Hyppää sisältöön

Suomeen saapuneen venäläisbändin rumpali jäi rajan taakse – yhtyeen mukaan hänen ei annettu poistua maasta hitsaajan tutkinnon takia

Anton ja Aleksandr Chizhenok olivat matkalla Pietarista Helsinkiin Antonin bändin keikalle. Yhtyeen rumpali jäi rajan taakse, koska hän ei saanut lupaa poistua maasta.

Aleksandr Chizhenok (vas.) oli kuskaamassa poikiensa bändiä. Oikealla Anton Chizhenok. Kuva: Kiira Ikävalko / Yle

Vaalimaan rajatarkastusaseman odotustilassa istuu rättiväsynyt miesjoukko. Takana on pitkä yö autossa.

Miehet lähtivät maanantai-iltana ajamaan Pietarista kohti Suomea. Rajanylitys Venäjältä Suomeen kesti lopulta yhdeksän tuntia. Lähtiessä matkustajia oli viisi, mutta nyt jäljellä on vain neljä. Yksi heistä ei saanut lupaa matkustaa Suomen puolelle.

Kyseessä on venäläinen yhtye Oligarkh, joka on matkalla esiintymään Eurooppaan. Bändin rumpali joutui jäämään Venäjälle.

Yhtyeen jäsen ja Venäjälle jääneen rumpalin veli Anton Chizhenok kertoo, että syynä oli veljen hitsaajan koulutus. Chizhenok kertoo, ettei hänen veljensä ole tehnyt hitsaajan töitä yli kymmeneen vuoteen.

– Saimme tietää, että siellä oli lista ammateista ja pätevyyksistä, joiden ei sallita lähteä maasta. Ilman mitään tiedoksiantoja tai varoituksia saimme tietää, että yksi meistä ei pääse ylittämään rajaa.

Näin Chizhenok kuvailee tuntojaan Suomen puolella nyt, kun yksi porukasta on jäänyt pois.

– Tuntuu kuin ansaan jäänyt raaja leikattaisiin irti.

Kiertue alkaa ilman rumpalia

Muut bändin jäsenet soittivat rumpalille ennen Suomen rajanylityspaikkaa ja saivat selville, että hänellä oli ollut pitkät neuvottelut rajavalvontaviranomaisten kanssa. Rumpali oli päästetty palaamaan takaisin Pietariin matkatavaroidensa kanssa.

– He auttoivat häntä jopa löytämään auton, jotta hän pääsee takaisin Pietariin, Anton Chizhenok kertoo.

Yhtye suuntaa seuraavaksi Helsinkiin soittamaan kaverin yksityisjuhliin. Tämän jälkeen bändi matkustaa parin päivän ajaksi Berliiniin ja sieltä Change Over -festivaalille Belgradiin Serbiaan.

Anton Chizhenok ei osaa vielä sanoa, aikooko hän palata Venäjälle.

– Se riippuu tilanteesta Venäjän sisällä.

Bändi jatkaa matkaansa Antonin isän Aleksandr Chizhenokin kyydissä. Isä oli kuskina myös viime yönä, eikä hän nukkunut juuri silmäystäkään. Rajan taakse jäänyt poika on myös hänen mielessään.

– Se on sääli. Toivon, että löydämme ratkaisun.

Lue lisää:

Sisäministeri Mikkonen: Pidän tärkeänä, että aidan rakentamista itärajalle tarkastellaan

Vaalimaan rajanylityspaikalla on rauhallisempaa muutaman vilkkaan päivän jälkeen – "Liikenne edelleen suurilta osin turismia"

Yle seurasi tilannetta suorana itärajan rajanylityspaikoilla. Voit katsoa koko lähetyksen Yle Areenasta.

Yle seuraa itärajan rajaliikennettä jatkuvasti päivittyvässä artikkelissa.

Voit keskustella aiheesta 28.9.2022 kello 23.00 asti.

Suosittelemme sinulle