Hyppää sisältöön

Ruotsin painajainen toteutui, joukkue putosi C-liigaan – Suomi nousi EM-karsintojen lohkoarvontojen kakkoskoriin

Jalkapallon Kansojen liigassa Ruotsi pelasi 1–1-tasapelin Sloveniaa vastaan ja jäi lohkonsa viimeiseksi. Huuhkajat nousi EM-kisojen karsintojen lohkoarvonnoissa toiseksi korkeimpaan arvontakoriin.

Janne Anderssonin luotsaamalla Ruotsilla ei ole viime aikoina pyyhkinyt hyvin. Kuva: EPA-EFE/All Over Press
Hinni Hirvonen

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue päätti oman taipaleensa jalkapallon Kansojen liigassa jo maanantaina Montenegro-voittoon ja lohkon toiseen sijaan, mutta tiistain tulokset olivat suotuisia Huuhkajille. Niiden myötä Suomi nousi EM-karsintojen lohkoarvonnoissa kakkoskoriin, eli välttää EM-karsinnoissa monta huippumaata.

Suomen kanssa samassa arvontakorissa ovat Ranska, Englanti, Itävalta, Tshekki, Wales, Israel, Bosnia, Serbia ja Skotlanti, eli Suomi ei voi joutua pelaamaan karsinnoissa näitä joukkueita vastaan.

EM-karsintalohkot arvotaan Frankfurtissa 9. lokakuuta. EM-kisat pelataan kesällä 2024 Saksassa.

Ruotsin painajainen toteutui

Tiistai-illan yllätyksestä vastasi viime aikoina rämpinyt Ruotsi, joka jäi kotikentällään 1–1-tasapeliin Sloveniaa vastaan.

Neljän tappion jälkeen tasapeli merkitsi, että joukkue jäi lohkonsa hännille neljällä pisteellä ja putosi C-liigaan.

Slovenia siirtyi Solnassa pelatussa ottelussa 1–0-johtoon 28. minuutilla Benjamin Seskon volleymaalilla. Emil Forsberg toi Ruotsin tasoihin hieman ennen avausjakson loppua.

Ruotsilla oli toisella jaksolla pari paikkaa, mutta maaleja ei nähty. Kotiyleisö osoittikin pettymystään loppuvihellyksen jälkeen kotijoukkueelle buuaten.

– Mielestäni pelasimme ihan hyvän ottelun tänään. Se oli meiltä todella hyvä yritys. Pelaajat yrittivät ja yrittivät. Joskus tulos harmittaa, mutta sitten se pitää vaan kestää. Me tulemme vielä, päävalmentaja Janne Andersson kommentoi Viaplaylle ottelun jälkeen.

Ruotsille tulos oli pettymys. Kuva: IMAGO/Aleksandar Djorovic/ All Over Press

Vuodesta 2016 Ruotsia luotsannut Andersson vakuutti heikoista esityksistä huolimatta nauttivansa vielä pelaajien ja liittopomojen luottamusta.

– Kukaan ei ole sanonut minulle muuta.

Ruotsi ei onnistunut voittamaan Kansojen liigan kuudesta ottelustaan kuin yhden, kun se haki avausottelussa 2–0-voiton Sloveniasta. Sen jälkeen se hävisi kahdesti Norjalle ja Serbialle.

Maaliskuussa Ruotsi putosi MM-jatkokarsinnasta, kun se taipui Puolalle. Viimeisestä yhdeksästä pelaamastaan ottelusta joukkue on hävinnyt seitsemän.

Lohkon voittoon nousi Norjan päätösottelussa 2–0 kaatanut Serbia, joka nousee ensi kaudeksi A-liigaan.

Espanja kaatoi Portugalin ja nousi lohkovoittoon

Espanja nousi 1–0-voitolla Portugalista A-liigan lohko 2:n voittoon. Ottelun voittomaalin iski aivan loppuhetkillä Alvaro Morata.

Samalla Espanja varmisti paikkansa Final Four -turnauksessa. Turnauksessa aiemmin paikkansa olivat jo varmistaneet oman A-liigan lohkonsa voittaneet Kroatia, Italia ja Hollanti.

Espanjan ja Portugalin kanssa samassa lohkossa pelannut Tshekki hävisi oman ottelunsa Sveitsille 1–2 ja tippui B-liigaan.

B-liigan lohkossa 1 Skotlanti ja Ukraina päätyivät maalittomaan tasapeliin, joten Skotlanti nousi lohkovoittajana A-liigaan.

Armenia taipui Irlannille 2–3 dramaattisesti Robbie Bradyn lisäajalla rangaistuspotkusta iskemällä osumalla. Tappio tiputti Armenian C-liigaan.

C-liigan lohkovoittajat olivat ratkenneet jo aiemmin. B-liigaan nousevat Turkki, Kreikka, Kazakstan ja Georgia.

Kaikkien Kansojen liigan lohkojen päätöstilanteet näet tästä linkistä (Teksti-tv).

Lue myös:

"Tappio olisi katastrofi" – kritiikkimyrskyn silmään joutunut Ruotsi voi tänään pudota jalkapallon mutasarjaan

Suosittelemme sinulle