Hyppää sisältöön

Ilari Melartin taidokas maali sytytti HIFK:n vaihtopenkillä vertailun NHL-tähteen – 18-vuotiaan pakkiparin Jokerit-varusteet saivat tyrmäyksen

Ilari Melart palasi SM-liigaan ja HIFK:hon 10 vuoden tauon jälkeen. Kokenut puolustaja liikkuu sulavammin kuin koskaan, kiitos Ruotsin vuosien. Melartin pakkiparina pelaa Otto Salin, jonka ensimmäiset harjoitukset HIFK-paidassa eivät ihan heti unohdu.

Kuva: Matti Raivio / All Over Press

HIFK kohtaa keskiviikkona Sportin jääkiekon SM-liigassa. Keskiviikon otteluita seurataan Yle Puheen Urheilukierroksella klo 17.50 alkaen. Kuuntelemaan pääset tästä linkistä.

Moni hieraisi silmiään, kun HIFK:n Ilari Melart teki viime viikon torstaina kaksi maalia 40 sekuntiin. Etenkin Melartin toinen osuma Tapparan vieraana oli silmiä hivelevä. Jykevä puolustaja tanssahteli siniviivan tuntumassa ketterästi ja terävä rannekuti lennätti kiekon Tapparan verkkoon. HIFK:n vaihtopenkki repesi riemuun.

– Kyllä siinä kaikki innostuivat vaihtoaitiossa, että Heiskanen on tullut takaisin, Melartin pakkipari Otto Salin sanoi.

18-vuotias Salin pitää esikuvanaan juuri Miro Heiskasta, mutta nyt hän pääsee nauttimaan kokeneen Melartin vierellä pelaamisesta.

Melart lähti HIFK:sta maailmalle 10 vuotta sitten. Hän piipahti AHL:ssä, oli runsaan vuoden KHL:ssä ja sen jälkeen koti löytyi Ruotsin pääsarjasta SHL:stä, jossa vierähti kuusi vuotta.

Viime kauden Melart pelasi Saksassa, mutta sopimus Adler Mannheimin kanssa purettiin vuoden jälkeen. Tunnelma kopissa oli Melartin mukaan yksi hänen uransa huonoimpia ja Saksan reissusta tuli pettymys.

Ruotsin vuodet olivat kuitenkin täysosuma Melartin uralla. Hän voitti SHL:n mestaruuden Växjön paidassa, sai roppakaupalla itseluottamusta ja paransi valtavasti luisteluaan.

– Olen työstänyt luistelua määrätietoisesti. Välillä olen kokenut sen jopa vahvuudekseni. Isolla miehellä frekvenssi jaloissa ei välttämättä ole se kaikista nopein, mutta riittää, että pääsee paikasta A paikkaan B mahdollisimman nopeasti. Kaikista tärkeintä on olla kuitenkin oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Sellainen päätön sähinä ei ole fiksua, Melart sanoo.

Melart on ottanut vuosien varrella oppia muun muassa taitoluisteluvalmentajilta.

– Olen käynyt muutamia kertoja kesässä taitoluisteluvalmentajan kanssa jäällä, mutta treenaaminen on ollut jääkiekkonäkökulmasta. Minulla on ollut myös joskus pikaluisteluvalmentaja apuna. Olen yrittänyt vuosien aikana ottaa vinkkejä eri ihmisiltä ja kehittää omaa toimintaa ja oppia uutta.

Ilari Melart pelasi edelliset 10 vuotta ulkomailla. Kuva: Jouko Tapper / Yle

Yle Urheilun asiantuntijan Ismo Lehkosen mukaan Ruotsin vuodet olivat ratkaisevia Melartin luistelutaidon kehityksessä.

– SHL on luistelusarja, jossa kamppaillaan paljon. Melart teki paljon töitä luistelun eteen ja hänen itseluottamuksensa nousi kohisten. Hänen minä-kuvansa vahvistui, Lehkonen sanoo ja nostaa esiin toisen suomalaisen huippupuolustajan, jonka visiitti SHL:ssä vei miestä eteenpäin.

Mikko Lehtonen lähti aikoinaan KooKoosta kesken kauden (2016–17) Ruotsiin. Se osoittautui loistavaksi siirroksi hänen urallaan.

33-vuotias Melart teki puolustusvelvoitteiden ohella myös maaleja kahdella Växjö-kaudellaan. Hän viimeisteli 12 maalia molemmilla kausilla ja voitti joukkueensa pakkien maalipörssin. SM-liigan runkosarjassa Melart on tehnyt parhaimmillaan seitsemän maalia.

– Olisihan se hienoa rikkoa tuo liigassa tullut maalimäärä. Se ei toisaalta vaadi mitään älyttömyyksiä. Eikä tuo maalinteko aja minua eteenpäin vaan kokonaisvaltainen pelaaminen ja voittaminen, Melart sanoo.

– Melart ei juuri tee highlight-suorituksia. Hän pelaa perusvarmasti, ja maalit ovat vain bonus. Kutsun Melartin pelaamista myskäämiseksi: eli hän kääntää ja vääntää. Hän tekee niin sanotusti lapiohommia kädet rakkuloilla, Lehkonen toteaa.

Salinin tähtäin taalaliigassa

Melartin myskäämistä täydentää pakkipari Otto Salin. Nuorukainen yrittää vakiinnuttaa paikkansa HIFK:n edustusjoukkueessa rikkonaisen viime kauden jälkeen. Salin pelasi viime kaudella kuusi liigaottelua ja 11 peliä HIFK:n U20-joukkueessa. Salinin riesana oli pitkittynyt koronatauti.

– Se oli raskasta, kun pelit jäivät vähiin. Ja kun pääsin takaisin pelaamaan, niin se oli sellaista on/off-tyyppistä, että miten jaksoi pelata ja treenata. Nyt se korona on onneksi selätetty, Salin sanoo.

18-vuotias Otto Salin on Los Angeles Kingsin viidennen kierroksen varaus viime kesältä. Kuva: Jouko Tapper / Yle

Los Angeles Kings varasi Salinin viime kesänä viidennellä kierroksella. Keväällä hän oli voittamassa MM-pronssia Pikkuleijonien kanssa.

– Niissä U18-kisoissa oli paljon NHL:n kykyjenetsijöitä katsomossa. Se toi lisäpainetta peleihin. Kesän NHL-varaus toi sen sijaan lisää itseluottamusta, koska NHL on ollut suuri tavoitteeni pikkupojasta asti, Salin sanoo.

Salin siirtyi Jokereista HIFK:hon toissa kaudella. Ensimmäiset treenit uudessa seurassa eivät ihan heti unohdu.

– HIFK:lta ei ollut vielä tullut treenikamoja, joten vedin toisen Stadin jengin vermeet niskaan ja tulin harjoituksiin. Kyllä siinä valmentaja Mälkiän Simo tuli sanomaan, että ethän sä noilla voi tänne tulla, Salin muistelee.

HIFK:n kamppeet löytyivät sen jälkeen nopeasti. 18-vuotias Salin on aika tyypillinen ikäpolvensa kiekollinen pakki. Rohkeutta riittää ja luistelu on sulavaa.

– Niiden lisäksi kaipaan vähän tylyyttä ja jämäkkyyttä Salinin otteisiin. Hän pelaa välillä vähän liian kovalla riskillä, kun pitäisi tehdä puolustajan perusjutut huolella. Mutta Melart on loistava mentori Salinille. Päävalmentaja Ville Peltoselta oli hyvä veto panna tämä pari yhteen, Lehkonen sanoo.

Lue myös:

HIFK-pomolta tiukka vastaus kritiikkiin: "Hölmöä lähteä arvioimaan, kun vasta viisi ottelua on pelattu"

Jumboksi sysätyllä HIFK:lla heikoin alku SM-liigassa vuosiin – asiantuntijan mielestä suurseuran urheilujohdossa vedettiin kesällä vihkoon

Suosittelemme sinulle