Hyppää sisältöön

Ennätykselliset 14 820 kurkea kerää voimia pohjalaisella peltoaukealla – lintuharrastajakin hämmästyi määrästä: "Sensaatiomaisen paljon"

Söderfjärden Pohjanmaalla on perinteinen kurkien syysmuuton kokoontumis- ja ruokailupaikka. Lintuharrastaja Ari Lähteenpää on laskenut, että alueelle mahtuisi laskennallisesti vielä paljon enemmänkin lintuja.

Syysmuuton edellinen ennätys Söderfjärdenissä oli noin 10 000 kurkea. Nyt alueella levähtää lähes 15 000 lintua matkan jatkumista odottamassa. Kuva: Anna Wikman / Yle
Hanne Leiwo

Söderfjärdenin laajalla peltoaukealla Mustasaaressa ruokailee jälleen tuhansia syysmuuttomatkalla olevia kurkia.

Sunnuntai-iltana 25. syyskuuta Söderfjärdenissä laskettiin olevan 14 820 kurkea.

Entinen ennätys oli vähän yli kymmenen tuhatta lintua, kertoo lintuharrastaja Ari Lähteenpää.

– Nyt voi sanoa, että kurkia on sensaatiomaisen paljon, Lähteenpää sanoo.

Nyt puhutaan kurkien syysmuuton toisesta aallosta.

Mustasaareen tulee kurkia myös Ruotsista Merenkurkun yli odottamaan muuttomatkan jatkumista. Kuva: Anna Wikman / Yle

Lähteenpään mukaan Söderfjärdenille on tyypillistä se, että vaikka muualta Suomesta jo lähdettäisiin etelään, Pohjanmaalla vielä kurkia on.

– Täällä voi kurkien määrä silloin vielä lisääntyä, koska Ruotsista tulee Merenkurkun yli vielä lintuja. Viimeksi viime keskiviikkona tuli ruotsalaisten kurkien massa eli yli 5000 lintua.

Ari Lähteenpään mukaan on tyypillistä, että muuttomatkaa jatketaan jo muualta Suomesta, Pohjanmaalla piisaa vielä Ruotsista tulevia kurkia. Kuva: Antti Haavisto / Yle

Kaksi yhdellä neliömetrillä

Söderfjärdenissä pelättiin jo, että syksyn muutto jäisi vaatimattomaksi. Toisin kuitenkin kävi. Ja enemmänkin lintuja alueelle mahtuu, Ari Lähteenpää laskee.

– Jos ajatellaan 10 000 kurkea seisomaan tiiviisti rinta-rinnan, ne mahtuvat jalkapallokentälle. Joskus laskin huvikseni, että jos ne seisoisivat täällä Söderfjärdenin peltolakeudella kaksi yhdellä neliömetrillä, tänne mahtuisi 122 miljoonaa kurkea.

Lähteenpään arvion mukaan nyt on käsillä kurkien päämuutto myös Söderfjärdenin alueella. Sopivien sääolosuhteiden myötä nämäkin linnut jatkanevat matkaansa kohti Lounais-Eurooppaa.

Kurkien matka jatkuu, kun sääolosuhteet ovat suotuisat. Kuva: Anna Wikman / Yle

Matkaan lähdetään luonnollisesti aurassa lentäen.

– Kurki on älyttömän hyvä lentäjä sillä sillä on pitkät ja leveät siivet. Se pystyy hyödyntämään nousevia ilmavirtauksia eli se on energiatalouden kannalta loistava matkantekijä.

Sen verran reissu on rankka, sillä vaikka kurjetkin tankkaavat huolellisesti ennen muuttomatkaa ja lentävät energiaa säästäen, putoaa muuttolintujen painosta merkittävä osa ennen perillepääsyä.

– Kun lintu tulee perille, sen paino on noin puolet siitä, mikä se oli lähtiessä, Lähteenpää sanoo.

Aiheesta voi keskustella keskiviikkoon 28. syyskuuta kello 23 asti.

Artikkeliin lisätty kuvia Söderfjärdenistä 27.9. klo 14.43.

Lue seuraavaksi:

Tammitikka, viitatiainen ja kattohaikara ovat Virossa tuttuja, Suomessa harvinaisuuksia – linturetkeily Suomesta Viroon kasvattaa taas suosiotaan

Pellolla levähtävä lintuparvi voi aiheuttaa isot tuhot ruokaillessaan – jatkossa tukea voi saada myös haittojen ennaltaehkäisyyn

Söderfjärdenillä tänä syksynä ennätysmäärä kurkia

Viime viikon keskiviikkona alueelle lensi laskentojen mukaan noin 5000 lintua Ruotsista. Kuva: Anna Wikman / Yle
Söderfjärden kurkien muuttoaikaan on suosittu lintuharrastajien kuvaus- ja bongauskohde. Kuva: Anna Wikman / Yle
Syysmuuton aikaan kurkia kokoontuu alueelle tuhansia. Tämän syksyisen muuton pelättiin jäävän vaatimattomaksi, mutta toisin kävi. Kuva: Anna Wikman / Yle

Suosittelemme sinulle