Oletko nähnyt tv-mainoksen (siirryt toiseen palveluun), joka menee näin:
– Meidän äiti on kokki ja se on tosi tärkee ammatti.
– Meidän äiti on opettaja ja se on tuhat kertaa tärkeempi ammatti.
– Meidän äiti on poliisi ja se on kyl kaikkein tärkein ammatti.
– Opettajapas.
– Poliisipas.
– Kokkipas.
– Opettajapas.
– Poliisipas.
– Kokkipas.
– Opettajapas.
– Meidän äiti on armeijan luutnantti, se on tärkeempi ku teidän äidit yhteensä.
– –––
– Meijän äiti tekee teijän äitien työpaikat.
Mainoksen päättää kuvaruudun ulkopuolelta kuuluva aikuisen ääni:
– Kaikki työpaikat ovat tärkeitä, ja hyvien yritysten veroilla maksetaan meille kaikille tärkeiden julkisten alojen palkat.
Lopputeksteistä näkyy, jos ennättää huomata, että mainoksen on allekirjoittanut EK eli Elinkeinoelämän keskusliitto.
EK halunnee kertoa, että ilman yritysten menestystä ei olisi julkisia palveluita. Ja että yrityksissä on tehtävä työtä, jotta valtion ja kuntien palveluksessakin voisi tehdä työtä.
EK on kuin kana, joka uskoo ratkaisseensa ikuisen pulman siitä, kumpi oli ensin, muna vai hän itse. EK on kuin keuhkot, jotka huutavat sydämelle, että ilman keuhkoja sydän olisi jo pysähtynyt.
Meidän äitiä nolottaa teidän äidin tekemät mainokset.
Mainos on paitsi lapsellinen, myös loukkaava. Se osoittaa kovin vähäistä ymmärrystä taloudesta, verotuksesta ja yhteiskunnan työnjaosta.
Ei kai EK ole tosissaan sitä mieltä, että yksityisellä lääkäriasemalla iltaisin reseptejä kirjoittava lääkäri on tuottavassa työssä, mutta kun sama lääkäri leikkaa potilaita päivisin keskussairaalassa, hän on yhteiskunnan elätti?
Mainoksen perusteella johtopäätös on selvä: julkisen sektorin työntekijät elävät yritysten kustannuksella. Ja jos koulut yksityistettäisiin, myös opettajien lapsilla olisi syytä olla ylpeitä äideistään.
Kuten suuri osa katsojista tunnistaa, mainos on mukaelma einesyhtiö Saarioisten palkitusta klassikosta. Saarioisten mainoksessa oli sentään huumoria, joka EK:n versiossa loistaa poissaolollaan. Jäljellä ovat vain aikuisten kirjoittamia repliikkejä totisina toistavat lapset.
Mitä pitäisi ajatella mainoksen esittämästä väitteestä, että julkisten alojen palkat maksetaan (hyvien) yritysten veroilla?
Tilastojen mukaan yhteisöverot ovat vain kuusi prosenttia kaikista verotuloista (siirryt toiseen palveluun).
EK viitannee kulutusveroihin ja työntekijöiden maksamiin tuloveroihin. Yritykset kyllä tilittävät verottajalle näistä valtaosan, mutta taitaa olla totuuden venyttämistä kutsua niitä yritysten veroiksi.
Tuovi Allén, Visa Heinonen ja Mika Pantzar ovat analysoineet Suomen talouspoliittista keskustelua. He tiivistivät havaintonsa lauseeseen Isä tuo rahat kotiin ja äiti tuhlaa ne (siirryt toiseen palveluun).
Heidän tiivistyksessään isä tarkoittaa teollisuutta ja äiti hyvinvointiyhteiskuntaa.
Tutkijakolmikon mukaan talouspoliittista keskustelua hallitsee tuottavan ja tuottamattoman työn vastakkainasettelu. Talouden osat olisivat ikään kuin irtautuneet toisistaan niin, että ne eivät ole toistensa välttämättömiä edellytyksiä.
Tutkijoiden analyysi on vuodelta 1992. Keskustelun taso ei näytä kolmessakymmenessä vuodessa paljon nousseen.
Teidän äiti tekee sosiaalidemokraateille vaalivoittoa.
EK:n hiekkalaatikkomainos tuo väistämättä mieleen tv-mainoksen (siirryt toiseen palveluun), jonka työntekijäjärjestö SAK teki vuoden 2007 eduskuntavaaleja varten. Mainoksessa näyttelijä Oiva Lohtanderin esittämä mielipuolinen ökyporvari mässäili notkuvan ruokapöydän ääressä ja naureskeli vähäosaisille työläisille, jotka eivät ymmärrä edes äänestää.
Mainos ei ehtinyt SAK:n verkkosivuja pidemmälle ennen kuin se hyllytettiin (siirryt toiseen palveluun). Mainos ehti kuitenkin pahoittaa riittävän monen ihmisen mielen.
SAK:n mainoksen arveltiin jopa auttaneen kokoomusta vaalivoittoon (siirryt toiseen palveluun).
Onkohan EK:n tavoitteena nyt vuorostaan auttaa sosiaalidemokraatit vaalivoittoon?
Pekka Seppänen
Kolumnin kirjoittaja on yrittäjä. Ja opettajan lapsi.
Kolumnista voi keskustella 30.9. klo 23.00 saakka.