Hyppää sisältöön

Kainuulaista moottoriurheilua esillä Kainuun Museossa – kuuntele, vieläkö vanhin moottoripyöristä pärähtää käyntiin

Kainuun Museon uusin näyttely esittelee kainuulaista moottoriurheilua 75 vuoden ajalta. Näyttelyn materiaali on saatu Kainuun Moottorikerhon jäsenten omista kokoelmista.

Kainuun Museon Pärinää ja pauketta -näyttelyn vanhin moottoripyörä on vuonna 1952 valmistettu 350 kuutioinen BMW R 35. Kuva: Arto Loukasmäki / Yle
Arto Loukasmäki,
Tiia Korhonen

Kainuun Museossa avautuu tänään keskiviikkona kainuulaista moottoriurheilua esittelevä näyttely Pärinää ja pauketta.

Järjestäytynyt moottoriurheilu alkoi Kainuussa 75 vuotta sitten, kun Kajaanissa perustettiin Kainuun Moottorikerho. Näyttelyssä esitellään yhdistyksen toimintaa, historiaa ja moottoriurheilun kehitystä vuosikymmenittäin.

Esillä on muun muassa 14 moottoripyörää, kolme moottorikelkkaa sekä paljon muuta moottoriurheiluun liittyvää materiaalia, jota on kerätty kerhon jäsenten omista kokoelmista.

Vanhin esillä olevista moottoripyöristä on BMW vuodelta 1952. Sen omistaa Toppisen perikunta Paltamon Kontiomäestä. Kainuun Moottorikerhon puheenjohtaja Timo Roininen kertoo, että moottoripyörä on edelleen ajokunnossa.

– Viimeksi sillä on ilmeisesti käyty kadulla 15 vuotta sitten. Moottoripyörä on entisöity täysin ja museokatsastettukin.

Roinisen mukaan näyttelyssä on monia puhuttelevia asioita ja omia muistojakin, mutta isossa mittakaavassa parhaat esineet kertovat kerhon historiasta.

– Löysimme 50-luvun alkupuolelta kerhon alkuperäisen autoilijan lakin ja keulakoristeen, jossa näkyy kerhon alkuperäinen logo, mikä oli häveyksissä. Historian kirjan kirjoittamisen aikana pohdimmekin, miten logot ovat aikojen saatossa muodostuneet.

Aiheesta voi keskustella torstaihin 29. syyskuuta kello 23:een asti.

Lue lisää Kainuun uutisia Yle Uutisten netistä.

Suosittelemme sinulle