Hyppää sisältöön

Rajavartiolaitoksen päällikkö: Itärajan aita olisi jopa välttämätön laajamittaisen ja välineellistetyn maahantulon hallitsemiseksi

Vaikka maahantulijoiden määrä Venäjältä on kasvanut, tilanne rajalla on Rajavartiolaitoksen mukaan rauhallinen.

Rajavartiolaitoksen päällikkö kannattaa aidan rakentamista itärajalle.
Rajavartiolaitoksen päällikkö kannattaa aidan rakentamista itärajalle.
Leo Kosola

Itärajan ylitykset ovat kasvaneet sen jälkeen, kun presidentti Vladimir Putin julisti liikekannallepanon viime viikolla.

Tilanne sekä rajanylityspaikoilla että muualla itärajalla on kuitenkin rauhallinen, sanoo A-studiossa maanantaina vieraillut Rajavartiolaitoksen päällikkö Pasi Kostamovaara.

Hän ennustaa matkustamisen Suomeen jatkuvan tavallista korkeammalla tasolla. Tulijoiden määrä riippuu osin siitä, miten Venäjä jatkossa suhtautuu maastapoistuviin henkilöihin.

– Jos Venäjä estää maahantuloa, se helpottaa painetta rajanylityspaikoilla mutta voi suunnata liikettä maastorajan suuntaan.

Kostamovaaran mukaan tuleviin hankaliin maahantulotilanteisiin kannattaisi varautua rakentamalla esteaita itärajalle.

– Olemme arvioineet, että esteaita, joka tarkoittaa siis aitaa, teknistä valvontaa ja tietä, tehostaisi meidän rajavalvontaa tässä ja nyt, mutta erityisesti se tehostaisi meidän toimintaamme häiriötilanteissa.

Fyysinen este olisi hänen mukaansa erityisen tarpeen sellaisissa tilanteissa, joissa Suomeen kohdistuisi välineellistettyä tai laajamittaista maahantuloa.

– Noissa tilanteissa tällainen fyysinen este on hyvin tarpeellinen, miltei välttämätön sen tilanteen hallitsemiseksi.

Voit katsoa maanantain A-studion Yle Areenasta.

Lue myös:

Putinin viimeisin temppu oli liikaa reservin luutnantti Romanille, ja niinpä pietarilainen pakeni Suomeen vaimonsa kanssa

Suosittelemme sinulle