Hyppää sisältöön

Pandemrix-oikeudenkäynti voi johtaa jopa miljoonakorvauksiin, jos sairastuneet voittavat oikeudessa

Oikeudenkäynnissä pyritään osoittamaan, että Pandemrix-rokotus aiheutti narkolepsian seitsemälle henkilölle. Jos yhteys todetaan, Lääkevahinkovakuutuspooli voi joutua maksamaan miljoonia euroja.

Pandemrix-oikeudenkäynnin pääkäsittely alkoi Helsingin käräjäoikeudessa 27. syyskuuta. Kantajia edustivat varatuomari Joni Siikavirta (vas.) ja lakimies Ville Mustila. Lääkevahinkovakuutuspoolia edusti oikeudessa asianajaja Antonina Paasikivi. Kuva: Jouni Immonen / Yle
Marjatta Rautio

Helsingin käräjäoikeus on alkanut puida poikkeuksellisessa oikeudenkäynnissä sikainfluenssarokotteen ja narkolepsian syy-yhteyttä seitsemän narkolepsiaan sairastuneen osalta. 

Sairastuneet vaativat oikeudessa yhteensä liki puoli miljoonaa euroa korvauksia Lääkevahinkovakuutuspoolilta.

Lääkevahinkovakuutuspooli on aiemmin hylännyt heidän korvausvaatimuksensa.

Pooli vetoaa tutkimuksiin, joiden mukaan rokotus lisäsi narkolepsiaan sairastumisen riskiä kahden vuoden ajan, minkä jälkeen erityistä riskiä ei enää ole ollut todettavissa. 

Pooli katsoo, että rokotuksen aiheuttama narkolepsia puhkesi myös nopeasti, tyypillisimmillään 3–4 kuukauden kuluessa.

Lääkevahinkovakuutuspooli: kanteet on hylättävä

Kanteita on nostanut seitsemän henkilöä, joilla oli monenlaisia oireita kahden vuoden kuluessa rokotteen saamisesta. Kanteiden mukaan kaikkien oireilu alkoi kuukausien kuluessa rokotteen ottamisesta. 

Oireita ei kuitenkaan diagnosoitu narkolepsiaksi tai niistä ei tehty riittäviä kirjauksia potilastietoihin.

Oireilua tulee oikeuteen todistamaan kymmeniä henkilöitä, jotka ovat tunteneet sairastuneet hyvin.

– Oireiden katsotaan alkaneen kahden vuoden aikaikkunan aikana, mikäli sairastunut on hakeutunut terveydenhoitoon poikkeuksellisen päiväväsymyksen vuoksi, linjasi Lääkevahinkovakuutuspoolia oikeudessa edustanut asianajaja Antonina Paasikivi.

– Myöhäisiin ja jälkikäteisiin kertomuksiin liittyy virheiden mahdollisuuksia. Tällaisen linjan hyväksyminen mahdollistaisi perusteettomien korvausten hakemisen ja maksamisen. Nyt puhutaan vanhoista asioista, kanteet on hylättävä.

Käräjäoikeuden tuomiolla voi olla isot seuraukset

Käräjäoikeus joutuu nyt ratkaisemaan, onko rokotuksella ja todetulla narkolepsialla syy-yhteys oikeuteen viedyissä tapauksissa. 

Jos rokotteen todetaan olevan syy sairastumiseen, oikeus päättää, miten aiheutunut tilapäinen haitta korvataan ja mikä on pysyvän haitan haittaluokka.

Kanteen nostaneiden korvausvaatimukset käräjäoikeudessa vaihtelevat noin 56 000 eurosta liki 78 000 euroon.

Pysyvän haitan vaatimukset ovat haittaluokaltaan ja määrältään poikkeuksellisia ja huomattavan ylimitoitettuja

Asianajaja Antonina Paasikivi

Lisäksi yksi henkilö vaatii hänelle jo maksetun 22 000 euron korvauksen lisäksi vajaan 40 000 euron korvausta pysyvän työkyvyttömyyden vuoksi.

– Pysyvän haitan vaatimukset ovat haittaluokaltaan ja määrältään poikkeuksellisia ja huomattavan ylimitoitettuja vakiintuneeseen korvauskäytäntöön nähden, sanoi Antonina Paasikivi.

Kantajia edustava varatuomari Joni Siikavirta sanoo, että mikäli syy-yhteys todetaan ja kantajat voittavat oikeudessa, Lääkevahinkopooli joutuu käsittelemään heille maksettavat korvaukset kuluista ja ansionmenetyksistä.

Siikavirran mukaan tällöin on kyse vähintään viiden miljoonan euron korvauksista. 

Tämä johtuu siitä, että korvausten käsittely palautuu Lääkevahinkovakuutuspooliin, jonka lakisääteisenä tehtävänä on selvittää kaikki aiheutunut vahinko ja menetykset. 

– Nämä ovat elinikäisiä ongelmia heille, joten korvaukset tulevat olemaan elinikäisiä, kymmeniä vuosia ja siinä korvataan erilaisia kuluja, mitä liittyy tähän sairauteen. 

Jos oikeus hyväksyy kanteet, voi narkolepsiaan Pandemrix-rokotteen vuoksi sairastunut saada varatuomari Joni Siikavirran mukaan elinaikanaan noin miljoonan euron korvaukset.

Kantajien avustaja: ansionmenetysten korvaaminen tärkeintä

Jos asia palautuu Lääkevahinkovakuutuspooliin, Siikavirran mukaan tärkeintä on ansionmenetysten korvaminen. Suurin osa kantajista on täysin työkyvyttömiä tai osittain työkyvyttömiä

– Kun määritellään esimerkiksi keskituloisen, 30 000–40 000 euroa vuodessa tienaavan ihmisen ansionmenetys vanhuuseläkeikään asti, niin siitä tulee se miljoonaluokka. Lisäksi he vielä menettävät eläkekertymän, joka myös tulee aikanaan korvattavaksi kun eläkeikä täyttyy. 

Siikavirta sanoo, että korvausten määrä voi olla henkilöä kohden vähintään noin miljoona euroa. Jos kanne ei menesty oikeudessa, työkyvyttömät henkilöt jäävät Siikavirran mukaan sosiaalitukien varaan.

Poolin pelkäämä massiivinen korvaushakemusten tulva on aiheeton

Varatuomari Joni Siikavirta

– Pooli on väittänyt, että jotkut muut voisivat väärinkäyttää tuomiota ja kalastella korvauksia oikeudettomasti. Tämä väite on absurdi. 

– Tuomioistuin arvioi näyttöä jokaisen kohdalla erikseen ja Poolin pelkäämä massiivinen korvaushakemusten tulva on aiheeton.

Kanteen nostaneista osa oli rokotuksen saadessaan vuonna 2009 tai 2010 alaikäisiä, osa nuoria aikuisia.

Oikeudenkäynti jatkuu marraskuulle asti ja tuomio annettaneen ensi vuonna alkuvuodesta. 

Pandemrix-rokotteen otti Suomessa 2,76 miljoonaa ihmistä. Se otettiin käyttöön kun sikainfluenssavirus levisi keväästä 2009 alkaen ja laajeni pandemiaksi kesällä 2010. Rokotteen käyttö lopetettiin elokuussa 2010.

Jasper Mäki-Jokela sairastui vuonna 2009 narkolepsiaan saatuaan sikainfluenssarokotteen. Nyt 17-vuotiaana hän miettii, missä vaiheessa uskaltaisi ottaa koronarokotteen. Ohjaajat Ami Assulin ja Sean Ricks.

Lue myös:

Narkolepsiaan sairastuneet vaativat käräjillä korvauksia yli kymmenen vuotta sikainfluenssarokotteen ottamisen jälkeen

Pandemrix-rokotteen mahdollisesti aiheuttaman narkolepsian korvauksista riidellään edelleen – kanteita nostettu oikeudessa

Sikainfluenssarokotteen jälkeisestä narkolepsiasta kärsivä Jasper: “Miten taataan, etten jää yksin jos sairastun myös koronarokotteesta?”

Sanni Laine, 24, sairastui narkolepsiaan rokotteen seurauksena ja sanoo nyt, että jonkun piti sairastua, jotta kansa pystyttiin suojaamaan sikainfluenssalta 

Suomalaistutkimus löysi mekanismin, jolla Pandemrix-rokote laukaisi narkolepsian geneettisesti alttiilla henkilöillä

Suosittelemme sinulle