Hyppää sisältöön

Kommentti: Huuhkajien sankari Oliver Antman piti antamansa lupauksen – Markku Kanervan yllätysvalinta loisti valtavan tärkeässä voitossa

Oliver Antman tuli mukaan Huuhkajiin tavalla, joka hakee maajoukkuehistoriassa vertaistaan. Tärkeä voitto kohentaa Suomen asemia tulevissa EM-karsinnoissa, kirjoittaa Yle Urheilun Jussi Vainikka.

Oliver Antmanin 0–1-maali Montenegroa vastaan
Oliver Antmanin 0–1-maali Montenegroa vastaan
Jussi Vainikka

Kuuden ottelun pyrähdys tuotti Huuhkajille Kansojen liigassa kahdeksan pisteen potin. Se riitti B-tason lohkossa kakkossijaan, joka voi nousta tulevaisuudessa suureen arvoon.

Podgorican rankkasade näkyi Montenegron joukkueessa erikoisena kuumenemisena, josta Huuhkajat hyötyi merkittävästi jo ottelun alussa. Zarko Tomasevicin punaisen kortin Huuhkajat hyödynsi toisella jaksolla väkisin, vaikka veden valtaama kenttä pallonliikuttelua merkittävästi vaikeuttikin.

Markku Kanervan rohkea veto nostaa Oliver Antman suoraan avaukseen uransa ensimmäisessä A-maaottelussa osoittautui nappivalinnaksi. Antman, 21, lupasi viime viikolla Yle Urheilun haastattelussa "pistävänsä show'n pystyyn", jos pääsee kentälle.

Tanskalaisen Nordsjaellandin pelaaja piti sanansa ja nousi Huuhkajien suureksi sankariksi. Kyseessä on sama irokeesipäinen jalkapalloilija, joka jo 8-vuotiaana ihastutti suomalaisia ja esitteli temppuja Urheiluruudussa.

Miesten A-maajoukkueeseen valitusta Oliver Antmanista povattiin huippupelaajaa jo varhain.

Maaliverkko oli heilua jo ensimmäisillä minuuteilla, mutta jättipotti tuli lopulta toisella jaksolla. Antman viimeisteli itse 1–0-maalin ja keskitti hetkeä myöhemmin Benjamin Källmanin viimeistelemän toisen osuman.

Paine Huuhkajien niskassa oli kova, sillä toiselle jaksolle lähdettäessä Suomi oli vaarassa jäädä lohkossa viimeiseksi. Voiton ansiosta C-liigan pelien sijaan Huuhkajat voi seuraavalla Kansojen liigan kaudella kohdata B-tasolla esimerkiksi Englannin.

Samalla mahdollisuudet päästä seuraavaan EM-lopputurnaukseen paranivat. Tiistain pelien tuloksista riippuen Suomi voi olla jopa B-tason paras lohkokakkonen, joka tietäisi todennäköisesti paikkaa EM-karsintojen lohkoarvonnan kakkoskorissa ja mahdollisesti tarvittaessa myös paikkaa EM-jatkokarsinnassa.

Oliver Antmanin tuskin tarvitsee jatkossa maajoukkuekutsujen puolesta jännittää, vaan Markku Kanervalta voi odottaa puheluja jatkossakin. Nyt hän pääsi mukaan varamiehenä Robin Lodin loukkaannuttua.

Oliver Antman esiintyi vahvasti uransa ensimmäisessä A-maaottelussa.
Oliver Antman oli lähellä maalintekoa jo Montenegro-ottelun alkuminuuteilla. Kuva: Getty Images

Liikaa Montenegro-voitosta ei pidä innostua, vaikka sen merkitys valtavan suuri onkin. Kansojen liigassa Huuhkajien pelillinen punainen lanka on ollut kadoksissa, eikä vajaamiehistä Montenegroa voi pitää pelillisenä mittarina. Painekattilassa Huuhkajat hoiti hommansa silti tyylikkäästi. Kansojen liigan ailahteleviin peliesityksiin peilattuna lohkon kakkossija on erinomainen tulos.

Päävalmentaja Kanerva puhuu median edessä usein siitä, kuinka jokaisesta harjoituksesta ja ottelusta saadaan informaatiota tulevaisuuteen. Nyt informaatiota on todella tarttunut, sillä kuudessa Kansojen liigan ottelussa kentällä kävi yhteensä peräti 30 eri pelaajaa.

Lisää informaatiota on kerättävissä marraskuussa, kun vastassa harjoitusotteluissa ovat Pohjois-Makedonia ja Norja. Silloin on jo tiedossa, mitkä joukkueet Huuhkajat kohtaa maaliskuussa alkavissa EM-karsinnoissa.

Keväällä alkavien EM-karsintojen lohkot arvotaan lokakuun 9. päivä Frankfurtissa.

Lue myös:

Suomi kaatoi Montenegron Antmanin ja Källmanin osumilla, Huuhkajat nousi lohkon toiselle sijalle – tämä on voiton merkitys

Huuhkajien tähti saa katsojat haukkomaan henkeään, mutta puolustaa laiskasti – asiantuntija avaa, mitä Glen Kamaran pitäisi tehdä paremmin

Suosittelemme sinulle