Hyppää sisältöön

Helsinkiläispäättäjät kyllästyivät sähköpotkulautojen sekamelskaan: käyttäjää tai vuokrafirmoja saatava sakottaa

Vaikutusvaltaisen Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan päätös menee vielä valtuuston käsittelyyn. Pääkaupungin kaduilla oli viime kuun lopussa 15 000 vuokrattavaa sähköpotkulautaa.

Helsingin vaikutusvaltaisen kaupunkiympäristölautakunnan poliitikot päättivät yksimielisesti, että väärin pysäköidyistä potkulaudoista pitäisi voida sakottaa joko käyttäjää tai yritystä. Kuva: Matti Myller / Yle

Helsingin kaupunkiympäristölautakunta teki tämänpäiväisessä kokouksessaan (siirryt toiseen palveluun) merkittävän linjauksen: pysäköintivirhemaksun määrääminen väärin pysäköidyille sähköpotkulaudoille pitäisi olla mahdollista, ja asia olisi saatava seuraavaan hallitusohjelmaan.

Jos sähköpotkulautoja vuokraava yritys ei pysty osoittamaan, ketä käyttäjää pitäisi sakottaa, päättäjät toivovat, että virhemaksu voitaisiin määrätä yritykselle.

Sanatarkasti muotoilut kuuluvat näin:

  • "Helsingin kaupunki kehottaa liikenne- ja viestintäministeriötä lainsäädännön kehittämiseksi siten, että sähköpotkulautojen pysäköinnin ohjaaminen liikennemerkein sekä pysäköintivirhemaksun määrääminen olisi mahdollista. Helsingin kaupunki vaikuttaa valtion suuntaan, jotta lainsäädäntöympäristö sähköpotkulautojen sääntelyn osalta selkeytetään seuraavan vaalikauden aikana. Lautakunta pitää tärkeänä, että tavoite otetaan osaksi Helsingin kaupungin edunvalvontatavoitteita.”

Viesti menee suoraan myös Helsingin kaupunginvaltuustossa istuvalle liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakalle (sd), sillä linjaus sähköpotkulaudoista päätyy valtuustoon tulevan talven tai ensi keväänä aikana.

Linjauksen taustalla on sosialidemokraattien valtuustoaloite, jonka mukaan Helsingin kaupungin pitää ryhtyä välittömästi ja määrätietoisesti toimiin, jotta sähköpotkulautojen määrä ja käyttö saadaan kaupungissa hallintaan. Kaupunkiympäristölautakunta antoi tänään tähän aloitteeseen lausuntonsa.

Kaupunkiympäristölautakunnan poliitikot päättivät toiveestaan sakottaa väärin pysäköidyistä potkulautoja ja asian saamisesta seuraavaan hallitusohjelmaan yksimielisesti ja lisäyksenä virkamiesten ehdotukseen. Sakotus- ja edunvalvonta-asiaa ehdottivat Tarik Ahsanullah (kok) ja Olli-Pekka Koljonen (sd) Otso Kivekkään (vihr) kannattamana.

Lautakunnan kokousta seuraavana päivänä selvisi, että laki pysäköinninvalvonnasta (siirryt toiseen palveluun) kuuluu oikeusministeriön toimivaltaan. Lautakunnan olisi siis pitänyt kohdistaa kehotuksensa uudistaa lainsäädäntöä myös oikeusministeriöön.

Pysäköinti kaduille ei vaadi kaupungin lupaa

Helsingissä oli elokuun lopussa vuokrattavana noin 15 000 sähköpotkulautaa. Vuokrattavien laitteiden pysäköinti kaupungin yleisille alueille, esimerkiksi jalkakäytäville, ei vaadi kaupungilta erillistä lupaa, mutta laitteet eivät saisi estää muuta liikkumista.

Jokainen Helsingissä liikkuva näkee omin silmin, etteivät operaattorit ole pystyneet pitämään lautoja siistissä järjestyksessä kaupungin alueella. Kaupunkiympäristölautakunnan esityslistasta ilmenee (siirryt toiseen palveluun), että kaupunki kokeili viime kuussa väärin pysäköityjen ja siirtoa odottavien lautojen siirtämistä varastoon.

Jokaisesta yksittäisestä siirrosta piti tehdä erillinen valituskelpoinen päätös, mikä lisäsi pysäköinnin valvojien hallintotyötä eikä ole veronmaksajien näkökulmasta kestävä ratkaisu lautojen pysäköintiongelmiin. Nykyisillä taksoilla lautojen siirrosta saatava 20 euron maksu ei kata siirrosta kaupungille aiheutuvia kustannuksia.

Sähköpotkulautojen väärää pysäköintiä on yritetty hillitä Helsingissä muun muassa katupartion voimin, joka aloitti työnsä viime keväänä.

Khaled Hashwan poseeraa Helsingin kadulla sähköpotkulaudan kanssa.
Ruotsalaisen Just Arrived -henkilöstöyrityksen toimitusjohtaja Sofi Fridland tapasi Khaled Hashwanin tämän ensimmäisenä työpäivänään. Kuvaus ja editointi: Kristiina Lehto / Yle

Lisätty uutiseen 28.9.2022 kello 15.26 kokonainen kappale ja linkki: Lautakunnan kokousta seuraavana päivänä selvisi, että laki pysäköinninvalvonnasta kuuluu oikeusministeriön toimivaltaan. Lautakunnan olisi siis pitänyt kohdistaa kehotuksensa uudistaa lainsäädäntöä myös oikeusministeriöön.

Lue myös:

Sähköpotkulautojen pysäköintiä suitsiva katupartio aloitti tänään Helsingissä – Khaled Hashwan sai samalla elämänsä ensimmäisen työpaikan

Suomessa sähköpotkulautabisnestä ohjaa vain vapaa markkinatalous – nyt yritykset kaipaavat alalle edes jotain sääntelyä

Helsingin keskustan sähköpotkulaudat aiheuttavat edelleen kaaosta – nyt osa yrityksistä haluaa rajoittaa lautojen määrää Helsingissä

Suosittelemme sinulle