Hyppää sisältöön

Lotta Isomäki ja muut hoitajaopiskelijat vaativat valtiota turvaamaan alan tulevaisuuden: "Haluamme, että myös me tulisimme kuulluiksi"

Oululaiset opiskelijat alkoivat kerätä nimiä adressiin. Myös opiskelijat ovat huolissaan sosiaali- ja terveysalan pitkään jatkuneesta palkkakiistasta. Moni harkitsee jopa alan vaihtoa kesken opintojen.

Lotta Isomäki ja Tuulia Kukkonen kokevat, että alan palkkakiista vaikuttaa myös opiskelijoiden arkeen. Kuva: Risto Degerman / Yle
Risto Degerman

Oulun ammattikorkeakoulun Kontinkankaan kampuksella on käynnistetty myös nimikeräys nettiadressiin, jossa opiskelijat vaativat valtiolta toimia alan tulevaisuuden turvaamiseksi. Nimikeräyksen alullepanija on kolmannen vuoden kätilöopiskelija Lotta Isomäki.

Syyskuun puolessa välissä avattuun adressiin (siirryt toiseen palveluun) on tähän mennessä allekirjoittanut netissä noin 2 400 ihmistä ja sen lisäksi Oulun ammattikorkeakoulussa kerättyyn listaan on nimiä kertynyt noin 650.

Isomäen mukaan adressilla halutaan kiinnittää huomiota siihen, että alan tulevaisuus huolestuttaa myös opiskelijoita.

– Me haluamme, että myös me tulisimme kuulluiksi, koska asiat koskettavat myös tulevia alan työntekijöitä, Isomäki kertoo.

Lotta Isomäki kertoo, että alan tulevaisuus puhuttaa laajasti opiskelijoita. Hän sanoo itsekin jopa hakeneensa yhteishaussa kokonaan toiselle alalle.

Oulun ammattikorkeakoulun Oulaisten kampuksella kolmatta vuotta sairaanhoitajaksi opiskeleva Rebekka Kangasharju sanoo, että mielessä pyörii nyt ajatus alan tulevaisuudesta, vaikka oma kiinnostus hoitotyöstä ja ihmisten auttamisesta onkin tuonut hänet alalle. Kuva: Risto Degerman

Isomäen tapaan myös Oulun ammattikorkeakoulun Oulaisten kampuksella opiskelevat sairaanhoitajaopiskelijat Rebekka Kangasharju ja Tuulia Kukkonen sanovat sote-alan tulevaisuuden huolestuttavan opiskelijoita.

Jo aiemmin lähihoitajaksi valmistunut kolmannen vuoden sairaanhoitajaopiskelija Rebekka Kangasharju kertoo miettineensä jopa sitä, hakeeko hän valmistumisen jälkeen sairaanhoitajan oikeuksia.

Kangasharju pohtii, etteivät opinnot sinänsä mene hukkaan, koska sairaanhoitajaoikeuksien hakeminen suoritetun tutkinnon jälkeen on mahdollista myöhemminkin. Joka tapauksessahan hänellä on jo lähihoitajan pätevyys ja oikeudet.

– Mutta jotenkin sitä tänä aikana kuitenkin miettii, että haluaako niitä sairaanhoitajaoikeuksia hakeakaan ainakaan nyt, Kangasharju sanoo.

Tänä syksynä opintonsa sairaanhoitajaopiskelijana aloittanut Tuulia Kukkonen harmittelee sitä, että nyt kun opiskelumotivaation pitäisi olla suurimmillaan, alan tilanne haittaa keskittymistä opintoihin.

– Kyllä hirvittää, ja kyllä olen miettinyt, että onkohan ihan tasaisin ala, mille lähden. Olen kyllä tiedostanut tilanteen, mutta kyllä se on harmillinen, kertoo Tuulia Kukkonen.

Sosiaali- ja terveysalan vaikea työmarkkinatilanne sekä siinä käytetyt toimet kuten potilasturvallisuuslaki huolestuttavat alan opiskelijoita. Kuva: Risto Degerman

Parin viime vuoden aikana hoitoalalle hakeutuminen on vähentynyt selvästi. Ilmiö on valtakunnallinen ja näkyi varsinkin viime yhteishaussa.

Lue lisää:

Hoitajakiista kuormittaa hoivaväkeä – sairaanhoitajaopiskelija Sara Havukumpu pohtii, haluaako edes ottaa vastaan työpaikkaa, kun valmistuu

Suosittelemme sinulle