Hyppää sisältöön

Moskovan patriarkka Kirill lupasi venäläissotilaille synninpäästön – metropoliitta Arseni tyrmää näkemyksen

Arsenin mukaan Venäjän ortodoksisen kirkon päämiehen käsitys ei ole ortodoksisen kirkon opetuksen mukainen.

Metropoliitta Arseni taidenäyttelyssä lapinlahden Eemil taidemuseossa.
Metropoliitta Arseni muistuttaa, että ortodoksisen kirkon opetuksen mukaan synnit saa anteeksi katumuksen kautta. Kuva: Sami Takkinen / Yle
Anne-Pauliina Rytkönen
Avaa Yle-sovelluksessa

Venäjän ortodoksisen kirkon päämies, patriarkka Kirill sanoi sunnuntaina pitämässään puheessa, että Ukrainan sodassa taistelleet ja kaatuneet venäläissotilaat saavat synninpäästön.

– Jos henkilö kuolee velvollisuuttaan suorittaessaan, hänen voidaan katsoa tehneensä uhrauksen. Ne, jotka uhraavat itsensä toisten puolesta, saavat syntinsä anteeksi taivaan valtakunnassa, Kirill sanoi.

Kuopion ja Karjalan metropoliitta Arseni tyrmää Moskovan patriarkka Kirillin näkemyksen siitä, että Ukrainassa kaatuneet venäläissotilaat saisivat automaattisesti kaikki synnit anteeksi.

Taivaspaikan lupaaminen sodassa kaatuneille kuulostaa metropoliitasta vieraalta

Metropoliitta Arsenin mukaan Venäjän ortodoksisen kirkon päämiehen käsitys ei ole ortodoksisen kirkon opetuksen mukainen. Hänen mielestään Patriarkka Kirillin puhe kuulostaa varsin erikoiselta.

– Voisin melkein ajatella, että tuon puheen olisi pitänyt joku islamilainen imaami, koska luvataan taivaspaikkaa sodassa kuolleille ja ennen muuta että luvataan syntien anteeksianto, hän sanoo.

Metropoliitta Arseni muistuttaa, että ortodoksisen kirkon opetuksen mukaan synnit saa anteeksi katumuksen kautta.

– Patriarkka puhui tuossa puheessaan velvollisuudesta ja että kuolema on toisten puolesta annettu uhri ja että se uhri puhdistaa kaikki synnit. Näinhän ei kirkon opetuksen mukaan suinkaan ole, hän sanoo.

Suomen ortodoksinen kirkko ei kuulu Moskovan patriarkaattiin, vaan on osa Konstantinopolin patriarkaattia autonomisena kirkkona.

Millaisia ajatuksia artikkeli herätti? Voit keskustella aiheesta 28.9.2022 klo 23:een saakka.

Aiheesta aiemmin:

Moskovan patriarkaatin alaisen ortodoksikirkon rovasti Suomessa tuomitsee Venäjän hyökkäyssodan, mutta haluaa pysyä johtajansa alaisuudessa: Kirill ei ohjaile kirkkoa

Suosittelemme