyyden kuntakokeiluissa työllisyyspalveluja on siirretty työvoimatoimistoilta kuntien vastuulle. Samalla määrärahoja on siirretty kunnille, mutta käytännössä niille on kuitenkin siirtynyt enemmän asiakkaita kuin alun perin oli laskettu.

Oulun kaupunginjohtajan Päivi Laajalan mukaan suuret kaupungit ovat toistuvasti kiinnittäneet rahojen epäsuhtaan huomiota, mutta tuloksia ei ole näkynyt.

– Valtion on ymmärrettävä ongelman laajuus ja siitä aiheutuvat pitkäaikaiset seuraukset. Asiasta tulee pikapuolin päästä yhteiseen ratkaisuun ja sen edistämiseksi lähetämme lähiaikoina kuuden suurimman kaupungin selvityspyynnön ministeriölle, kertoo kaupunginjohtaja Päivi Laajala.

Työllisyyskokeilussa esimerkiksi Oulun seudun työllistämispalveluita on keskitstety Business Oululle, joka vastaa kuntakokeilussa pitkään työttömänä olleiden ja alle 30-vuotiaiden sekä maahanmuuttajien työvoimapalveluista.

Oulun seudulla kaksivuotisessa kokeilussa ovat Oulun lisäksi mukana Hailuoto, Ii, Kempele, Liminka, Lumijoki, Muhos ja Tyrnävä. Kokeilu kestää kesäkuun 2023 loppuun saakka.

Seuraa mitä lähelläsi tapahtuu. Lue ja katso lisää uutisia Pohjois-Pohjanmaalta.

Suosittelemme sinulle