Hyppää sisältöön

Analyysi: Ruotsi siirtyi uuteen täpärien äänestysten aikaan

Ruotsin uudet kansanedustajat kokoontuivat ensi kertaa valtiopäiville. Puhemiesvaalien perusteella luvassa on tiukkoja äänestyksiä, arvioi Pohjoismaiden-kirjeenvaihtaja Pirjo Auvinen.

Valtiopäivien maanantain äänestys varapuhemiehestä oli tiukka. Oikeistopuolueet ehdottivat paikalle ruotsidemokraattien Julia Kronlidiä. Kuva: Pirjo Auvinen / Yle

TUKHOLMA Ruotsalaiset äänestivät kaksi viikkoa sitten valtiopäivävaaleissa äärimmäisen tasaväkisen tuloksen: Oikeisto sai vain kolme paikkaa enemmän kuin sosialidemokraattien vihervasemmisto. Luvut ovat 176–173.

Tänään maanantaina uudet valtiopäiväedustajat äänestivät ensi kertaa.

Taitaapa tulla täpärien äänestysten vaalikausi.

Jännitys tiheni toisesta varapuhemiehestä äänestettäessä. Oikeistopuolueet esittivät paikalle ruotsidemokraattien Julia Kronlidiä, ja vasemmistoasetti vastaehdokkaan. Äänestys oli ensitesti oikeistopuolueiden rivien pitämisestä.

Eivätkä rivit sitten pitäneet. Kronlid sai 173 ääntä, mikä ei ollut yli puolta äänistä.

Toisella yrittämällä Kronlid valittiin toiseksi varapuhemieheksi mahdollisimman täpärin äänin: 173 puolesta, 172 tyhjää tai vastaan.

Äänestykset saivat heti aikaan kuhinan siitä, ketkä kolme olivat livenneet oikeistoleirin riveistä. Suljettu lippuäänestys ei siihen vastaa. Eniten epäiltiin liberaaleja, jotka kuitenkin kiistivät riviensä rakoilun.

Seuraavaksi epäily siirtyi ruotsidemokraattien omiin riveihin. Lehtitietojen mukaan Kronlidin ehdokkuus oli tullut aiemmin varapuhemiehenä toimineelle Björn Söderille yllätyksenä.

Kronlidiä pidetään vähemmän räyhäkkäänä kuin Söderiä.

Sekä demareita lähellä oleva Aftonbladet että vasemmistopuolueen johtaja Nooshi Dadgosstar ovat paheksuneet Kronlidin menneitä aborttialoitteita ja arvoja. Kronlid on vaatinut aborttirajan laskemista 12 viikkoon, epäilyt evoluutioteoriaa ja sanonut olevansa kreationisti eli uskovansa luomiskertomukseen.

Suomalaiskorviin Kronlidin puheet kuulostavat tutuilta. Tiukkaa aborttilinjaa on ajanut esimerkiksi kristillidemokraattien Päivi Räsänen ja evoluutioteorian kiistänyt perussuomalaisten europarlamentaarikko ja entinen opettaja Laura Huhtasaari.

Keskiviikkona puhemies saa selvityksen kokoomusjohtaja Ulf Kristerssonilta hallitusneuvottelujen etenemisestä.

Kivinen alku povaa jännitystä jatkossakin.

Suosittelemme sinulle