Hyppää sisältöön

Kokoomus esittää uudistuksia sähkömarkkinoille: Eurooppalainen hintakatto ja kannustimia kulutuksen ajoitukseen

Kokoomuksen eduskuntaryhmä on esitellyt ohjelmansa sähkömarkkinoiden uudistamiseksi. Nopeilla kriisitoimilla halutaan helpotusta jo ensi talven sähkölaskuihin.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän mielestä sähköjärjestelmän kustannukset paisuvat tarpeettoman suuriksi, jos tuulisuus heiluttaa sähkön hintaa liian rajusti, kuten nyt on käymässä. Kuva: Mirva Ekman / Yle
Pekka Kinnunen

Sähkömarkkinoiden nopeina kriisitoimina kokoomuksen eduskuntaryhmä esittää sähkön eurooppalaisen kattohinnan huomattavaa alentamista. Kokoomus irrottaisi myös sähkön ja kaasun hinnan toisistaan.

Koko Suomen sähköntuotannon kapasiteetin kokoomus ottaisi käyttöön fossiilisia polttoaineita väliaikaisesti tukevan tehotuen avulla.

Kokoomuksen eduskuntaryhmä ehdottaa myös kotitalouksille ja yrityksille kannustimia sähkönkulutuksen siirtämiseen huipputuntien ulkopuolelle ja energiaremonttien toteuttamiseen.

Kansanedustaja Heikki Vestman (kok.). Kuva: Jouni Immonen / Yle

Kokoomuksen ediskuntaryhmän sähkömarkkinoiden uudistusohjelman valmistelusta vastannut kansanedustaja Heikki Vestman uskoo, että matalampi sähkön hintakatto eurooppalaisilla tukkumarkkinoilla helpottaisi välittömästi sähkön kuluttajahintaa.

– Lisäksi sähkön hintamallia tulee päivittää nykyistä reilummaksi sähkön käyttäjille. Esitämme arvioitavaksi mallin, joka leikkaa sähkön hintahuippuja ja joka samalla säilyttää kannusteet investoida uuteen puhtaaseen tuotantoon, Vestman sanoo.

"Tuuliriippuvuutta pitää vähentää"

Kokoomuksen mielestä sähkömarkkinoille tarvitaan uusi mekanismi, joka palkitsee säästä riippumattomaan sähköntuotantoon investoimisesta.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen haluaa lisää säästä riippumatonta sähköntuotantoa. Kuva: Lehtikuva

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen korostaa, että sähköjärjestelmän kustannukset paisuvat tarpeettoman suuriksi, jos tuulisuus heiluttaa sähkön hintaa liian rajusti, kuten nyt on käymässä.

– Haluamme hyödyntää tuulivoiman valtavan potentiaalin, mutta välttää sen, että sähkön hinta ja riittävyys joutuvat liian riippuvaiseksi tuulisuudesta.

– Tätä ansaa ei ymmärrettävästi nähty 1990-luvulla, kun Nordpoolin hinnoittelumalli luotiin. Sähkön vuosikustannukset nousevat tarpeettoman suuriksi, jos sähkömarkkinoilla ei ole riittävästi kannustimia rakentaa säästä riippumatonta tuotantoa, Mykkänen muistuttaa.

Kokoomus esittää myös ydinvoiman lisärakentamista, energiainvestointien lupaprosessien nopeuttamista, energian varastoinnin kehittämistä ja Pohjoismaiden välisten sähkönsiirtoyhteyksien vahvistamista.

Voit keskustella tästä artikkelista 28.9.2022 kello 23 saakka.

Lisää aiheesta:

Näin kansalaisille aiotaan maksaa tukia sähkölaskujen maksamiseen – hallituksen linjaukset valmistuivat

Puolueilla liuta keinoja sähkön hintapaineisiin: tehoreservit käyttöön, veroja alas, lisää omaa tuotantoa, kulutussäästöä sekä päästökaupalle tauko

Suosittelemme sinulle