Hyppää sisältöön

EU-komission puheenjohtaja: Kaasuputkivuodot johtuvat sabotaasista

Myös Tanskan pääministerin Mette Frederiksenin mukaan kaasuputkia vahingoitettiin tahallisesti.

Kaasuvuoto nostatti suuria kuplia Bornholmin saaren lähelle.
Kaasuvuoto nostatti suuria kuplia Bornholmin saaren lähelle.

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen sanoo, että Itämeren kaasuputkivuodoissa on kyse sabotaasista.

Lisäksi hän varoitti ”vahvimmasta mahdollisesta" vastareaktiosta, mikäli Euroopan energiainfrastruktuuria vastaan hyökätään.

– Minkäänlaista tarkoituksellista häiriötä eurooppalaiseen energiainfrastruktuuriin ei voida hyväksyä", von der Leyen sanoi Twitterissä.

Komission puheenjohtaja kertoi myös keskustelleensa sabotaasista Norjan pääministerin Mette Frederiksenin kanssa.

Von der Leyenin mukaan nyt on tärkeää selvittää tapausten taustat.

Nord Stream 1 -kaasuputkessa havaittiin kaksi vuotokohtaa, kertoo Ruotsin merenkulkulaitos. Yksi vuodoista on Ruotsin talousalueella ja toinen Tanskan talousalueella Bornholmin saaresta koilliseen.

Ruotsin kansallinen seismologinen keskus havaitsi maanantaina Itämerellä kaksi räjähdystä. Yksi räjähdyksistä oli niin voimakas, että ja se rekisteröitiin 30 mittausasemalla Etelä-Ruotsissa. SVT:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) räjähdyksen voimakkuus oli 2,3. Sitä voi verrata havaittavissa olevaan maanjäristykseen.

Molemmissa Nord Stream -kaasuputkissa on havaittu vuotoja alkuviikon aikana. Kuva: Derrick Frilund / Yle

Ensimmäinen räjähdys tapahtui varhain maanantaiaamuna ja toinen iltapäivällä kello 19 paikallista aikaa, seismologinen keskus kertoi. Asiasta uutisoi Ruotsin yleisradioyhtiö SVT (siirryt toiseen palveluun).

SVT on saanut haltuunsa räjähdysten koordinaatit. Koordinaattien perusteella näyttää siltä, että räjähdykset tapahtuivat samalla alueella, jossa kaasuvuodosta raportoitiin.

Saksalaisjulkaisu Der Spiegelin mukaan (siirryt toiseen palveluun) Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA varoitti Saksaa mahdollisista iskuista Itämeren kaasuputkiin jo kesällä. Der Spiegel perustaa tiedon nimettömänä pysytteleviin hallituslähteisiin. Saksan hallinnon edustaja ei ole halunnut kommentoida väitettä julkaisulle.

Ruotsin hallituksen edustajat kommentoivat tapahtunutta

Ruotsin hallituksen edustajat pitivät tiedotustilaisuuden kaasuvuotoihin liittyen tiistai-iltana. Tilaisuudessa puhuivat pääministeri Magdalena Andersson, ulkoministeri Ann Linde sekä puolustusministeri Peter Hultqvist.

Anderssonin mukaan Ruotsi ja Tanska ovat olleet yhteydessä asian tiimoilta. Ruotsi jatkaa tiivistä yhteistyötä muun muassa Tanskan, Norjan ja Suomen kanssa, Andersson totesi.

Ulkoministeri Linde kertoi, että Ruotsissa jatketaan tietojen keräämistä tapahtumien kulusta.

– Emme sulje pois mitään skenaarioita emmekä spekuloi mahdollisia motiiveja tai toimijoita, Linde totesi tiedotustilaisuudessa tiistai-iltana.

Tanskan pääministeri Mette Frederiksen sanoi tiistaina, että sabotaasi voi olla yksi mahdollinen syy putken vautioitumiselle. Fredriksen ei pidä todennäköisenä, että kaasputken molemmat linjat voisivat vaurioitua samaan aikaan sattumalta.

Tanskan pääministeri Mette Fredriksenin mukaan sabotaasi voi olla yksi mahdollinen syy putken vaurioitumiselle.

Tiistai-iltana Frederiksen totesi, että vuotojen takana on tietoinen toiminta, ei onnettomuus. Kyseessä ei kuitenkaan ole sotilaallinen uhka Tanskaa vastaan.

Ruotsi varoittaa räjähdysvaarasta, Tanska ilmaissut huolensa ympäristövaurioista

Ruotsin merenkulkulaitos varoittaa räjähdysvaarasta. Tanskan viranomaiset ovat ilmaisseet huolensa ympäristö- ja ilmastovaurioista.

– Emme tiedä mitään vuotojen syistä, mutta seuraamme tilanteen kehittymistä ja tarkkailemme tilannetta erityisesti, jotta kaikki alukset huomaavat varoituksen eivätkä mene liian lähelle, ruotsalaislaitoksen viestintäpäällikkö Sara Eriksson sanoo TT:lle.

Laitos on kehottanut kauppa-aluksia kiertämään vahingoittuneet linjat vähintään viiden merimailin eli noin kymmenen kilometrin päästä. Lennoille on kilometrin turvakorkeus. Viranomainen myös varoittaa räjähtävästä kaasusta Nord Stream 2:n lähellä.

Tanskan meriliikennevirasto kertoi maanantaina vuodosta Nord Stream 2 -putkessa. Tanskan energiaviranomaiset arvioivat puolestaan tiistaina, että Nord Stream 2:n vuoto jatkuu useita päiviä ellei jopa viikon ajan.

Kaasuvuoto on nostattanut Itämeren pinnalle suuria kuplia. Kuva otettu tiistaina läheltä Bornholmin saarta. Kuva: Tanskan puolustusvoimat

Tanskan energiaministeriö kertoi tiistai-iltapäivänä, että Itämeren pinnalle on ilmestynyt suuri määrä kuplia, mikä viittaa siihen, että ainakin yhdessä kaasuputkilinjassa vaurio on todennäköisesti suurempi kuin on luultu.

Tanskan energiavirasto on varoittanut vuodon paikallisista ympäristövaikutuksista Bornholmin alueelle sekä ilmastolle. Vaikka putket eivät ole toiminnassa, niiden sisällä on kaasua, kertoo Tanskan ilmasto- ja energiaministeri Dan Jörgensen uutistoimisto AFP:lle.

Lehti: Berliinissä puhutaan sabotaasista

Ruotsin energiaviraston entisen johtajan, professori Tomas Kåbergerin, mukaan laivojen ankkurit voisivat vaurioittaa rakenteita, mutta se ei ole todennäköistä, että useita vaurioita olisi tapahtunut yhtä aikaa.

– On epätodennäköistä, että molemmat linjat vaurioituisivat sattumalta, Kåberger sanoo TT:lle.

Saksalaislehti Der Tagesspiegelin haastatteleman nimettömän lähteen mukaan tapahtunutta pidetään Saksan hallinnossa ja hallituksessa sabotaasina. Lähteen mukaan hallinnossa ei hahmoteta yhtäkään tilannetta, joka ei sisältäisi suunnattua hyökkäystä.

Ruotsissa poliisi on käynnistänyt tutkinnan kaasuvuodoista. Ruotsin poliisin tiedottajan mukaan tapausta tutkitaan törkeänä sabotaasina.

Venäjältä Saksaan kulkeva Nord Stream 2 valmistui viime vuoden syksynä. Sitä ei kuitenkaan otettu käyttöön Venäjän hyökättyä helmikuussa Ukrainaan. Myöhemmin tänä vuonna venäläinen valtionyhtiö Gazprom lopetti toimitukset myös Nord Stream 1 -putkessa.

Venäjän mukaan putkistoa ei voida huoltaa sodanvastaisten pakotteiden vuoksi. Tämä ei Saksan mukaan pidä paikkaansa.

Peskov: Venäjä on "erittäin huolestunut"

Venäjä kommentoi kaasuputkien vuotoja tiistaina puolenpäivän jälkeen Suomen aikaa, tiedottavat uutistoimistot AFP ja Reuters.

– Emme voi sulkea mitään vaihtoehtoja pois, Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi konferenssipuhelussa toimittajien kanssa, kun häneltä kysyttiin sabotaasin mahdollisuudesta.

Peskov sanoi lisäksi Venäjän olevan "erittäin huolestunut" vuodoista.

Kremlin tiedottajan mukaan kyseessä on "koko mantereen" energian huoltovarmuus.

– Tämä on ennennäkemätön tilanne, joka vaatii välittömän tutkinnan, Peskov sanoi.

Lue lisää:

Kreml hämmentää energiakriisin todellisia syitä – EU: Venäjä käyttää energiaa aseena

Kello 0.15: Juttuun lisätty EU-komission puheenjohtajan Ursula von Der Leyenin kommentit.

Suosittelemme sinulle