Hyppää sisältöön

Ylen kysely: Enemmistö eduskunnasta estäisi venäläisturistien maahanpääsyn välittömästi – muutama edustaja sallisi yhä turistiviisumin käytön

Osalla kansanedustajista on huoli toisinajattelijoista. Viisumi humanitaarisista syistä saa heiltä kannatusta. Hallitus pohtii parhaillaan keinoja kiristää venäläisturistien maahanpääsyä.

Monet kansanedustajat perustelivat rajan sulkemista venäläisturisteilta sillä, että Venäjä käy hyökkäyssotaa Ukrainassa eikä samanaikainen lomailu ole sopivaa. Venäläisiä autoja odottamassa rajan ylitystä Vaalimaan raja-asemalla Virolahdella sunnuntaina 25. syyskuuta. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Enemmistö kansanedustajista estäisi välittömästi maahanpääsyn venäläisturisteilta. Ylen kyselyssä 120 edustajaa kannattaa välitöntä maahantulon kieltoa. Se tarkoittaisi sitä, että turistiviisumeilla ei enää pääsisi Suomeen tai Suomen kautta matkustamaan muihin Schengen-alueen maihin.

Vain muutama kansanedustaja sallisi edelleen venäläisten maahantulon turistiviisumilla.

Kyselyyn jätti vastaamatta 73 edustajaa.

Jos mukaan ei lasketa yhden hengen eduskuntaryhmiä, vasemmistoliiton ryhmä oli ainoa, jossa vain alle puolet edustajista vastasi kysymykseen. Suurista ryhmistä opposition perussuomalaiset ja kokoomus vastasivat hieman innokkaammin kyselyyn kuin hallituspuolueet SDP ja keskusta.

  • Katso hakukoneella jutun loppupuolelta, miten sinua kiinnostava kansanedustaja vastasi Ylen kyselyyn.

Täyskiellon vastustaja muistuttaa toisinajattelijoiden viisumitarpeesta

Vasemmistoliiton kansanedustaja Johannes Yrttiaho ei halua venäläisturisteille täyskieltoa Suomeen. Hänen mukaansa kielto loukkaa oikeusvaltioperiaatetta.

– Laillista perustetta kiellolle ei löytynyt, joten hallitus tekee periaatepäätöksen. Mihin perustuu perusteluksi keksitty kansainvälisen aseman vakava vahingoittuminen? Turistien määrä on murto-osa takavuosista ja vähäinen muihin reitteihin nähden.

– Ajetaanko Suomea Baltian ja Puolan ulkopolitiikan linjalle? Ovatko venäläiset turistit keppihevonen, kun Yhdysvallat ajaa Suomea vastuuseen Baltian puolustuksesta, Yrttiaho kysyy vastauksessaan.

Myös RKP:n Eva Biaudet vastustaa turistiviisumilla matkustavien venäläisten maahanpääsyn kieltämistä kokonaan. Hän kuitenkin kannattaa hallituksen suunnitelmaa turistimatkailun minimoimisesta.

– Samalla on varmistettava, että toisinajattelijoilla ja ihmisoikeuspuolustajilla, kuten myös Ukrainan sodan liikekannallepanoa pakenevilla, on keinoja päästä Venäjältä pois. Kiirehdin hallituksen valmisteluja humanitaarisen viisumin käyttöönottamiseksi, Biaudet vastaa.

Humanitaarisen viisumin avulla Suomeen voisi päästä erityisen haavoittuvassa asemassa tai suuren uhan alla olevia venäläisiä. Esimerkiksi toisinajattelijat, opposition aktivistit, sotaa arvostelleet toimittajat tai ihmisoikeuksien puolustajat voisivat saada tällaisen viisumin.

Suomi kiristänee jo tällä viikolla venäläisten maahanpääsyn ehtoja

Suomi on valmistellut turistiviisumilla matkustavien maahanpääsyn estämistä. Venäläiset pääsisivät kuitenkin maahan esimerkiksi sukulaisuusperusteella, opintojen vuoksi tai humanitaarisista syistä.

Kaksi kyselyyn vastannutta ei osannut sanoa mielipidettään: Matti Semi (vas.) sekä vihreiden Iiris Suomela. Suomela muistuttaa, että Suomi kiristää todennäköisesti jo tällä viikolla venäläisturistien maahanpääsyä.

– Tämä on välttämätöntä, jotta Suomen kansainväliset suhteet eivät vaarannu venäläisten käyttäessä Suomea kauttakulkumaana lomamatkoille pääsemiseksi. Samalla on varmistettava humanitaarinen pääsy mm. vainotuille, oppositiolle ja sodanvastustajille. Periaatepäätös ei luonnollisesti myöskään rajoita kansainvälisen suojelun hakemista Suomesta, Suomela kertoo.

Enemmistö ei hyväksy lomailua hyökkäyssodan aloittaneesta maasta

Kokoomuksen Pia Kauma kannattaa turistiviisumeilla liikkuvien venäläisten maahanpääsyn eväämistä. Hän ei hyväksy, että venäläiset lomailevat Suomessa samaan aikaan, kun Venäjä käy sotaa Ukrainassa.

– On kyse moraalisesta ja eettisestä, mutta myös turvallisuuskysymyksestä. Suomessa voi puhjeta väkivaltaisuuksia ukrainalaisten ja venäläisten välille. En hyväksy myöskään turvapaikkaoikeutta, Kauma selvittää.

Samoilla linjoilla on perussuomalaisten Petri Huru.

– On käsittämätöntä saamattomuutta hallitukselta, ettei rajaliikennettä saada pysäytettyä naapurimaiden tapaan, vaan piiloudutaan viranomaisten selän taakse ja vain seurataan tilannetta. Esimerkiksi Puola laittoi rajansa kiinni Valko-Venäjän hybridivaikuttamisen johdosta, eikä tästäkään tullut EU:n suunnalta mitään moitteita, saati sanktioita, Huru muistuttaa.

Myös keskustan Katri Kulmuni kannattaa venäläisturistien maahanpääsyn estämistä.

– Pidän perusteltuna, että vapaa-ajan turismia ei nyt sallita Venäjän käydessä hyökkäyssotaa Ukrainassa. Samalla on huomioitava, että perhe-, opiskelu- tai humanitaarisilla syillä on sallittava edelleen oikeus saapua maahan.

Samoin perustein SDP:n eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen on valmis välittömään maahantulokieltoon. Hän muistuttaa, että Suomi on jo aiemmin rajoittanut turistiviisumien myöntämistä venäläisille.

– Viisumien myöntämistä venäläisille on rajoitettava. Olemme ajaneet yhteisiä Schengen-alueen ratkaisuja, jotta saisimme juridisen selkänojan venäläisten turistiviisumien kieltämiselle EU-alueella.

Schengen-alueeseen kuuluvat useimmat Euroopan unionin maat sekä Norja, Islanti, Sveitsi ja Liechtenstein. Schengen-maiden keskinäisillä rajoilla ei yleensä ole rajatarkastuksia.

Niin ikään kyselyyn vastanneet oppositiopuolue kristillisdemokraattien edustajat kannattivat rajan sulkemista venäläisturisteilta.

– Hallituksella on tällä kaudella ollut aikaa tuoda lukuisia ideologisia lakihankkeita eduskuntaan, mutta yli 200 päivän sodan jälkeen itäraja on edelleen auki venäläisille turisteille. Käsittämätöntä, ihmettelee Peter Östman.

Ano Turtiainen omalla linjallaan – kehottaa Suomea anteeksipyyntöön

Valta kuuluu kansalle -puolueen Ano Turtiainen on sitä mieltä, että venäläisturistien maahanpääsy pitäisi sallia edelleen. Hän alkaisi rakentaa uusia ystävyys- ja kauppasuhteita Venäjän kanssa.

– Suomen valtiojohdon pitää julistaa Suomen irtautuvan Venäjä-pakotteista ja pyytää anteeksi typerää käytöstään venäläisiä kohtaan, ja myöntää olleensa lännen sotapropagandan uhrina, Turtiainen vastaa.

Yhden hengen eduskuntaryhmistä kyselyyn eivät vastanneet nyt-liikkeen Harry Harkimo eikä oman eduskuntaryhmän muodostanut Wille Rydman.

Voit keskustella venäläisten turistiviisumeista torstaihin 29.9.2022 kello 23 asti. Napauta jutun jälkeen keskustele-painiketta.

Katso lisää:

Rajatarkastusaseman päällikkö kertoo Imatran rajanylityspaikan erikoisuudesta: "Miehiä on tullut polkupyörällä reppu selässä"

Suomi kieltää venäläisten matkailijoiden maahantulon – ulkoministeri Haavisto: Tämä on hyvin tiukka ratkaisu

Baltian maiden tiukentunut linja tuonut jo nyt lisää venäläisturisteja Suomen rajalle

Hallitus suunnittelee uutta humanitaarista viisumia Ukrainan sodan takia – tulisi käyttöön esimerkiksi venäläisten toisinajattelijoiden kohdalla

Presidentti Niinistö kiristäisi viisumikäytäntöjä kiinteistöjä omistaville venäläisille: "Viisumi ei ole subjektiivinen oikeus"

Suosittelemme sinulle