Hyppää sisältöön

Hoitajajärjestöt vaikenevat joukkoirtisanoutumisten etenemisestä – hoitajille luvataan sadan euron päiväkorvaus ja työpaikan säilyminen

Hoitajien työriidassa kierrokset nousevat hoitajajärjestöjen valmistautuessa joukkoirtisanoutumisiin. Yle haastatteli hoitajia, jotka ovat allekirjoittaneet sitoumuksen irtisanoutumisesta.

Kolme sairaanhoitajaa
Hoitajajärjestöt Tehy ja Super valmistautuvat joukkoirtisanoutumiseen keräämällä sitoumuksia hoitajilta, jotka aikovat irtisanoutua myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana. Sitoumuksen allekirjoittaneet hoitajat kertovat, miksi he ovat valmiita irtisanoutumaan.

Hoitajien repivä työkiista on edennyt vaiheeseen, jossa hoitajajärjestöt Tehy ja Super valmistautuvat joukkoirtisanoutumisiin keräämällä sitoumuksia jäseniltä, jotka ovat valmiita irtisanoutumaan töistään.

Poikkeuksellisella työtaistelutoimella luodaan painetta alkuvuodesta asti tuloksettomina jatkuneisiin neuvotteluihin.

– Yhdeksän kuukautta on nyt tätä käyty läpi ja työnantajaosapuolelta ei tunnu löytyvän halua asian ratkaisemiseen. Nyt sitten mennään näillä, sanoo sitoumuksen allekirjoittanut helsinkiläinen sairaanhoitaja Mikko Vallius.

– Kaikki on kiinni tahtotilasta. Halutaanko tähän alaan panostaa ja halutaanko hoitoa olevan tarjolla.

Työkiistan sovittelu jatkui valtakunnansovittelijan toimistolla jälleen tiistaina. Sovintoesityksen valmistumista ei odotettu tälläkään kertaa.

Yhdeksän kuukautta on nyt tätä käyty läpi ja työnantajaosapuolelta ei tunnu löytyvän halua asian ratkaisemiseen. Nyt sitten mennään näillä, sanoo sitoumuksen allekirjoittanut helsinkiläinen sairaanhoitaja Mikko Vallius. Kuva: Sampo Saikkonen / Yle

Osapuolet ovat tavanneet toisiaan tiiviisti, mutta Ylen tietojen mukaan neuvottelutilanne jatkuu edelleen vaikeana. Uusista neuvottelupäivistä ei ole toistaiseksi sovittu, joten myös sovittelun jatko ratkeaa tänään.

Valliuksen mukaan hänen työyhteisössään joukkoirtisanoutumiseen ollaan valmiita. Hän toivoo, että työtaistelutoimet tekevät näkyväksi sen, millaisessa tilanteessa hoitoalalla tällä hetkellä ollaan.

– Mieliala on, että mennään päätyyn ja päädystä läpi. On nähty, että kynät käy ja allekirjoituksia tehdään.

Hoitajajärjestöt pitävät korttinsa piilossa

Joukkoirtisanoutumiset kohdistuvat erikoissairaanhoitoon ja kotihoitoon, mutta ajankohdasta ja kohteista ei ole ilmoitettu julkisuuteen. Hoitajajärjestöt pitävät korttinsa piilossa myös sen suhteen, kuinka moni hoitaja on allekirjoittanut sitoumuksen irtisanoutumisesta.

Vantaalle Peijaksen sairaalan eteen parkkeerannut Tehyn matkailuauto houkutteli maanantaina iltapäivällä paikallevuoroaan lopettavia hoitajia, jotka ovat valmiita allekirjoittamaan sitoumuksen.

Myöskään allekirjoittajille ei kerrota, milloin joukkoirtisanoutuminen aiotaan toteuttaa.

Allekirjoituksia keräävät järjestöaktiivit ovat saaneet vastata erityisesti kysymyksiin siitä, millaisia seurauksia yksittäiselle työntekijälle voi koitua.

Tällä hetkellä työtä jaksaa tehdä sen takia, että työkaverit eivät jäisi pulaan. Henkilökuntatilanne on niin paha, että olisi hankala jatkaa näin ja venyä jatkuvasti. Haluan muutosta, vantaalainen anestesiahoitaja Ahmad Nasseri sanoo. Kuva: Sampo Saikkonen / Yle

Vantaalainen anestesiahoitaja Ahmad Nasseri on valmis ottamaan riskin.

– Tällä hetkellä työtä jaksaa tehdä sen takia, että työkaverit eivät jäisi pulaan. Henkilökuntatilanne on niin paha, että olisi hankala jatkaa näin ja venyä jatkuvasti. Haluan muutosta, Nasseri sanoo.

Irtisanoutuville luvataan työpaikat takaisin

Hoitajajärjestöt pyrkivät lievittämään jäsenistön huolia vakuuttamalla, että järjestöt eivät tule hyväksymään sellaista sopimusta, jonka osana joukkoirtisanoutumiseen osallistuneita ei oteta takaisin entisiin työtehtäviin entisen työsopimuksen mukaisin ehdoin.

Lisäksi irtisanoutuville hoitajille luvataan maksaa lakkoavustusta 100 euroa päivältä enintään 45 kalenteripäivän ajalta.

Irtisanoutumissitoumuksen allekirjoittanut sairaanhoitaja Anne Nyholm ei pidä töiden loppumista riskinä, sillä hoitoalalla työntekijöille on jatkuvasti kova tarve. Kuva: Sampo Saikkonen / Yle

Irtisanoutumissitoumuksen allekirjoittanut sairaanhoitaja Anne Nyholm ei pidä töiden loppumista riskinä, sillä hoitoalalla työntekijöille on jatkuvasti kova tarve.

– Ennemmin se on niin, että meidän alalla hoitajat melkein pakotetaan töihin. Joukkoirtisanoutuminen on ihan äärimmäinen keino, mutta olen siihen valmis, vantaalainen Nyholm sanoo.

Potilasturvallisuuslaki kuumentaa tunteita

Hoitajajien joukossa suuttumusta herättää myös hallituksen säätämä potilasturvallisuuslaki, jonka tarkoituksena on turvata välttämätön hoito työtaistelujen aikana. Hoitajien mukaan laki rajoittaa hoitajien oikeutta työtaisteluihin.

Kuntavaaleissa vasemmistoliiton ehdokkaana ollut Mikko Vallius korostaa, että hoitajien luottamus työnantajapuoleen suojelutyöstä sopimisessa meni viime kevään työtaisteluissa.

– Vaalit ovat tulossa ja seuraavissa vaaleissa nähdään, miten hallituksen toimet ovat vaikuttaneet erityisesti sote-alan henkilöstön mielialoihin.

Edellisen kerran uhka joukkoirtisanoutumisista oli käytössä Tehyllä vuonna 2007, jolloin yli 16 000 sairaanhoitajaa oli valmiina irtisanoutumaan.

Silloin hoitajien palkkakiista kuitenkin ratkesi ennen kuin uhkausta oli tarpeen toteuttaa.

Lisää aiheesta:

Hoitajien joukkoirtisanoutuminen tapahtuu mahdollisesti asteittain, uskoo Åbo Akademin dosentti

Suosittelemme sinulle