Hyppää sisältöön

"Jättifiasko" – näin lehdet reagoivat Ruotsin katastrofiin ja grillasivat päävalmentajaa, myös Suomi nousi esille

Ruotsin miesten jalkapallomaajoukkueen otteet saivat ruotsalaistoimittajat kysymään päävalmentaja Janne Anderssonilta kiperiä kysymyksiä. Expressen nosti esiin myös Suomen medioiden reaktiot Ruotsin putoamiseen Kansojen liigasta.

Kuva: IMAGO/Aleksandar Djorovic/ All Over Press

Ruotsi jäi Kansojen liigan lohkovaiheen viimeisessä ottelussaan 1–1-tasapeliin Sloveniaa vastaan. Näin ollen Ruotsi putosi B-liigasta Kansojen liigan toiseksi alimmalle tasolle C-liigaan.

Ruotsi oli aiemmin hävinnyt neljä peliä putkeen ja oli pakkovoiton edessä. Neljä pistettä riittikin vasta neljänteen sijaan.

Ruotsalaisyleisö osoitti kotikentällä pettymyksensä buuaamalla joukkueelleen ottelun päätteeksi. Suoritus sai kritiikkiä myös ruotsalaislehdistöltä.

– Ruotsi ulos, jättifiasko tapahtui, esimerkiksi Aftonbladet otsikoi artikkelinsa.

– Ruotsille jättifiasko, kirjoitti puolestaan Expressen.

Toimittajat kysyivät myös Ruotsin päävalmentaja Janne Anderssonilta kiperiä kysymyksiä tasapelin jälkeen. Pääkäskijältä kysyttiin esimerkiksi hänen tulevaisuudestaan ja tulevista EM-karsinnoista.

– En ole tänään yhtään sen huonompi päävalmentaja kuin vuosi, kaksi tai kolme vuotta sitten. Minulla on enemmän kokemusta ja kompetenssia, ja minulla on ympärilläni henkilöitä, jotka täydentävät hyvällä tavalla. Koen, että olemme yhdessä oikea ryhmä jatkamaan, Andersson sanoi Aftonbladetin mukaan (siirryt toiseen palveluun).

Muiden mielipiteillä ei vaikutusta

Viimeisestä kymmenestä ottelustaan Ruotsi on voittanut kaksi ja hävinnyt seitsemän. Tuloksilla lienee vaikutuksensa myös Aftonbladetin lukijoihin, sillä heistä 65 prosenttia ei pidä Anderssonia oikeana henkilönä jatkamaan Ruotsin päävalmentajana.

Andersson kokee, että hänellä on kasassa hyvä valmennusryhmä. Kuva: EPA-EFE/All Over Press

Lehti kysyikin päävalmentajalta, onko tällaisilla mielipiteillä häneen vaikutusta.

– Se ei vaikuta minuun. Minusta on surullista, jos ihmiset eivät usko, että meillä menee hyvin. Ymmärrän heidän ajattelevan sillä tavalla, kun emme voita otteluita, Andersson totesi pitkän vastauksensa aluksi.

– Urheilu saa aikaan tunteita, mutta me, jotka tätä teemme, emme voi seurata lehtien kyselyitä. Olen saanut 50 tekstiviestiä tänä iltana ja katsonut ne kaikki läpi. Kaikki olivat positiivisia, joten on eri näkökantoja riippuen siitä, keneltä kysyy. Tämä on tietysti iso pettymys, mutta olen luultavasti se, joka on kaikista pettynein.

Ruotsin jalkapallomaajoukkue on kärsinyt loukkaantumisista ja Andersson nostikin esiin sen tuomia haasteita. Hän kuitenkin korosti olevansa loppuviimein vastuussa tuloksista.

– En ole ehkä saanut parasta irti, mutta myös olosuhteet ovat olleet erittäin sotkuisia ja monimutkaisia. Mutta toki, olen vastuussa. En vieritä syitä muille.

Emil Forsberg (numero 10) ei halunnut vierittää syitä päävalmentajan niskaan. Kuva: Lehtikuva / AFP / Jonathan Nackstrand

Ainakin pelaajat seisovat päävalmentajansa takana Expressenin mukaan (siirryt toiseen palveluun). Esimerkiksi Emil Forsberg ja Anthony Elanga puhuivat pelaajien omasta vastuusta.

– Meillä on erittäin, erittäin täysi luottamus Janneen. Asiassa ei ole mitään epäselvää. Mielestäni meillä on selkeä idea, Forsberg totesi Vipalayn mukaan.

– Meillä on ollut vaikeaa, mutta emme voi valittaa vain Jannesta. Voitamme ja häviämme yhdessä, Elanga puolestaan linjasi.

Ruotsissa nostettiin myös esille, miten Suomessa on kirjoitettu positiiviseen sävyyn Ruotsin tasapelistä.

Ruotsin tasapelin myötä Suomi sai viimeisen paikan EM-karsintojen lohkoarvonnan kakkoskorista. Suomi on EM-jatkokarsintojen suhteen B-liigan rankingissa ensimmäisellä sijalla.

Expressen nostikin (siirryt toiseen palveluun) esille Ylen otsikon Ruotsin painajaisesta. Lehti myös huomioi, että Ruotsin tasapeli oli Ilta-Sanomien mukaan (siirryt toiseen palveluun) Suomelle loistouutinen ja siivitti Huuhkajat jättipottiin.

Iltalehden otsikko (siirryt toiseen palveluun) Ruotsin jättifiaskosta ja Suomen entistä paremmista lähtökohdista EM-karsintaan nousi niin ikään esille Expressenin artikkelissa.

Lue myös:

Ruotsin painajainen toteutui, joukkue putosi C-liigaan – Suomi nousi EM-karsintojen lohkoarvontojen kakkoskoriin

"Tappio olisi katastrofi" – kritiikkimyrskyn silmään joutunut Ruotsi voi tänään pudota jalkapallon mutasarjaan

Suosittelemme sinulle