Hyppää sisältöön

Kuluttajien luottamus pohjalukemissa

Tilastokeskuksen luottamusindikaattori on pahasti miinuksella eli lukemassa –18,3.

Suomalaisten aikeet ostaa kestotavaroita ovat ennätyksellisen alhaalla. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
STT

Kuluttajien luottamus talouteen saavutti syyskuussa jälleen uuden pohjalukeman. Tilastokeskuksen luottamusindikaattori (siirryt toiseen palveluun)oli syyskuussa –18,3.

Syyskuussa myös indikaattorin useat yksittäiset osat laskivat alemmaksi kuin koskaan. Odotukset Suomen tai oman talouden tilasta vuoden päästä ja aikeet kestotavaroiden hankinnoille olivat ennätysmatalat.

Syyskuussa myös indikaattorin yksittäiset osat laskivat alemmaksi kuin koskaan. Odotukset Suomen tai oman talouden tilasta vuoden päästä ja aikeet kestotavaroiden hankinnoille olivat ennätysmatalat.

Mittaushistoria ulottuu lokakuuhun 1995, eli se ei kata 1990-luvun alun lamavuosia.

Elinkeinoelämän luottamus laskussa myös

EK:n mittaama elinkeinoelämän luottamus talouteen laski aavistuksen syyskuussa. Eri aloista vain rakentamisen luottamus oli nousussa, ja se koheni pitkän aikavälin keskiarvolleen.

Teollisuusyritysten luottamusindikaattori puolestaan laski alle keskiarvon. Palveluyritysten ja vähittäiskaupan luottamus jatkoivat selvästi alle keskiarvon.

Kuluttajien ennätyksellisen alas pudonnut luottamus talouteen ei ole vielä toteutunut kunnolla heikentyneenä kulutuksena ja siten välittynyt täysimääräisesti yrityskenttään. Näin sanoo Elinkeinoelämän keskusliiton johtaja Sami Pakarinen liiton tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

Muokattu kello 8.25: Korjattu 3:tta kappaletta: Lisätty sana "useat" eli "useat yksittäiset osat", ei kaikki osat.

Lue myös:

Suomalaiset ovat nyt jopa liian pessimistisiä talouden suhteen – "Kyse on ylireagoinnista", sanoo asiantuntija

Suosittelemme sinulle