Hyppää sisältöön

Liimatehtaan työntekijät ovat laulaneet pitkin päivää yli 20 vuotta – jopa kahvitauoilla raikaa yhteislaulu

Tamperelaisille ja lähiseutujen asukkaille suunnattu yhteislauluhaaste elvyttää harvinaistunutta yhteislauluperinnettä. Lempäälässä Kiillon tuotantolaitoksella laulu raikaa niin tauolla kuin työn lomassa.

Satu Jyräköski seisoo työkaveri vierellään auditoriossa lauluharjoituksissa.
Musiikin ammattilaiset ovat huolestuneita yhteislauluperinteen hiipumisesta. Pirkanmaalla hiipuvaan hiileen uutta tulta puhalletaan Tampere laulaa -yhteislauluhankkeen avulla. Minun Ääneni -hanke kannustaa kaikkia tamperelaisia ja lähiseutujen asukkaita laulamaan yhdessä. Lempäälän Kiillolla tartuttiin asiaan ja välillä laulu raikaa jopa työn lomassa.

Suomen suurimman liimatehtaan kahvihuoneessa Lempäälässä kajahtaa komeasti yhteislauluna 1960-luvun alun Laila ja Ritva Kinnusen tutuksi tekemä kappale Pojat. Lauluun johdattaa työpaikan oma henkilöstökuoro, ja siihen yhtyy myös moni kahvitauolla oleva kuoron ulkopuolinen henkilö.

Tavatonta laulujen luikauttaminen työn lomassa ei Kiillon liimatehtaalla ole.

– Voin sen verran paljastaa, että vaikkei meillä tämmöisiä virallisia laulutaukoja olekaan, niin koko minun kahdenkymmenen vuoden kiiltolaisuuden aikana täällä ollaan tehty työtä aika pitkälle laulaen. Kyllä siellä laulaa luikautetaan aika usein, eikä välttämättä edes tauoilla, vaan ihan työn ääressä, Satu Jyräkoski kertoo.

Kiillon työntekijä Satu Jyräkosken mielestä yhdessälaulaminen rentouttaa ja luo yhteishenkeä. Kuva: Kai Pohjanen / Yle

Myös Minun Ääneni -hankkeen hankepäällikkö Kaisa Tienvieri soisi laulamisen olevan työpaikoilla arkipäivää. Hän suosittelee kaikille työyhteisöille ja kaveriporukoille laulamista kahvihetken oheen.

– Työpaikoille ja kaveriporukoille yhdessä laulaminen sopii eritoten siksi, että yhdessä laulaminen vahvistaa yhteenkuuluvuuden tunnetta, Tienvieri kertoo.

Hän toivoo, että kaikki tamperelaiset ja lähitienoon ihmiset löytäisivät jälleen yhdessä laulamisen ilon.

Yhteislaulu sopii kaikille

Tampere laulaa -haaste kutsuu kaikki tamperelaiset ja lähiseutujen asukkaat osallistumaan yhteislauluun.

Idea haasteesta lähti liikkeelle, kun musiikkineuvos Marjukka Riihimäki ehdotti Kaisa Tienvierelle, että Tampereella järjestettäisiin lukuisia yhteislaulutilaisuuksia. Tienvieri otti haasteen vastaan. Nyt yhteislaulutilaisuuksien tavoitteena on saada ihmisiä rohkaistumaan lauluhetkiin omalla äänellään ja jatkaa hiipumassa olevaa yhteislauluperinnettä.

Haasteen idea on varsin yksinkertainen. Mitkä tahansa ryhmät kuten kaveriporukat, taloyhtiön lenkkisaunalaiset, urheiluseurat tai työporukat voivat ryhtyä laulamaan omalla äänellään ja pistää yhteislaulutapahtumista tietoa sosiaalisen median tileille hashtagilla #tamperelaulaa.

– Voitte kertoa siinä, missä olette laulaneet ja haastaa sitten vaikka toinen työpaikka tai tuttu porukka lähialueeltanne tai kauempaakin, jolloin asuinalueet haastaisivat lauluun toinen toisiaan, Kaisa Tienvieri visioi.

Kiillon työpaikkakuorossa laulava Satu Jyräkoski sanoo, että yhteislaulu sopii jokaiselle.

– Minun mielestäni kaikki osaavat laulaa, eikä äänellä ole niin väliä. Tärkein juttu on tunne ja into.

Myös Kaisa Tienvieri haluaa innostaa ja kannustaa kaikkia laulamaan. Hänen mielestään laulaminen on jokaisen perusoikeus.

– Jokainen saa laulaa omalla äänellään ja omalla tulkinnallaan.

Kiillon henkilökuntakuoro kokoontuu tiistaisin työpäivän päätteeksi. Syksyllä on luvassa juhlakonsertti. Kuva: Kai Pohjanen / Yle

Laulu ei katso aikaa eikä paikkaa

Yhteislauluja voi viritellä missä vain ja millaisella porukalla tahansa. Tamperelaisten haaste kannustaa ihmisiä kohtaamisiin erilaisten ja eri-ikäisten ihmisten kesken.

Nokialainen Satu Jyräkoski kertoo, että hänelle itselleen laulu on niin verissä, että on aivan sama ollaanko autossa, suihkussa, kotona vai töissä, niin lopulta homma kääntyy jossain vaiheessa laulun puolelle.

Laulamisella on tutkijoiden mukaan myös terveysvaikutuksia. Laulaminen vahvistaa keuhkoja ja sydäntä. Yhdessä laulamisella vaikutukset ovat vielä suuremmat. Se luo ja parantaa Kaisa Tienvieren mukaan ystävyyssuhteita ja mieltä sekä keventää yleisesti kielenkantoja.

– Yhdessä laulamisesta tulee tosi hyvä olo. Se piristää ja virkistää, tai se voi rauhoittaa meitä riippuen tilanteesta ja lauluista. Eikö se olisi aika hyvä jos kaikki laulaisivat? Kaisa Tienvieri kysyy.

Kuoronjohtaja Maija Halme virittää kuoroa iskuun. Hänen palkkansa maksaa Kiilto. Kuva: Kai Pohjanen / Yle

Laulaminen on hyväksi sekä mielelle että kropalle

Minun ääneni -hanke keskittyy yhteislauluhaasteen ohella ikäihmisiin. Yhdessä laulamisesta ja musisoinnista on juuri ikäihmisille paljon hyötyä. Yhteislauluhetket ovat sosiaalisia tapahtumia ja muistisairauden alkuvaiheessa se auttaa kielellistä muistia.

Kaisa Tienvieren mukaan yhdessä laulaminen on eräänlaista aivojumppaa, joka sopii kaikenikäisille.

– Työikäisille laulaminen tuo hyvää fiilistä sekä yhdessäoloa ja toisiin ihmisiin tutustumista. Laulaminen on jumppaa koko keholle ja se tekee hyvää sydämen sykkeelle sekä mielenterveydelle. Lapsille laulaminen ja lasten kanssa laulaminen tekee hyvää lasten kielelliselle kehittymiselle.

Kiillon tehtaalla kahvitunti alkaa olla päätöksessä, ja ihmiset poistuvat hymyssä suin työpisteisiinsä. Työt jatkuvat ehkä aiempaa kevyemmin mielin, jos laulun myönteisiin vaikutuksiin on uskominen.

Kiillolla kuorolaisten laulu ei lakkaa lähitulevaisuudessa, sillä luvassa on useampaan kertaa koronan myötä siirtynyt juhlakonsertti. Kuorolainen Satu Jyräkoski antaa kiitosta yhtiön tuelle erilaisten harrastusten muodossa.

– Työnantaja innostaa kyllä meitä kaikennäköiseen toimintaan työajan sisällä ja ulkopuolella kuoron kanssa. Harrastus lisää työvirettä, joten ehkä tämä on sellainen win-win tilanne sekä meille että työnantajalle.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon 28.9. kello 23:een saakka.

Suosittelemme sinulle