Hyppää sisältöön

Tampereelle ja lähialueelle tulee kaksi uutta vastaanottokeskusta, joissa olisi yhteensä jopa 600 paikkaa

Vastaanottokeskukset aloittavat toimintansa lähikuukausina tulevan talven aikana.

Uusien vastaanottokeskusten asukkaat asuvat Tampereella tavallisissa asunnoissa. Kuvituskuva. Kuva: Jani Aarnio

Tampereelle ja Pirkanmaalle perustetaan kaksi uuden tyyppistä vastaanottokeskusta.

Yksi vastaanottokeskus pystyy ottamaan vastaan maksimissaan 300 henkilöä. Tampereella keskus on tulossa kaupunkiseudulle, ja Pirkanmaan vastaanottokeskus perustetaan yhden tai kahden Tampereen lähikunnan alueelle.

– Vastaanottokeskukset aloittavat toimintansa lähikuukausina tulevan talven aikana. Tarkemmat aikataulut määräytyvät Maahanmuuttoviraston kanssa viikon sisällä, kertoo toimitusjohtaja Juhani Pälve Kotokunta oy:stä.

Pälve kertoo, että avautuvat vastaanottokeskukset eivät ole laitosmallisia vastaanottokeskuksia, jollaisiksi vastaanottokeskukset yleisesti mielletään. Asiakkaat tulevat asumaan omissa asunnoissaan, mikä on heille inhimillisempää ja mahdollistaa kustannustehokkaamman palveluiden tuottamisen.

Yritys lähtee nyt hakemaan asuntoja, jotka voidaan valmistella asumiskuntoon. Myös työvoimaa aletaan etsiä.

– Yksi vastaanottokeskus työllistää 10–20 henkilöä. Työpaikat avataan viikon sisällä. Haemme vastaanottokeskukseen johtajaa, sosiaalityöntekijää, sosiaaliohjaajaa, sairaanhoitajia ja ohjaajia. Käytännössä tuotamme yhteiskunnan kaikki palvelut minikoossa, kertoo Juhani Pälve.

Hänen mukaansa työvoiman löytäminen ei ole ollut yritykselle ongelma. Toiminta on herättänyt työntekijöissä mielenkiintoa.

Keskusten koko määräytyy sopimusten perusteella

Vastaanottokeskusten paikat täyttyvät pikku hiljaa, ja yritys toimii sen mukaan, miten Maahanmuuttovirasto heitä ohjeistaa.

– Tilanteesta riippuen keskuksissa voi asua kymmenistä aina 300:aan henkilöä, kertoo Juhani Pälve.

Ukrainasta sotaa paenneita ihmisiä ja Suomesta turvapaikkaa hakeneita ihmisiä on Suomessa noin 44 000. Heistä noin puolet on vastaanottokeskusjärjestelmän asuntojen piirissä ja toinen puoli yksityismajoituksessa.

– Käytännössä voidaan ajatella, että osa näistä yksityismajoituksessa olevista henkilöistä tulee asiakkaiksi keskuksiin. Lisäksi viikottain rajan yli tulee muutamia satoja sotaa pakenevia ihmisiä.

Lisäksi osa paikoista on hätämajoituspaikkoja, jotka on tarkoitettu poikkeukselliseen ja ajallisesti nopeasti tapahtuvaan maahantuloon.

– Jopa todelliseen kriisitilanteeseen.

Maahanmuuttovirasto solmi sopimuksia yhteensä 16 uudesta vastaanottokeskuksesta, joista Kotokunta perustaa 15 kappaletta eri puolille Suomea.

Lue myös:

Maahanmuuttovirasto perustaa 16 uutta vastaanottokeskusta – Suomesta on haettu suojaa tänä vuonna jo enemmän kuin vuonna 2015

Suosittelemme sinulle