Hyppää sisältöön

Kuusamon suurpetokeskuksen eläimiä ei voida siirtää Korkeasaaren tai Ranuan ja Ähtärin eläintarhoihin

Eläintarhat julkaisivat asiasta yhteisen tiedotteen sen jälkeen, kun olivat selvittäneet mahdollisuutensa Kuusamon suurpetokeskuksen eläinten vastaanottamiseen.

Kuusamon suurpetokeskuksen tunnetuimpia karhuja on Juuso-karhu. Arkistokuva. Kuva: Pasi Jäntti
Kati Siponmaa

Kuusamon Suurpetokeskuksen eläimet tarvitsevat kipeästi uutta kotia.

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto ilmoitti maanantaina Kuusamon Suurpetokeskuksen eläintarhaluvan peruuttamisesta. Suurpetokeskuksen eläimet pitää siirtää toiseen eläintarhaan tai lopettaa lokakuun loppuun mennessä.

Lue lisää:

Avi peruuttaa Kuusamon suurpetokeskuksen eläintarhaluvan – eläimet pitää siirtää toiseen eläintarhaan tai lopettaa lokakuun loppuun mennessä

Suurpetokeskuksen eläimille ei löydy paikkaa ainakaan Korkeasaaren, Ranuan ja Ähtärin eläintarhoista. Eläintarhat kertovat tiedotteessaan, ettei heillä ole vapaana sellaisia tiloja, joihin nämä eläimet voisi sijoittaa pysyvästi tai odottamaan kuljetusta ulkomaisiin eläintarhoihin.

Eläintarhat selvittivät asian, vaikka viranomaiset tai Kuusamon Suurpetokeskus eivät ole olleet yhteydessä niihin uudelleensijoituksiin liittyen.

Karhu voi elää pitkään ja tarvitsee ison tilan

Eläintarhat perustelevat tiedotteessaan asiaa sillä, että karhu on pitkäikäinen ja tarvitsee suuret tilat.

Tarhaoloissa karhu voi elää yli 30-vuotiaaksi. Karhuilla tulee olla ulkotarha, jossa on vähintään 800 neliötä. Eläintä kohden tilaa pitää olla 400 neliötä Lisäksi tarhassa tulee olla riittävästi suojapaikkoja, kaivamiseen soveltuvaa pohjamateriaalia, vesiallas sekä mahdollisuus nukkua talviunta.

Esimerkiksi Ranuan eläintarhassa on jo ennestään yksi ruskeakarhu. Viime talvena eläintarhasta kuoli yksi karhu viime talvena, mutta eläintarha ilmoitti maaliskuussa, että sen aitausta käytetään jatkossa suden aitauksena.

Ranuan eläinpuiston Malla-karhu heräsi talviunilta – toinen ruskeakarhu jouduttiin lopettamaan talvella

Ranuan eläintarhasta ei tavoitettu ketään kommentoimaan asiaa.

Vielä on mahdollista löytää uusi koti järjestön kautta

Suomalaisten eläintarhojen tiedotteen mukaan Kuusamon Suurpetokeskuksen on silti mahdollista löytää karhuille uusi sijoituspaikka Euroopan eläintarhajärjestö EAZA:n kautta.

Järjestö ylläpitää karhujen ja ilvesten kantakirjoja, joiden avulla eläinten siirtoja ja lisääntymistä voidaan suunnitella eurooppalaisten eläintarhojen kesken lajien geneettisen monimuotoisuuden säilyttämiseksi.

Korkeasaaren, Ranuan ja Ähtärin eläintarhat ovat EAZA:n jäseniä, mutta Kuusamon suurpetokeskus ei.

Tekstin muotoilua päivitetty kello 17.52

Voit keskustella aiheesta 27.9. kello 23:een saakka!

Suosittelemme sinulle