Hyppää sisältöön

Nord Stream -kaasuputkien räjähdykset rekisteröitiin Suomessa asti

Suomalaiset mittalaitteet havaitsivat räjähdyssignaaleja kahdesta eri räjähdyksestä. Toinen näkyi niin vahvasti, että räjähdyspaikan paikannus on mahdollista.

Nord Stream kaasuputkien vuotokohdat.
Kaksi kaasuputkien räjähdyksistä havaittiin seismologisilla mittalaitteilla Suomessa asti. Kuva: Riikka Tähtinen / Yle
Jari Strömberg

Ruotsin ja Tanskan seismologiset mittausasemat rekisteröivät Nord Stream 1 ja 2 -kaasuputkissa tapahtuneet räjähdykset, ja kaksi räjähdyksistä näkyi myös suomalaisilla mittausasemilla.

Helsingin yliopiston Seismologian instituutin tutkimusjohtaja Timo Tiira kertoo, että heikot signaalit kantautuivat tänne asti.

– Juuri kuulin, että havaintoja on, ja ne näkyvät hyvin heikosti. Mutta näkyvät, Tiira kertoi tiistai-iltana.

Suomeen asti on kantautunut signaalit kahdesta räjähdyksestä. Toinen näkyy Tiiran mukaan sen verran paremmin mittauslaitteissa, että sen sijainti voitaneen saadun datan perusteella määrittää. Tarkemmat paikkatiedot saadaan tosin vielä, kun saadaan lisätietoja lähempänä olleista laitteista.

Paikannus on riippuvainen havaintolaitteiden sijainnista ja lukumäärästä. Suomen laitteistot ovat sen verran kaukana räjähdyspaikoista, että havainnot ovat odotetusti heikkoja.

Signaalit muistuttavat hieman maanjäristystä.

– Signaali on samanlainen kuin maanjäristyksestäkin lähtee, mutta niissä on hieman poikkeavia piirteitä niin, että ne pystytään yleensä erottamaan toisistaan.

– Tuon kokoisia räjähdyksiä on louhoksissa ja kaivoksissa. Esimerkiksi Kostamuksessa, ja joskus Jällivaaran ja Kiirunan seudulla sekä Kuolan niemimaalla, Tiira sanoo.

Lue myös:

EU-komission puheenjohtaja: Kaasuputkivuodot johtuvat sabotaasista

Suomalaisasiantuntijoiden mukaan Nord Stream -putkien vuodot eivät ole sattumaa – UPIn tutkija: "Kaasuputket eivät noin vain mene rikki"

Suosittelemme sinulle