Hyppää sisältöön

Riikka Purra: Liikekannallepanon pakeneminen ei ole turvapaikkaperuste

Erkki Tuomioja: Viisumi- ja turvapaikkakysymykset pitäisi ratkaista EU:n tasolla.

Pitäisikö Venäjän liikekannallepanoa pakenevien päästä Suomeen turvaan?
Pitäisikö Venäjän liikekannallepanoa pakenevien päästä Suomeen turvaan?
Kai Jaskari

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra sanoi tiistai-illan A-studiossa, että liikekannallepanon pakeneminen tai se, että ei halua rintamalle, ei ole turvapaikkaperuste.

– Ei myöskään suhteessa Venäjään. Kun turvapaikkaa haetaan, mitä jatkuvasti tapahtuu tavallisestikin, ja erityisesti nyt, tapaukset käsitellään normaalissa, yksilöllisessä turvapaikkapuhuttelussa.

Purran mukaan tilanne olisi kuitenkin toinen, jos Venäjältä tulisi laajamittainen turvapaikkakanavaa hyväksi käyttävä maahantulo.

– Siinä Suomen pitää ehdottomasti olla kovana eikä sallia tällaista. Meillähän on rajalain uudet pykälät, jotka mahdollistavat koko itärajan sulkemisen tarvittaessa kansallisen turvallisuuden vaarantumisen pohjalta.

A-studiossa niin ikään vieraillut ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Erkki Tuomioja (sd.) sanoi, että esimerkiksi 15 vuoden vankeusrangaistuksen uhan alla oleva olisi oikeutettu turvapaikkaan Suomessa.

– Tällaisen kohtelun kohteeksi joutuva on ilman muuta siihen suojeluun oikeutettu, johon olemme kansainvälisten sopimusten pohjalta sitoutuneet.

Tuomioja peräänkuuluttaa Euroopan unionilta yhteisiä käytäntöjä.

– Suomi on yrittänyt toimia niin, että viisumikysymykset ja turvapaikkakysymykset ratkottaisiin yhteisessä Euroopassa. Euroopan unionilla täytyisi olla yhteinen kanta ja yhteinen menettelytapa kaikissa tapauksissa.

Katso koko A-studion lähetys täältä.

Suosittelemme sinulle