Hyppää sisältöön

"Tappio olisi katastrofi" – kritiikkimyrskyn silmään joutunut Ruotsi voi tänään pudota jalkapallon mutasarjaan

Pitkäaikaisella päävalmentajalla Janne Anderssonilla on joukkueen heikoista otteista huolimatta yhä pelaajien ja liiton tuki takanaan.

Ruotsin pelaajat juhlivat lauantaina joukkueensa ainoaa osumaa Serbiaa vastaan. Kuva: Srdjan Stevanovic / Getty Images
Paavo Forsberg

Ruotsin jalkapallomaajoukkue on tiistai-iltana tukalassa tilanteessa, kun se kohtaa kotikentällään Slovenian Kansojen liigan viimeisellä ottelukierroksella.

Sinikeltainen joukkue seilaa neljän ottelun tappioputkessa ja on B-liigan neloslohkon viimeisenä. Vain voitto nostaisi ruotsalaiset pois jumbopaikalta, joka tietää putoamista C-liigaan, jossa pelaa esimerkiksi Luxemburgin ja Gibraltarin kaltaisia jalkapallomaita.

Lauantaina Ruotsi hävisi Kansojen liigassa Serbialle rumin lukemin 1–4. Joukkueen ainoan maalin viimeisteli Victor Claesson.

Länsinaapurilla on kulkenut jo pitkään alavireisesti. Heikosti sujuneen Kansojen liigan lisäksi ruotsalaiset putosivat maaliskuun lopussa MM-jatkokarsinnasta hävittyään Puolalle. Viimeisestä yhdeksästä pelistään Ruotsi on hävinnyt seitsemän.

Osa alisuorittamisesta voi selittyä loukkaantumisilla, joista Ruotsi on kärsinyt. Serbia-pelistä olivat sivussa esimerkiksi Newcastle-tähti Alexander Isak sekä Emil Krafth, Filip Helander ja Albin Ekdal.

Joukkueen päävalmentajana vuodesta 2016 toiminut Janne Andersson myönsi SVT:lle (siirryt toiseen palveluun), että vuosi on ollut vaikea.

– Lisäksi meillä on monia pelaajia, joilla on vaikeuksia saada peliaikaa seurajoukkueissaan. Myönnän olevani turhautunut, koska en voi vaikuttaa asiaan.

Janne Andersson on luotsannut Ruotsin miesten jalkapallomaajoukkuetta 78 ottelussa keskimäärin 1,67 pisteen keskiarvolla. Kuva: All Over Press

"Painajaisjalkapalloa"

SVT:n asiantuntija Daniel Nannskogin mukaan maajoukkue on tällä hetkellä vain lauma yksilöitä.

– Heidän on aloitettava tekemällä oikeita perusjuttuja puolustuspäässä. Tappio ja putoaminen olisi mielestäni katastrofi, Nannskog sanoi (siirryt toiseen palveluun).

Expressenin kolumnissa Serbia-ottelua kuvailtiin (siirryt toiseen palveluun) "hitaaksi ja toivottomaksi painajaisjalkapalloksi" ja esitettiin, että päävalmentaja Anderssonin jatkosta tulisi keskustella. Anderssonin sopimus ulottuu vuoteen 2024.

Ruotsalaisluotsin asema on heikosta vuodesta huolimatta edelleen vankka.

– Meillä on täysi luottamus Janneen, siitä ei ole epäselvyyttä. Tiedämme, mitä voimme saavuttaa joukkueena. Meidän on tehtävä se tiistaina, kokenut maajoukkuepeluri Emil Forsberg sanoi Aftonbladetille (siirryt toiseen palveluun).

Myös Ruotsin jalkapalloliitossa luotetaan pääsihteeri Håkan Sjöstrandin mukaan yhä Anderssoniin.

Vuonna 2018 MM-kisojen puolivälieriin yltäneellä Ruotsilla riittää kuitenkin tekemistä, jos se mielii takaisin pohjoismaiden futisvaltiaaksi. Tanska porskuttaa Fifan rankingissa sijalla 10 (Ruotsi 20:s) ja Norjakin tuottaa Erling Haalandin ja Martin Ödegaardin kaltaisia supertähtiä.

Lue lisää:

Jalkapallon lilliputti Färsaaret otti jättimäisen voiton Kansojen liigassa – Turkin päävalmentaja haukuttiin mediassa lohkovoitosta huolimatta

Englannin korpivaellus jatkui Kansojen liigassa – kannattajat buuasivat päävalmentajalle: "Ymmärrän reaktion"

Suosittelemme sinulle