Hyppää sisältöön

Nuorisosäätiön ex-johtajan oikeudenkäynti alkoi – asianajaja lähti, Aki Haaro jätti tulematta paikalle

Aki Haarolle oli jo varattu tunnustusoikeudenkäynti, mutta hän perui tunnustuksensa ja kiisti syyllisyytensä. Haaroa syytetään lukuisista törkeistä talousrikoksista liittyen Nuorisosäätiön toimintaan.

Nuorisosäätiön ex-toimitusjohtaja Aki Haaro neuvotteli syyttäjän kanssa jo rikosten tunnustamisesta, mutta hän peruutti aikeensa. Haaro katsoo olevansa syytön väitettyihin rikoksiin. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva
Jyri Hänninen

Nuorisosäätiön entisen toimitusjohtajan Aki Haaron ja useiden muiden henkilöiden rikossyytteiden käsittely alkoi tänään Helsingin käräjäoikeudessa valmisteluistunnolla.

Haaro ei itse saapunut käräjäoikeuteen. Oikeudenkäynnin alussa tuomari kertoi myös, että Haaron puolustusasianajaja oli jättänyt tehtävänsä “luottamuspulan” takia. Haaroa syytetään muassa törkeästä lahjuksen ottamisesta elinkeinotoiminnassa, törkeästä kavalluksesta, törkeästä väärennöksestä ja törkeästä veropetoksesta.

Haaron lisäksi oikeudessa on tarkoitus käsitellä useiden muiden rikoksesta epäillyn syytteitä. Heidän joukossaan on Virossa pitkään asunut liikemies Arto Autio. Autiolle ei kuitenkaan ole kyetty toimittamaan haastetta perille, eikä hän ollut paikalla oikeudessa.

Nuorisosäätiö teki Virossa liiketoimia yhdessä Arto Aution omistamien tai hallinnoimien yhtiöiden kanssa. Niistä aiheutui yli kymmenen miljoonan euron tappiot Nuorisosäätiölle.

Arto Autiosta ja Nuorisosäätiön toiminnasta Virossa voi lukea lisää tästä jutusta.

Rikossyytteiden pääkäsittely alkaa todennäköisesti tammikuussa 2023.

Nuorisosäätiötä useiden vuosien ajan tutkinut MOT-toimituksen toimittaja Jyri Hänninen kertoi elokuussa 2022 julkaistussa Uutispodcastissa, kuinka Nuorisosäätiön entinen hallituksen puheenjohtaja ajautui talousrikolliseksi ja mistä säätiötä koskevassa talousrikostapauksessa on kyse.

Haaro perui tunnustuksensa

Aki Haaron kanssa Nuorisosäätiötä vuoteen 2018 johtanut Perttu Nousiainen tuomittiin elokuussa neljän vuoden ja neljän kuukauden vankeusrangaistukseen useista talousrikoksista. Perttu Nousiainen tunnusti rikoksensa syyteneuvotteluissa, mikä alensi hänen tuomiotaan merkittävästi.

Nousiainen tuomittiin myös yli 20 miljoonan euron vahingonkorvauksiin.

Myös Aki Haaro kävi kesän ja syksyn 2022 aikana syyteneuvotteluja. Helsingin käräjäoikeuteen oli varattu jo istuntopäivä syyskuun alkupuolelle, jossa Haaron oli määrä tunnustaa rikoksensa.

Hän kuitenkin perui tunnustuksensa.

– Kun katsoin syytteitä, tulin siihen tulokseen, että yksikään niistä ei ollut minun tekemäni. Lisäksi vahingonkorvausvaateet ja muut syytteisiin liittyvät korvaukset olivat aivan älyttömiä, eivät ne perustu oikeastaan mihinkään. Onhan tässä nyt pitkä tie edessä, mutta uskon siihen, että jos jotain ei ole tehnyt, sitä ei pidä myöskään tunnustaa, Haaro sanoi tuolloin STT:lle (siirryt toiseen palveluun).

MOT-ohjelmassa marraskuussa 2018 kerrottiin, kuinka aiemmin vauras Nuorisosäätiö ajautui lähes konkurssin partaalle. Talousvaikeudet johtuivat Nuorisosäätiön johdon tekemistä liiketoimista lähipiiriinsä kuuluneiden liikemiesten kanssa.

MOT-toimitus paljasti Nuorisosäätiön epäkohdat

Poliisitutkinta Nuorisosäätiön ex-johtajien toiminnasta käynnistyi syksyllä 2017. MOT-toimitus oli tätä ennen julkaissut useita artikkeleita, joissa oli käsitelty Nuorisosäätiön kyseenalaisia liiketoimia.

Haaro ja Nousiainen järjestivät johtamansa säätiön avulla mittavia voittoja liikemiestuttavilleen. MOT-toimituksen selvityksen mukaan salaisissa operaatioissa osa rahoista siirrettiin heille itselleen.

MOT-toimituksen haltuunsa saamien dokumenttien mukaan Nousiaiselle ja Haarolle siirrettiin muutaman vuoden aikana yli 3,5 miljoonaa euroa pääosin ulkomaisista yhtiöistä.

Suosittelemme sinulle