Hyppää sisältöön

Piti tulla parannus, tuli "aikatauluhaasteita" – bussilinjat muuttuivat ja sen jälkeen Hertta Pitkänen on ehtinyt koulubussiin vain pari kertaa

Tampereen seudun joukkoliikenne uudisti Teiskon bussilinjat kesän alussa. Tarkoitus oli parantaa palvelua, mutta toisin kävi. Joukkoliikennejohtaja lupaa, että asia korjataan mahdollisimman pian.

Hertta Pitkäsen koulumatka hankaloitui bussiuudistuksen seurauksena
Hertta Pitkäsen koulumatka hankaloitui bussiuudistuksen seurauksena

Kun Tampereen seudun joukkoliikenne kertoi uudistavansa Pohjois-Tampereen bussilinjaston, Teiskon kirkonseudulla asuva Saija Pitkänen otti uutiset iloisena vastaan. Paperilla näytti siltä, että linja-autolla saattaisi päästä hieman lähemmäs kotia entistä useammin.

Toisin kuitenkin kävi.

– Sen jälkeen, kun koulut alkoivat, iltapäivät ovat olleet yhtä katastrofia. Tyttäreni pääsi ensimmäisenä koulupäivänä kotipysäkille asti, mutta ei sen jälkeen. Hän tulee koulusta linja-autolla vain keskiviikkoisin ja torstaisin, mutta en voi uskoa, että tämä on vain noiden päivien ongelma, Pitkänen kertoo.

Aiemmin Pitkäsen Hertta-tytär kulki 30 kilometrin päässä olevalle Linnainmaan koululle yhdellä bussilla. Kesäkuun alussa linjoja uudistettiin niin, että Kämmenniemessä pitää vaihtaa toiseen autoon.

Saija Pitkänen huomasi bussilinjojen muuttumisen ongelmat heti koulujen alettua elokuussa. Kuva: Matias Väänänen / Yle

Linjasto on suunniteltu niin, että kaikkia teiskolaisia palvelevasta runkolinjasta 90 ehtii Kämmenniemestä jatkaville yhdyslinjoille 93 ja 94. Käytännössä autot ovat kuitenkin usein lähteneet ennen kuin 90 pääsee pysäkille.

– Bussia pitää siis jäädä odottamaan maantien varteen tunniksi. Iltapäivällä seuraavakin bussi vielä tulee, mutta seitsemän jälkeen seuraava tulee vasta aamulla. Tuurilla joku kyläläinen ajelee ohi ja napsii bussista jääneet kyytiin. Välillä me vanhemmat jätämme työmme ja lähdemme kuskaamaan lasta, Saija Pitkänen kertoo.

"Kyllä tässä monenlaisia tunteita on ollut"

Ongelma ei koske ainoastaan Pitkäsiä. Yhdistelmäbusseilla kulkee Teiskosta päivittäin työssä käyviä, opiskelijoita ja koululaisia.

Asiasta on keskusteltu syksyn aikana vilkkaasti teiskolaisten facebook-ryhmässä, ja palautetta on annettu useaan otteeseen sekä Tampereen seudun joukkoliikenteen että reittejä liikennöivän Pohjolan liikenteen asiakaspalveluun.

Saija Pitkäsen yhteydenottoihin yleinen vastaus on ollut, että asialle ei voi tehdä oikein mitään.

– Kyllä tässä monenlaisia tunteita on ollut, kun kukaan ei tunnu ottavan asiaa tosissaan. Olen ollut vihainen, turhautunut ja epäuskoinen. Viimeaikoina on ollut ihan silkkaa toivottomuutta. Ilmeisesti lapseni ei vaan pääse enää koskaan iltapäivisin kotiin saakka vaan meidän täytyy hoitaa se jotenkin muuten, koska joukkoliikenne ei ole valmis tekemään yhtään mitään asian eteen.

Isot muutokset vievät aikaa, lokakuussa luvassa "pientä säätöä"

Kesäkuun alussa voimaan tuleen linjastouudistuksen tarkoituksena oli parantaa Teiskon joukkoliikennettä.

Joukkoliikennejohtaja Mika Periviidan mukaan Teiskon keskustaajama Kämmenniemen ja Tampereen keskustan välille saatiin uudistuksen myötä lisää vuoroja. Kämmenniemen pohjoispuolelle vuoroja on yhtä paljon kuin aikaisemmin, mutta ne ajetaan nyt eri lailla.

Periviita sanoo saaneensa itsekin jonkin verran palautetta siitä, ettei uudistus ole mennyt ihan putkeen.

– Liityntälinjoilla on ollut pieniä aikatauluhaasteita. Kun linja 90 ajaa iltapäivällä keskustasta päin, se ei selviä kaupungin ruuhkista ihan suunnitellussa ajassa. Tästä syystä aikataulu ei täsmää enää Kämmenniemessä.

Tampereen keskustasta Kämmenniemeen on matkaa 30 kilometriä ja siihen on varattu 48 minuuttia. Erityisesti iltapäivisin ja alkuillasta bussit ovat täysiä.

Hertta Pitkänen ehtii koulumatkalla vaihtobussiin, jos bussi on pysäkillä ajoissa. Usein näin ei ole. Kuva: Matias Väänänen / Yle

Periviidan mukaan ongelma on tiedostettu ja tilannetta on lähdetty korjaamaan. Isommissa aikataulurukkauksissa menee aikaa, mutta jo lokakuun aikana tehdään pientä säätöä.

– Aikataulun varmuutta pyritään korjaamaan niin, että vuorot toteutuisivat suunnitellusti. Uudistuksessa palvelua on muutettu aika paljon eikä se nyt ihan yksityiskohdiltaan toimi. Mutta laitetaan se kuntoon mahdollisimman pian.

15 vuotta perheineen Teiskossa asunut Saija Pitkänen sanoo ymmärtäneensä jo muuttaessa, ettei 30 kilometrin päässä Tampereen keskustasta linja-autot kulje 15 minuutin välein. Uudistukseen asti liikenne on ollut harvaa, mutta luotettavaa ja toimivaa.

Sen enempää hän ei toivo nytkään.

Onko sinulla uutisvinkki tai kuvasitko uutistilanteen? Lähetä vinkki osoitteeseen tampere@yle.fi.

Voit keskustella aiheesta lauantaihin 1.10. kello 23:een saakka.

Suosittelemme sinulle