Hyppää sisältöön

Hämeenlinnan lentopallonaisissa tutkinta vakavasta eettisestä rikkomuksesta – manageri: "En tiedä, mitä tutkinta koskee"

Tutkinta liittyy henkilöön tai henkilöihin joukkueen sisällä. Suomen urheilun eettinen keskus on saanut asiaan liittyen vähintään kaksi ilmoitusta. Tutkintapäällikkö on yksityiskohdista vaitonainen.

Suomen urheilun eettisen keskuksen tutkinta liittyy tällä hetkellä vain Hämeenlinnan Lentopallokerhoon. Kuvituskuva. Kuva: Tomi Hänninen

Suomen urheilun eettinen keskus (Suek) on aloittanut tutkinnan Hämeenlinnan naisten lentopallojoukkueeseen liittyen. Suek tutkii, onko Hämeenlinnan Lentopallokerhon sisällä tapahtunut vakava eettinen rikkomus. Suekin tutkintapäällikkö Jouko Ikonen vahvistaa tiedon Ylelle.

Ikosen mukaan tutkinta on vasta alussa, ja siksi hän kommentoi asiaa niukasti. Hän ei ota kantaa, ketä tai keitä tutkinta koskee.

Myöskään asianomistajien määrää Ikonen ei vahvista. Hän kuitenkin toteaa, että tutkinnan edetessä voi selvitä, että heitä on useita.

Ikonen vahvistaa sen, että tutkinnassa on kyse henkilöstä tai henkilöistä, ei koko joukkuetta koskevasta epäillystä rikkomuksesta.

Hän ei täsmennä, millaisesta vakavasta eettisestä rikkomuksesta tutkinnassa on kyse. Yleisesti ottaen rikkomuksissa on kyse tavalla tai toisella epäasiallisesta käyttäytymisestä.

– Se voi olla kiusaamista, seksuaalista häirintää, epätasa-arvoista kohtelua, kaikkea sellaista, mikä yleisen elämänkokemuksenkin perusteella on epäasiallista käytöstä.

Epäilty rikkomus on tapahtunut viimeisen viiden vuoden aikana. Sitä vanhempia tapauksia Suek ei lähtökohtaisesti tutki.

Hämeenlinnan naisten lentopallojoukkue on voittanut vuodesta 1999 alkaen kymmenen Suomen mestaruutta. Kuvituskuva. Kuva: Tomi Hänninen

Suek aloitti tutkinnan asiaan liittyvien yhteydenottojen ja niistä tehdyn esiselvityksen perusteella. Joitain viikkoja kestäneen esiselvityksen aikana on kuultu asiaan liittyviä henkilöitä.

– Olemme saaneet asiaan liittyviä yhteydenottoja useammalta kuin yhdeltä taholta. Ne ovat tulleet henkilöiltä, joiden oletetaan liittyvän asiaan ja jotka ovat yhteydessä Hämeenlinnan Lentopallokerhoon, Ikonen kertoo.

Hän ei ota kantaa siihen, ovatko yhteydenotot tulleet pelaajilta.

Tutkintapäällikön mukaan lähtötilanteen perusteella vaikuttaa siltä, että tutkittava asia ei liity muihin joukkueisiin.

– Vaikea sanoa vielä varmasti, mutta näillä tiedoin ei näytä olevan kyse laajemmasta asiasta.

Ikosen mukaan tällä hetkellä ei ole viitteitä, että epäilty rikkomus liittyisi joukkueen junioritoimintaan tai alaikäisiin.

Joukkueen manageri: "Tätä on vaikea kommentoida"

Hämeenlinnan Lentopallokerhon manageri Ville Kalliomäki kertoo kuulleensa aiemmin syksyllä, että "tällainen on ohjattu Suekin tutkittavaksi".

– Mitään muuta en tiedä. Tätä on vaikea kommentoida millään tavalla, kun ei tiedetä edes mistä on kysymys.

Eli et tiedä tarkemmin, mitä tutkinta koskee?

– En tiedä, mitä tutkinta koskee. Nykypäivänä se voi olla ihan mitä vaan. En osaa sanoa. Kun saadaan selvyys, mistä on kyse, sitten voidaan tähän kommentoida tai jättää kommentoimatta.

Kalliomäki on ollut Hämeenlinnan naisten lentopallojoukkueen manageri vuodesta 1998 alkaen. Hänen mukaansa Suek ei ole aiemmin tutkinut mitään joukkueeseen liittyvää.

– Urheilun oikeusturvalautakunnassa olemme olleet liittyen pelaajasiirtoihin ja seuran ja pelaajien välisiin edustusasiakiistoihin, Kalliomäki muistelee.

Hämeenlinnan naislentopallojoukkue on voittanut vuodesta 1999 alkaen kymmenen Suomen mestaruutta. Mitaleitta se on jäänyt vain vuonna 2013.

Joka kymmenes ilmoitus johtaa tutkintaan

Suekin tutkintakynnys ei ylity noin vain.

Tänä vuonna Suek vastaanottaa tutkintapäällikön arvion mukaan yli 200 ilmoitusta. Ilmoituksen voi tehdä epäillystä dopingrikkomuksesta, kilpailumanipulaatiosta, katsomoturvallisuuden puutteesta tai epäeettisestä toiminnasta.

Ilmoituksista valtaosa eli noin puolet koskee eettisiä rikkomuksia. Suek käsittelee kaikki ilmoitukset, mutta varsinaiseen tutkintaan johtaa noin 10 prosenttia tapauksista. Ikosen mukaan Suek tutkii lähtökohtaisesti vain epäiltyjä vakavia eettisiä rikkomuksia.

Suekin tutkintapäällikkö Jouko Ikonen sanoo, että Suek voi myös auttaa lajiliittoja eettisten rikkomusten tutkimisessa. Arkistokuva vuodelta 2019. Kuva: Ilkka Klemola / Yle

Suek tekee esiselvityksiä jatkuvasti, ja niitä on käynnissä samanaikaisesti kymmenkunta. Hämeenlinnan naislentopallojoukkueeseen liittyvä tutkinta on tällä hetkellä ainoa käynnissä oleva varsinainen tutkinta.

Rangaistukseksi varoitus, sakko tai toimintakieltoa

Lentopalloliitto kuuluu Suomen Olympiakomitean keskitetyn kurinpidon piiriin, eli se on sitoutunut urheilun yhteisiin kurinpitomääräyksiin. Keskitetty kurinpito tuli voimaan vuoden 2022 alussa.

Suek tutkii, onko vakava eettinen rikkomus tapahtunut. Tutkinnan perusteella se päättää, viedäänkö asia eteenpäin Olympiakomitean valitseman kurinpitolautakunnan käsittelyyn vai ohjataanko tapaus Lentopalloliiton oman kurinpitoelimen käsiteltäväksi.

Lajiliitto päättää rangaistuksesta, jos tutkittu rikkomus on tapahtunut ennen vuotta 2022.

Mikäli asia etenee Olympiakomitean kurinpitolautakuntaan, se päättää mahdollisesta rangaistuksesta. Lautakunta voi määrätä rangaistukseksi toimintakieltoa, sakkoa tai varoituksen.

Tutkintapäällikkö painottaa, että jos tutkinnan edetessä selviää, että tutkittava asia täyttää rikoksen tunnusmerkit, asian tutkii poliisi eikä Suek. Ikonen ei toistaiseksi ota kantaa, onko Lentopallokerhoon liittyvä tutkinta lopulta poliisille kuuluva asia.

– Tämän tyyppisissä asioissa kuullaan henkilöitä, ja siitä muodostuu pikkuhiljaa kuva siitä, mitä on tapahtunut ja miten etenemme.

Suosittelemme sinulle