Hyppää sisältöön

Otitko vuosi sitten korkosuojauksen? Pankkiiri: "Kiinteän koron valinneet voivat hyvin taputtaa nyt itseään selkään"

Useat pankit arvioivat, että noin kolmasosa uusista asuntolainoista on suojattuja. Korkosuojaa haetaan myös vanhoille lainoille, vaikka suojaus on nyt entistä kalliimpi.

Tällä hetkellä yleinen taloustilanne on poikkeuksellisen epävarma. Elinkustannukset nousevat, mutta niin tekevät myös korot. Kuva: Yle

Vuosi sitten korkosuojauksen lainaansa ottaneet voivat onnitella itseään hyvästä päätöksestä. Tulevaisuutta ei voi ennustaa, mutta nyt korkojen nousu on yllättänyt monet velalliset.

Tämä tulee ilmi Ylen kyselystä kuudelle suurelle pankille.

Useimmat pankit arvioivat, että noin kolmasosa uusista asuntolainoista on suojattuja.

Korkosuojaus oli erityisen edullinen vuosi sitten. Aktian henkilöasiakkaista vastaava johtaja Oscar Taimitarha antaa esimerkin.

Vuosi sitten viiden vuoden kiinteä kokonaiskorko asuntolainalle oli Taimitarhan mukaan Aktiassa 0,65–0,95, nyt noin 3,75–4,05.

Vaikka korkosuojauksen hinta on kallistunut selvästi, sitä kysellään sekä vanhoihin että uusiin lainoihin.

Kymmenet tuhannet hyötyvät jo nyt

OP Ryhmän vakuuksista ja digitaalisesta asuntokaupasta vastaava johtaja Anna Niinimäki sanoo, että lähes 50 000 asiakasta hyötyy aiemmin ottamastaan korkokatosta.

– Vuoden loppuun mennessä määrä nousee yli 100 000 asiakkaaseen ja kasvaa nykyisellä korko-odotuksella vielä ensin vuoden puolella.

Tilanne on poikkeuksellisen epävarma, koska elinkustannukset ja korot nousevat yhtä aikaa.

Aito Säästöpankin luottopäällikkö, säästöpankkiiri Mikko Haverinen sanoo, että vuosi sitten kymmenen vuoden kiinteän koron sai asuntolainaan reilulla prosentin korolla. Tuolloin osa piti kiinteää korkoa kalliina.

– Tuolloin kiinteän koron valinneet voivat hyvin taputtaa nyt itseään selkään, kun jo yksin 12 kuukauden euribor on nyt noussut 2,50 prosenttiin, ja tämän päälle tulee vielä pankin perimä korkomarginaali.

Aito Säästöpankissa jo noin 40 prosenttia uusista lainoista suojataan koron nousulta joko kiinteällä korolla tai korkoputkella.

Ulla Suvanto.
Kysyimme tamperelaisilta, millä tavalla korkojen nousu näkyy heidän arjessaan. Video: toimittaja Maria Salovaara, kuvaaja Antti Eintola / Yle

Säästämistä ei saa unohtaa

Nordean asiakkaista kolmannes säästää lainan maksun yhteydessä.

– Voimakkaasti nousseiden korkojen johdosta erillinen korkokatto on tällä hetkellä varsin arvokas. Ehkä mielekkäämpi ratkaisu on korkoputki missä määritellään viitekoron alin ja yli mahdollinen arvo etukäteen sovittavaksi ajankohdaksi, Nordeasta vastataan Ylen kyselyyn.

S-pankin rahoittamisen palveluiden johtaja Satu Tammilehto kannustaa myös säästämään kuukausittain.

– Korkosuoja on kuin vakuutus, joka suojaa, jos korko nousee merkittävästi. Pienempiä muutoksia varten pitää olla tarvittavat puskurit säästössä, Aktian Oscar Taimitarha sanoo.

Danske Bankin viestintäpäällikkö Kaisa Majava sanoo, että laina-ajan neuvottelu pidemmäksi on yksi keino pitää kuukausierä kohtuullisena.

– Suosittelemme aina lainanlyhennyksen ohella kuukausittaista säästämistä esimerkiksi rahastoihin. Tällainen puskurirahasto tuo liikkumavaraa ja taloudellista mielenrauhaa myös silloin, kun markkinat heiluvat.

Oletko ottanut korkosuojauksen? Voit keskustella aiheesta perjantaihin 30.9. kello 23 asti.

Suosittelemme sinulle