Hyppää sisältöön

Rajavartiosto pyysi asukkailta apua maastotarkkailuun, ja pian tuli soittoja kaupungilla nähdyistä tuntemattomista – "Syytä huoleen ei ole"

Rajavartiosto pyysi ihmisiltä tietoja tuntemattomista liikkujista itärajan tuntumassa Vainikkalan alueella. Tarkoituksena ei ollut, että pyyntö leviää sosiaalisessa mediassa.

Arkistokuva vuodelta 2020 Nuijamaan rajanylityspaikan läheisyydestä. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Rajavartiolaitos julkaisi tiistaina tiedotteen, jossa pyydettiin ihmisiä ilmoittamaan tuntemattomista liikkujista. Tiedotteen mukaan kaikista havannoista voi soittaa Kaakkois-Suomen rajavartioston johtokeskukseen.

Tiedote levisi muun muassa paikallisissa Facebook-ryhmissä Imatralla ja Lappeenrannassa.

Alun perin lehteen tarkoitettu tiedote levisi sosiaalisessa mediassa. Kuva: Heini Rautoma / Yle

Kenttäjohtaja Jussi Kämppi Kaakois-Suomen rajavartiostosta tarkentaa, että kyseessä oli pyyntö vain maastossa rajan tuntumassa liikkuvista tuntemattomista ihmisistä.

Kämppi sanoo, että ilmoitus oli tarkoitus alun perin julkaista vain paikallislehdessä Vainikkalan seudulla. Vainikkala on itärajalla sijaitseva kylä, jossa on rajanylityspaikka.

– Alun perin oli tarkoitus, että ilmoitetaan Vainikkalan alueella lähellä maastorajaa liikkuvista ihmisistä, jotka mahdollisesti oleskelevat luvattomasti maassa. Mutta tämä on nyt aiheuttanut turhia puhelinsoittoja, jos esimerkiksi Imatran kaupungilla näkyy tuntematon nahkatakkinen venäläisen näköinen ihminen.

Turvallisuustilanteessa ei ole tapahtunut muutosta

Turhat soitot rajavartioston johtokeskukseen tai hätäkeskukseen eivät ole Kämpin mukaan haitanneet, mutta vääränlainen tiedonkulku huolettaa.

– Lähinnä mietityttää, että kokevatko ihmiset aiheetonta turvattomuuden tunnetta sen takia, että rajavartiosto epäilisi että liikkeellä on suurempia määriä luvattomasti maassa oleskelevia ihmisiä.

Turvallisuustilanteessa ei ole Kämpin mukaan tapahtunut minkäänlaista muutosta.

Rajavartiostoon kannattaa siis olla yhteydessä vain maastossa rajan lähellä tehdyistä havannoista.

Seuraa tilannetta itärajalla jatkuvasti päivittyvässä seurannassamme.

Lue lisää:

Ensimmäiset tulivat metsän läpi Venäjältä Suomeen – maastapoistumiskielto voi lisätä painetta paeta Venäjältä keinolla millä hyvänsä

Suomeen saapuneen venäläisbändin rumpali jäi rajan taakse – yhtyeen mukaan hänen ei annettu poistua maasta hitsaajan tutkinnon takia

Itärajan kauppiaalla on nyt aamusta iltaan asiakkaita, mutta ilo ei jatkune kauaa: "Kun rajat sulkeutuvat, palaamme samaan pisteeseen"

Suosittelemme sinulle