Hyppää sisältöön

Oikeistopopulistien voitto Italiassa nosti fasismi-sanan pinnalle ja kertoo nykytrendistä Euroopassa, jossa leviää sääntöjen vastaisuus

Ylen haastattelemat asiantuntijat ennakoivat eripuraa populistien kesken. Erimielisyys vallitsee jo Venäjän hyökkäyssodasta.

En pidä hänestä, mutta hän on se, mitä Italia nyt tarvitsee, sanoo roomalainen Andrea Rizzoni
En pidä hänestä, mutta hän on se, mitä Italia nyt tarvitsee, sanoo roomalainen Andrea Rizzoni
Jyrki Saarikoski

Syksyn pimetessä Italian vaalitulos lähetti huolen aallon halki Euroopan. Äärioikeisto on nousemassa tärkeän maan johtoon.

Neljänneksen äänisaaliista korjanneen Italian veljet -puolueen tausta nosti esiin kysymyksen, onko Italia luisumassa takaisin fasismin tielle.

Helsingin yliopiston tutkijatohtori Yannick Lahti vastaa puheluun Ferrarassa Italiassa, jossa hän oli seuraamassa vaaleja.

Italian veljien taustalla fasistinen perintö

Hänen mukaansa Italian veljet -liikkeen lähtökohtana on Italian sosiaalinen liike, joka aikoinaan perustettiin sodanaikaisen johtajan Benito Mussolinin fasismin raunoille. Jopa symboli, Italian trikoloriin yhdistyvä soihtu, on pysynyt samana.

Italian veljet -puolueen johtaja Giorgia Meloni kampanjatapahtumassaan Italian Genovassa 14. syyskuuta. Kuva: Luca Zennaro / EPA

Italian veljien johtaja Giorgia Meloni on ylistänyt Mussolinia. Vain pari vuotta sitten häneltä sai kehuja sodanjälkeisen fasistisen liikkeen perustajiin kuulunut Giorgio Almirante.

– Liikkeen piirissä elää vahvan johtajan kaipuuta, ja sen kokoontumisissa on nähty fasistisia tervehdyksiä.

Näin sanottuaan Lahti luettelee varauksia: Italialaiset eivät halua nähdä paluuta fasismiin. Se on jopa laitonta, vaikka Italia ei Saksan tavoin ole tehnyt tiliä synkän historiansa kanssa.

– Italian veljet onkin pehmentänyt ohjelmaansa, kuitenkin niin, että kovan linjan kannattajat on pidetty mukana, sanoo Lahti, joka on väitellyt Bolognan yliopistosta tohtoriksi aiheena eurooppalainen populismi.

"Totaalinen valtio" vaihtui pehmopopulismiin

Tutkija muistuttaa, ettei "totaalisesta valtiosta" puhuta, eivätkä mustapaidat marssi Roomaan.

Giorgia Meloni alkaa koota hallitusta yhdessä Silvio Berlusconin ja Matteo Salvinin (kuvassa vasemmalla) kanssa. Kuva kolmen oikeistopopulistisen puolueen yhteisestä vaalitilaisuudesta Roomassa 22.9.2022. Kuva: Alberto Pizzoli / AFP

– Puolue on sitoutunut parlamentarismiin, toisin kuin äärimmäiset oikeistoryhmät, hän sanoo. Silti paikallistasolla on odotettavissa ylilyöntejä.

Politiikan tutkija Emilia Palonen Helsingin yliopistosta pitää Ylen puhelinhaastattelussa Italian veljien voittoa esimerkkinä kevytversiona ilmenevästä äärioikeistolaisuudesta.

– Uuskonservatiivinen ja äärioikeistolainen ajattelu vahvistuu nyt Euroopassa, hän arvioi.

– Koronapandemian jälkeen leviää sääntöjen vastaisuus, ja ihmiset purkavat turhautumistaan äänestämällä sellaisia puolueita, jotka eivät ole olleet vallassa.

Palonen sanoo, että Italiassa on jälleen nähty populismin nousu, kun muutosta haluavat panivat toivonsa uuteen puolueeseen.

– Giorgia Meloni päihittää muut puhetaidossa, ja hänen voittoaan on odotettu jo pitkään.

Italialla ei ole varaa uhmata EU:ta

Voiton jälkeen koittavat kuitenkin vaikeudet. Italian asettuminen eurooppalaisten konservatiivien piiriin ei ole mutkatonta, vaikka lähtökohta yhdistää.

– Italian veljet on "koti, uskonto ja isänmaa"-puolue, joka korostaa vanhakantaista näkemystä perheestä, luonnehtii Yannick Lahti.

Myös maahanmuuton vastaisuus on puolueessa tiukkaa. Lahden mukaan odotettavissa onkin julistuksia kansallismielisten Unkarin ja Puolan puolesta.

– EU:n piirissä Italialle ei kuitenkaan riitä vain Unkarin ja Puolan tuki, muistuttaa Lahti.

– Maan talouden tila on niin heikko, että sen pitää pystyä pelaamaan korttinsa todella hyvin.

Giorgia Meloni on asettunut Ukrainan puolelle. Oikeistoblokkiin kuuluvat Silvio Berlusconi ja Matteo Salvini ovat suhtautuneet Venäjään ja Vladimir Putiniin myötämielisemmin. Kuva: Fabio Frustaci / EPA

Tämä tarkoittaa sitä, että Italia ei voi vaarantaa EU:lta saamaansa taloudellista tukea.

Meloni ja Orbán eri mieltä Putinista

Myös suhtautuminen Venäjän hyökkäyssotaan voi vetää Giorgia Melonin Italiaa ja pääministeri Viktor Orbánin johtaman Unkaria eri suuntiin.

– "Atlanttisena" poliitikkona tunnettu Meloni on ollut Ukrainan puolella, mikä ei välttämättä ole Italiassa yleistä, sanoo Palonen.

– Tältä kannalta voi EU:lle sopia se, että muut oikeistopopulistiset puolueet jäivät Italian veljien varjoon.

Lahti muistuttaa Silvio Berlusconin puolustelleen Venäjän hyökkäystä. La Lega-liikkeen johtajan, Matteo Salvinin katsotaan olevan vielä pahemmin Kremlin kainalossa, ja Salvini onkin vaatinut Venäjä-pakotteiden purkamista.

Puoluejohtaja Giorgia Meloni ja Unkarin pääministeri Viktor Orbán tapasivat Roomassa Italian veljet-liikkeen tilaisuudessa vuonna 2019. Kuva: AOP

– Jos Meloni pystyy johtamaan oikeiston liittoutumaa, niin hän ei välttämättä lähde Venäjän presidentin Vladimir Putinin kaverina pidetyn Orbánin linjoille, arvioi Palonen.

Kolmenlaista populismia hallituksessa

Italian tuleva hallituskolmikko on siis valmiiksi erimielinen, mitä Venäjään tulee.

– Voittaneessa koalitiossa yhdistyy kolme erilaista populismia, ja lisäksi Italiassa vaikuttaa "Viiden tähden liike", luettelee Lahti.

– Nämä kaikki ovat lisäksi johtajakeskeisiä.

Tämä on usein tehnyt yhteystyön mahdottomaksi.

Unkarin pääministeri Viktor Orbán ja Italian silloinen sisäministeri Matteo Salvini tapaavat Milanossa 28.8.2018. Kuva: Daniel Del Zennaro / EPA

– Italiassa yritettiin muuttaa vanha luostari populistien koulutuskeskukseksi, sanoo Lahti.

– Yhdysvaltain edellisen presidentin neuvonantajan Steve Bannonin piti tulla sinne luennoimaan.

Tämäkin hanke kariutui, eikä Euroopan populisteille ole löytynyt yhteistä keulakuvaa.

– Oppositiossa kymmenen vuotta ollutta Melonia pidetään vahvana, eikä hän ole vielä myynyt arvojaan, sanoo Lahti.

– Mutta pian ehkä nähdään kuinka käy, kun arjen realiteetit iskevät. Luvassa on kylmää kyytiä.

Populismi tuskin uhkaa Italian demokratiaa

Italialaisiakin odottaa kolea talvi, ja maa on yhä riippuvainen Venäjän toimittamasta kaasusta. Odotettavissa ovat vaikeat ja poliittisesti epävarmat ajat.

La Lega-puolueen johtaja Matteo Salvini ja Italian veljet -puolueen johtaja Giorgia Melon ottivat selfien Cernibbiossa Como-järven rannalla Italiassa 5.9.2021. Kuva: Matteo Bazzi / EPA

Asiantuntijoiden mukaan oikeistopopulistien voitto ei uhkaa Italian demokratiaa, vaikka liberaalit arvot ovatkin koetuksella. Toisin on Unkarissa ja Puolassa, joiden oikeusvaltion tila on jo vuosikaudet herättänyt huolta Euroopan unionissa.

– Italiassa on omanlaisensa järjestelmä, ja hallitukset vaihtuvat usein. Järjestelmä on silti vankka ja vakiintunut, luonnehtii Palonen.

Tutkija oudoksuu silti fasismiin kytkeytyvän puolueen suosion nousua.

– Toisen maailmansodan jälkeen olisi pitänyt ymmärtää, millaisia ongelmia sellaisessa ajattelussa on, sanoo Emilia Palonen.

– Jos tiettyjen ihmisryhmien, kuten maahanmuuttajien, seksuaalivähemmistojen tai jonkin kansallisuuden, sulkemisesta ulkopuolelle tulee valtavirtaa, niin Euroopalla on ongelma.

Tekstiä täsmennetty 28.9. klo 1520:

- Ilmaus "populismin nousua" on muutettu muotoon "tutkija oudoksuu silti fasismiin kytkeytyvän puolueen suosion nousua".

- Samalla jutun loppuun lisätty linkkaus Politiikkaradion keskusteluun Italian vaalituloksesta.

Mitä Italian vaalivoitosta seuraa maalle ja EU:lle? Voit keskustella aiheesta torstaihin, 29.9. kello 23 saakka.

Lue myös:

Analyysi: Äärilaita voitti, italialaiset haluavat muutosta – siis ne, jotka vielä jaksavat äänestää

Mitä sinun tulisi tietää Italian vaaleista? Asiantuntijat kertovat kolme tärkeintä pointtia

Suomalaislääkäri Aino Pennanen auttaa Välimerellä siirtolaisia, joiden pääsyn Eurooppaan Italian vaalien ennakkosuosikki haluaisi estää

Kuuntele:

Politiikkaradio 28.9.2022: Italian vaalit voitti äärilaita: Millainen oikeistotuuli Euroopassa puhaltaa?

Suosittelemme sinulle